16 °C Budapest

Elárulták a titkot: ezért nem lesz (elég) nyugdíjunk

2014. október 30. 16:32

A Portfolio Öngondoskodás 2014 konferenciáján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elárulta, hogyan segíti az állam a megtakarítások növekedését 2015-ben. A rendezvényen felszólal szakértők pedig arról is beszéltek, hogyan tud(na) a lakosság minél többet megtakarítani.

A Portfolio Öngondoskodás 2014 konferenciáján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, mi lehet hatással a megtakarításokra jövő évtől, és elárult néhány részletet a ma benyújtásra kerülő 2015-ös költségvetési törvényről. Varga felhívta a figyelmet a kormány korábbi lépéseire, szerinte a megtakarítási hajlam változását a költségvetési törvény hozhatja el. De mégis mi várható az új törvénytől?

Milyen intézkedések jöhetnek?

Az egyik legfontosabb lépésnek a megtakarítási termékpaletta bővítését tartja a miniszter, de részleteket nem árult el, új termékkategóriákat várhatóan egy későbbi másik törvény hozhat létre. A miniszter a munkahelyek teremtését is kiemelt fontosságúnak tartja, ugyanis ezzel lehet növelni a megtakarítási kedvet.

Nem csak a dolgozók száma alacsony, hanem azok is kevesen vannak, akik adóznak is

- mondta Varga Mihály. Ennek megfelelően a törvénytervezet munkahelyek teremtését jelzi előre.

Az államkötvények piacán is bővülésre lehet számítani, új termékeket vezethetnek be, de erről részleteket nem árult el a miniszter. Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint a cél az, hogy minél több igényt ki tudjon elégíteni az állam. Felhívta a figyelmet, hogy a túl sok termék helyett inkább letisztultan, az igényeknek megfelelően érdemes állampapírokat kínálni a lakosságnak.

Hogyan takarítunk meg?

A bankokba vetett bizalom a válság ellenére nem romlik

- mondta Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese. A szakember kitért arra is, hogyan állunk mi, magyarok a megtakarításokhoz, elsősorban azt emelte ki, hogy bizalomhiány van, azonban nem a pénzügyi szolgáltatók irányában.

Míg a készpénzben való megtakarítás csökkent, addig egyre többen tartják megspórolt forintjaikat aranyban (4 százalék) vagy ingatlanban (4 százalék).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az átlagos havi megtakarítás hazánkban jelenleg 49 eurót (nagyjából 15 ezer forint) tesz ki, ami a jövedelmek mintegy öt százalékának felel meg.

Miért alacsony a megtakarítási hajlam?

A megtakarítás a szándék és az anyagi lehetőségek kettősségéből fakad

 - mondta Pandurics Anett a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója. Azonban amikor a gazdasági teljesítmény növekedni fog, akkor a megtakarítási hajlam szintén növekvésnek indulhat.

A kockázatvállalás vagy a hosszú távú gondolkodás megteremtése lehet az egyik legjobb ösztönző arra, hogy beinduljon az előtakarékossági kedv hazánkban. Abban megegyeztek a szakemberek, hogy Magyarországon azért alacsony a megtakarítási kedv, és azért jár hazánk a nyugati országok mögött, mert:

  • Az államtól várjuk a segítséget
  • Bizalomhiány van hazánkban

Ennek a két problémának a kiküszöbölése vezethet leghamarabb ahhoz, hogy az öngondoskodás lényegesen növekedhessen. Lényeges pont, hogy a bankbetétek továbbra is jó alapot nyújthatnak a megtakarításoknak: ugyan alacsony kamatot adnak, viszont ezt rövidtávon, stabilan tudják nyújtani, és a lakosság számára ez jelenleg a legfontosabb szempont a félre tett pénzük elhelyezésére.

"Kész van a termékpaletta"

Harmati László szerint a szolgáltatók minden lehetséges igényre tudnak ajánlatot adni, ha nyugdíjcélú előtakarékosságról van szó. A legjobb az lenne, ha mindenki igénybe venné mind a három terméket (Nyugdíj-előtakarékossági számla, Önkéntes Nyugdíjpénztár, Nyugdíjbiztosítás), így maximálva az adható adókedvezményt, igaz a valóság az, hogy a legtöbben a nekik leginkább megfelelő terméket veszik igénybe.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem