11 °C Budapest

Egy korszak zárul le: végleg kivégezték az ingyenbankolást

2016. február 7. 13:02

Az utolsó valódi nullás számla is megszűnik Magyarországon, a K&H zéró számlacsomagot már évek óta nem értékesítette a bank, de a korábbi szerződéseket még nem mondták fel. Hamarosan viszont kivezetik a terméket, az ügyfeleket a napokban értesítik a változásokról. Ezzel megszűnik hazánkban az ingyenes bankolás, de vajon ki ezért a felelős?

A napokban kezdte kiküldeni levelét a K&H a zéró számla megszüntetéséről az ügyfeleknek. Ezzel már az utolsó igazi nullás, tranzakciós illeték előtti számla is megszűnik. A számlacsomag értékesítése már évekkel ezelőtt megszűnt, a korábbi szerződéseket viszont nem mondták fel eddig. Ameddig az ügyfelek használhatják a számlát, addig ingyenes tranzakciót biztosít (netbankon keresztül) és havonta négy, ingyenes, ATM-es készpénzfelvételt ad (saját automatából), aminek ráadásul elméleti összeghatára sincs.

A számla megszűnéséről már korábban is lehetett hallani, viszont most a bank úgy döntött, hogy a meglévő ügyfelek szerződését is felmondja. Megkérdeztük a bankot, hogy miért szűnnek meg a számlák:

A K&H folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és az ügyféligényeket, ugyanis mindenkor ezek mentén alakítja ki a termékekre és szolgáltatásokra, így a bankszámlakínálatra is vonatkozó stratégiáját, melynek egyik eleme, hogy 2016-tól a K&H zéró bankszámlaterméket kivezeti. A napokban folyamatosan kerülnek kiküldésre az érintett ügyfeleknek szóló tájékoztató levelek, melyben ismertetjük az érintettekkel a részleteket, további lehetőségeket és teendőket. Őszintén reméljük, hogy a változás nem okoz semmilyen kényelmetlenséget egyik kedves ügyfelünk számára sem.


A kivezetés tehát 2016 folyamán történik, az ügyfelek fokozatosan kapják meg az értesítőt. Ugyan a válaszban kifejtik, hogy "remélik, hogy a változás nem okoz kellemetlenséget", azonban a zéró helyett a levélben kínált számlák szigorúbb feltételek mellett nyújtanak ingyenes számlavezetést, ráadásul a tranzakciók a jövőben nem lesznek ingyenesek, az illetéket a bank teljes mértékben továbbhárítja az ügyfelekre, csak az első néhány utalás, készpénzfelvétel és csoportos beszedés lesz ilyen kedvező díjazású. A háromból két, a bank által javasolt számlacsomagnál még a mobilbanknak (okostelefonos alkalmazás) is van havidíja, pedig a zérónál ez még ingyenes volt. Ezek miatt átlagos használat mellet (4-5 tranzakció) havonta közel ezer forintba is kerülhet a bankolás, pedig eddig ez ingyenes volt.

A bank által ajánlott számlacsomagok egyébként nagyjából átlagosnak mondhatóak (a bankkártyák például az első évben ingyenesek), de érdemes lehet körülnézni más pénzintézetek ajánlatai között annak, akinek most felmondják a számláját.

Ki a hibás?

Nemcsak a K&H-nál volt nullás számla, a hazai bankok többségénél volt olyan konstrukció, amellyel valóban ingyen bankolhattunk, vagy legalábbis minimális költségeket számoltak fel nekünk. A tranzakciós illeték bevezetésével és megemelésével viszont ezek a számlák jelentősen megdrágultak, a pénzintézeteknek veszteséget termeltek, ezt pedig ők két módszerrel kezelték:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Megemelték a díjakat vagy
  • Megszüntették a számlákat.

A díjemeléseket viszont az esetek többségében a jegybank elmarasztalta, sőt emiatt több mint 1,2 milliárd forintra büntette a pénzintézeteket. Ezután a bankok inkább a régi, jól bevált számlák megszüntetését választották, az új számlacsomagokban pedig már a szabályoknak megfelelően hárítják át az ügyfelekre a tranzakciós illetéket.

A nullás számlák megszűnése tehát a tranzakciós illeték miatt történt, enélkül ugyanis valószínűleg több magyar pénzintézetnél is ingyen bankolhatnánk ma is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm