5 °C Budapest

Búcsút inthetünk az 5 forintosoknak? Megszólalt az MNB

2016. augusztus 24. 05:24

Három, a hazai készpénzforgalmat, és természetesen a lakosság fizetési szokásait jelentősen befolyásoló pletykának jártunk utána. Cikkünk végén Te is szavazhatsz, hogy kellenek, avagy kellenének-e ezek az érmék, illetve bankjegyek.

Múlt héten megjelent cikkünkben számoltunk be arról, hogy már csak év végéig fizethetünk a 2015 előtt gyártott húszezresekkel, illetve

2017 tavaszán a két-, illetve ötezresekkel folytatódik a bankjegycsere-program Magyarországon.

Ezúttal viszont három, a hazai készpénzforgalmat, és természetesen a lakosság fizetési szokásait jelentősen befolyásoló, na és a sajtóban rendre felbukkanó pletykának jártunk utána. Jelesen annak, hogy

  • kivonják-e a forgalomból az 5 forintos érmét?
  • érmére cserélik-e az 500 forintos bankjegyet?
  • bevezetik-e az 50 ezer forintos bankjegyet?

Milliárdok mennek el évente

Mielőtt azonban alaposabban is górcső alá vennénk a szóbeszédet, nézzük, mit mutatnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzforgalmi, illetve készpénzgyártási statisztikái.

Az MNB éves jelentése szerint a forgalomban lévő készpénzállomány értéke a tavalyi év végén 4305 milliárd forint volt, amely 15 százalékos, 569 milliárd forintos bővülést jelent az előző évhez képest. A készpénzállomány növekedése valószínűsíthetően arra vezethető vissza, hogy az elmúlt évben - a csökkenő inflációs környezettel párhuzamosan - mérséklődtek a betéti kamatok, így a készpénztartással összefüggő kamatveszteség tovább csökkent, de a kiskereskedelmi forgalom bővülése is pozitívan hathatott a készpénzkeresletre.

A forgalomban lévő állomány mennyiségének növekedéséhez egyébként a 20 ezer forintos címlet 10 százalékos, a 10 ezres 28 százalékos, az 5 ezer forintos 5 százalékos, a 2 ezres címlet 4 százalékos, az ezres 6 százalékos, míg az 500-as 4 százalékos bővüléssel járult hozzá.

Mindez persze nem volt olcsó mulatság: az MNB készpénzgyártatással összefüggő ráfordításai 2015-ben bruttó 10,9 milliárd forintot tettek ki. Az előző évekhez viszonyított növekedés elsősorban az új, fejlesztett bankjegyekkel összefüggő magasabb gyártási igényre vezethető vissza.

Na de nézzük, van-e alapja az érméket, illetve a bankjegyeket érintő pletykáknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi lesz az 5 forintosokkal?

Az 5 forintos bevonásáról szóló pletyka alapját az adja, hogy egyre több magyar nem tud mit kezdeni az 5 forintos érmékkel; vásárlóértéke ugyanis önmagában már aligha van, a boltosok viszont előszeretettel adnak vissza belőle - enyhe túlzással - akár 50 forintnyit is.

Így többnyire csak a pénztárcákat nehezíti az apró, de sok családnál már otthon is a fiók mélyén kallódnak, vagy jobb esetben egy befőttes üvegben várnak a beváltásra. Sőt, kiskereskedőktől származó információink szerint

megnőtt azoknak a vásárlóknak a száma, akik a pénztárnál hagyják a visszajárót, ha csak 5 forintról van szó.

Valahogy úgy, ahogy néhány évvel ezelőtt volt az 1 és 2 forintosokkal, míg a Jegybank meg nem elégelte a helyzetet és ki nem vonta legkisebb érméinket a forgalomból. Akkor arra hivatkoztak, hogy a döntés nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményez, a jókora lemorzsolódási arány mellett ugyanis az előállítási költség is rendkívül magas volt.

Az MNB-től származó friss információink szerint ez azonban nem áll fenn az 5 forintos érméinknél. Annak ellenére sem, hogy a Jegybank tapasztalatai szerint az érmék esetében a forgalombővülés mellett, a bankjegyekhez képest kis értékük miatt, számolni kell "kicsapódással" is, mivel ezeket a lakosság gyűjtögetheti, vagy éppen a hazautazó turisták zsebében maradva nem kerülnek elköltésre, visszaváltásra.

Az MNB tájékoztatása szerint ennek oka elsősorban az, hogy ezek a címletek a készpénzforgalomban játszott fizetési szerepükön túl vagyonfelhalmozási funkciót is betöltenek. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy éppen ebből a szempontból akár kontraproduktív is lehetne egy estleges bevezetés, hiszen a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben egy nagyobb címlet még inkább a párnaciha felé terelhetné a háztartásokat. Ez viszont öngondoskodási szempontból, legalábbis a biztonságosnak tekinthető konstrukciók oldaláról nézve, meglehetősen súlyos következményekkel járna.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem