Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin
Hírek » Megtakarítás

Elképesztő, mit rejtegetett a pesti kisnyugdíjas: mázlija volt

A forgalomból több éve kivont ezreseket rejtegetett otthonában egy pestszentlőrinci nyugdíjas. A pénz most azért került elő, mert unokájának akart segíteni az idős asszony. A családnak szerencséje volt, mert a bankjegyeket még be tudták váltani az MNB-ben.


Több száz régi ezrest rejtegetett otthonában egy 83 éves asszony, a pénz pedig most csak azért került elő, mert Margit néni segíteni akart az unokájának. A pestszentlőrinci nyugdíjas még a rendszerváltás idején kapott egy darabka földet, de a férje halála után eladta azt és az ebből kapott pénzt dugta el nehezebb időkre.

Margit néninél összesen 214 darab régi ezres lapult egy fejkendőbe rejtve.

- írta nemrég a Bors az unoka beszámolójára hivatkozva.

A segítségre szoruló unokáknak nagy szerencséje volt a pénzzel, ugyanis a bankók még a 80-as évekből származtak és már 1999-ben bevonták őket a forgalomból. Ám a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) még elfogadták és névértéken beváltották azokat, amelyek még viszonylag épek voltak.

Miért nem váltották be a sérült pénzt?

Az MNB honlapján található tájékoztatás szerint az 1999-ben bevont ezreseket még 2019 szeptemberéig váltják be törvényes fizetőeszközre. A sérült bankjegyeket azonban még az MNB sem köteles minden esetben elfogadni.

Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják. Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.

Mi számít sérült bankjegynek/érmének?

  • Hiányos bankjegynek az a lyukas bankjegy számít, amelynek felületén legalább egy látható (10 mm2-nél nagyobb területű) lyuk található, valamint az a csonka bankjegy, amely esetében a hiányzó rész meghaladja a 3 mm-t.
  • Sérült bankjegynek számít, amelynek állapota fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, pl. a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy.
  • Nehezen felismerhető érmének számít, amely megkopott, jelentősen elszíneződött, illetve a külső felületének állapota nem teszi lehetővé a névérték vagy az érmekép felismerését (pl. korrodált forintérme).
  • Sérült érme pedig az, amelyik eredeti alakját elveszítette.

Mivel érdemes még próbálkozni?

A régi ezresek mellett még több más olyan régi bankjegy is akad, amit még beválthatunk az MNB-nél. A beváltáshoz egyébként még a bankba sem kell feltétlen bemennünk, a régi pénzeket egy értéklevélben is elküldhetjük a MNB-be. Érdemes lehet például megnézni a fiókok mélyét a 2009-ben bevont papír kétszázasok után kutatva.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége
Így játszhatsz el Te is százezreket pillanatok alatt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Tényleg hagyományos boros ország hazánk?

Pár nappal ezelőtt írtunk Európa sörfogyasztásáról, amire jött olyan komment, hogy inkább a bort isszák a magyarok, ezért vagyunk csupán a középmezőnyben sörfogyasztás szempontjából. Persze teljes...

Tuti recept: ezzel a csodaitallal gyorsabban megy a fogyás

Közeledik a nyár, ami egyben azt is jelenti, hogy mindjárt itt a bikiniszezon. A legtöbben ilyenkor próbálnak megszabadulni a pluszkilóktól, ezért most mutatok egy otthon is elkészíthető, filléres csodaitalt...
 
NÉPSZERŰ
FRISS