Ebbe teszik a pénzüket a tehetős magyarok

2015. szeptember 4. 14:33

Az elmúlt néhány évben kialakult alacsony kamatkörnyezet megváltoztatta a hazai megtakarítási és befektetési szokásokat: folyamatosan csökken a bankbetétek népszerűsége, előretörtek az életbiztosítások és töretlenül bővül a lakástakarék-konstrukciók aránya. Ennek ellenére továbbra is sokan tartják készpénzben a megtakarításukat - derül ki az Erste felméréséből.

A magyarok legfontosabb elvárása a különböző megtakarítási és befektetési termékekkel szemben az, hogy a pénz mindig rendelkezésre álljon, és a befektetés alacsony kockázatú legyen - derül ki az Erste legutóbbi felméréséből. A válaszadók felének döntő szempont, hogy mindig hozzáférhető legyen a megtakarításuk, míg harmaduknak az alacsony kockázat az elsőszámú döntési kritérium. A magas hozam mindössze a magyarok 12 százalékának határozta meg elsődlegesen a választást, míg csupán 6 százalék számára volt az a legfontosabb szempont, hogy olyan pénzügyi eszközben tartsa megtakarításait, befektetéseit, amely könnyen érthető számára.

Erősödő tudatosság jellemzi a magyar családokat a befektetéseik, megtakarításaik terén, ami egyrészt abban nyilvánul meg, hogy igyekeznek minél változatosabb pénzügyi eszközökben tartani a vagyonukat, másrészt abban, hogy egyre inkább szeretnék megérteni az egyes befektetési formák működését is

 - mondja Kállay András, az Erste Bank Privát- és Prémiumbanki vezetője. Erősödik az adóoptimalizálásra és az öngondoskodásra irányuló igény is az ügyfelek részéről, amit jól mutat, hogy folyamatosan növekszik a befektetési alapok népszerűsége és továbbra is erős az életbiztosítások aránya, miközben a három év alatt közel megduplázták részarányukat a lakástakarék-konstrukciók. Mindez jelentős fordulatnak tekinthető ahhoz képest, hogy 2013-ban még a bankbetétek álltak az élen a különböző konstrukciók közül.

Ez volt a megtakarítások népszerűségi sorrendje tavaly:

  • a betétet választók aránya 32,
  • az életbiztosítást választóké pedig 34 százalékos,
  • a harmadik helyen a nyugdíjcélú megtakarítások állnak 14 százalékos aránnyal, majd
  • a lakástakarék és az értékpapír-befektetések következnek.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a legtöbbször a nyugdíjcélú megtakarítások esetében is befektetési alapokba fektetik az ügyfelek a megtakarításaikat, így elmondható, hogy a befektetések súlya egyre nagyobb, összességében eléri a 24 százalékot.

Az otthon, készpénzben tartott megtakarítások arány még mindig magas: a megkérdezettek 27 százaléka így takarékoskodott. Persze ez évről évre csökkenő tendenciát mutat, 2011-ben még 30 százalék volt a párnaciha-hívők aránya.


Sokak számára a "bőség zavara" jelent visszatartó erőt, hiszen számtalan termék áll az ügyfelek rendelkezésére, ezért nehéz átlátni a kínálatot. Sokaknak nyűg a pénzügyekkel foglalkozni, ezért nem is fordítanak rá kellő figyelmet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magas betéti kamatok elmúlásával az egyszerű megoldások ideje lejárt, aki tehát nem gondolja át ezeket a kérdéseket, sokat veszíthet a megtakarításain

- hívja fel a figyelmet Kállay András.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem