8 °C Budapest

Ezeket az infókat hallgatják el a lakástakarékok

Pénzcentrum
2014. augusztus 21. 11:29

Ha lakásra teszünk félre, akkor kiváló megoldás lehet a lakástakarékpénztári megtakarítás indítása, azonban a négy szolgáltató kínálata igen hasonló. Mi alapján érdemes kiválasztani a szolgáltatót, és mik azok az apróságok, amiket a hirdetésekben nem mondanak el?

A lakástakarékpénztárak (LTP) esetén nehéz dönteni a négy szolgáltató terméke között, mivel a törvény által erősen szabályozott konstrukcióról van szó. Ugyanakkor vannak apró eltérések, ami alapján kiválaszthatjuk a nekünk leginkább megfelelő pénzintézetet, és vannak olyan kis költségek, amikről a reklámok nem szólnak. A korábbi cikkünkben említett hitel célú, négyéves megtakarításokat hasonlítottuk össze.

Mennyi a számlavezetés?

Az egyik ilyen apró költség a számlavezetési díj, ami egységesen havi 150 forint, azonban érdekes, hogy ezt a díjat nem tartalmazza a havonta megspórolt összeg. Tehát, ha a maximális 20 ezer forintos megtakarítást választjuk (ami a törvény szerinti maxumum), akkor 20 ezer forint felett még pluszban ki kell fizetni a 150 forintot is, ebben nincs eltérés a szolgáltatók között.

Abban sincs eltérés, hogy minden szolgáltatónál a lakástakarékba való befizetés után 30 százalékos állami támogatás jár, igaz ez az összeg nem kamatos kamattal növekszik.

Rendben, de akkor mégis mi a különbség?

Ha megnézzük a részletes feltételeket, akkor négy ponton találunk eltéréseket a négy pénztári szolgáltató között:

  • Mekkora összeghez jutunk négy év múlva
  • Számlanyitási díj
  • Kamatlábak
  • Megtakarítás futamideje

Sokaknak egyedül az fontos a lakástakarék indításakor, hogy a futamidő végén mekkora összeget tud majd felhasználni, az egyéb feltételek kevésbé fontosak. Ilyen esetben a Fundamenta ajánlata a legkedvezőbb, ugyanis több mint 3,2 millió forintot fordíthatunk lakásunkra, míg, ha másik szolgáltatót választunk, akkor ez közel félmillió forinttal is kevesebb lehet. A magasabb felhasználható összeg miatt azonban magasabb számlanyitási díjjal (32 200 forint) kell kalkulálnunk.

Egyik legjelentősebb költség a számlanyitási díj, ami minden szolgáltatónál a felhasználható összeg egy százalékára rúg. A szolgáltatók egyébként azzal próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket, hogy a számlanyitási díj felét, vagy akár egészét is elengedik, ha számlát vezetünk az adott banknál (Erste vagy OTP esetében), vagy az Aegon esetében lakásbiztosítást kötünk a biztosítóval.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kamatlábakban is találunk kisebb eltéréseket, igaz a hozam nagy része az állami támogatásnak köszönhető a pénztárak esetében. Míg az OTP fél százalékos kamatot ad, addig az Erste és a Fundamenta ennek dupláját, egy százalékos kamatozást nyújt ügyfeleinek. A kettő között található az Aegon, ahol 0,75 százalék a kamatszint.

További eltérés a megtakarítási időszak hossza, és ezzel együtt a hitel futamidejének hossza is, utóbbiról korábbi cikkünkben részletesen írtunk. A megtakarítás futamideje alapvetően négy éves, azonban ettől a szolgáltatók eltérhetnek, és a Fundamenta, illetve az OTP ezt meg is teszi. Az előbbi a négy évnél (48 hónap) egy hónappal hosszabb, míg utóbbi három hónappal rövidebb (45 hónapos) megtakarítási időszakot határoz meg. Így, ha minél előbb lesz szükségünk a pénzre, akkor érdemes az OTP konstrukcióját választani.

Akkor mi alapján válasszam ki a pénztáramat?

Ha lakásbiztosításunk az Aegonnál van, vagy éppen most váltunk biztosítót, akkor érdemes lehet a lakástakarékot is náluk elindítani, mivel így kedvezményben részesülhetünk, így jó megoldás lehet ez a pénztár. Ha viszont a folyószámlánkat az Ersténél, vagy az OTP-nél vezetjük, akkor a számlanyitási díj feleződhet, vagy akár díjmentesen is nyithatunk számlát, ha teljesítjük megfelelő feltételeket, ebben az esetben érdemes őket választani.

A Fundamentánál jelenleg nincs számlanyitási akció, viszont ez az egyetlen szolgáltató, ahol már a megtakarítás időtartama alatt áthidaló hitelt vehetünk fel, fix kamatozással. További érdekesség, hogy a szerződés lejárata után, ha új megtakarítást indítunk, akkor az első éves befizetésünkre 20 százalékos kamatbónuszt ír jóvá a pénztár. Akkor is a Fundamentát érdemes választani, ha a többi pénztár által kínált felhasználható összeg kevés a céljaink megvalósításához.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem