11 °C Budapest

Azt hitted, idén olcsóbbak lesznek a lakások?

2017. január 12. 18:30

Lassuló mértékű, de továbbra is pozitív irányú változás jellemzi majd az idei ingatlanárakat, így a lakáskiadási piacra még mindig megéri beszállni. Noha az áremelkedés és a bérleti díjak stagnálása miatt a korábbinál kisebb bérleti hozam várható, a kiskockázatú befektetési formákhoz mérve továbbra is vonzó lehet ez a megoldás.

A nyugati határ mellett az ausztriai vendégmunkások keresletére alapozva szinte minden lakást ki lehet adni. Az átlagos kétszobás panellakásokat a frekventált Sopronban körülbelül 14 millió forintért lehet megvásárolni - az ugyancsak népszerű Szombathelyen és Mosonmagyaróváron kissé olcsóbban -, amelyek havi 90-100 ezer forintért adhatók ki. Az OTP ingatlanpont adatai alapján egy kisebb garzonért is elkérnek havi 70 ezret, bár ennek a lakástípusnak arányosan magasabb a beszerzési ára is (12-13 millió forint). 

Aki újépítésű lakást adna ki, az 120-140 ezer forintos árat is megszabhat. 

Amire érdemes figyelni: az ingázóknak létfontosságú a parkolási lehetőség, vagy a saját garázs.

Jó lehetőség az iparvárosi lakáskiadás is: Győr és vonzáskörzete például a munkalehetőségek miatt ideális célpontja a bérlőknek. Az olcsóbb, 50 négyzetméter körüli panelekért itt is 60-80 ezer forintot lehet kérni havonta. Ezek a lakások 13-15 millió forintos áron vehetők most meg. Téglalakásnak, újépítésűnek akár 140 ezer forint is lehet a kiadási díja.

Aki egyetemistákra alapozná az üzletet, annak érdemes Debrecenben, Szegeden, Pécsen ingatlanba fektetni. Az egy-két szobás panelek az egyetemi városrészekben fejenként 20-25 ezer forintért kiadhatók 2-4 személy részére. 

Ezek a lakások, mintha láthatatlan országos közmegegyezés lenne ebben, körülbelül 12 millió forintos áron kaphatók, jobbára várostól függetlenül" 

- véli Valkó Dávid vezető elemző, az OTP Ingatlanpont adataira alapozva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyaralóbiznisz a zimmer frei helyett

Kissé eltérő, de hasonló módon jövedelmező befektetés a balatoni nyaralóvásárlás és -kiadás is. Ezeknél az ingatlanoknál a szezonalitás és a rövidebb kiadási időtartam miatt az üzemeltetés nehezebb feladat. Jól bejáratott vendégkörrel, vagy a hazai, nemzetközi kiadási portálokkal együttműködve azonban ez is megtérülő befektetés lehet. 

Elsősorban a jelentősebb fesztiválhelyszínekhez közel fekvő, vagy a jó wellness és turisztikai adottságokkal rendelkező városokban - Siófok, Keszthely, Balatonfüred - lévő lakások biztosítanak kiszámítható jövedelmet, utóbbiak akár télen is.

Egy kétszobás lakást Siófokon nyáron négy főre napi 25-40 ezerért, télen 10-20 ezerért lehet kiadni. A rezsi többnyire alacsonyabb, mint a nagyvárosokban, a többletkiadásokat az üzemeltetési költségek és az adó jelentik - cserébe értékálló ingatlanhoz jut a befektető, és nem mellékesen ingyen nyaralási lehetőséghez. A nyaralók ára fekvéstől és állapottól függően óriási eltérést mutat, itt mindenki saját pénztárcája szerint válogathat.

Az ingatlanvásárlás forrásigényes befektetés: a vételár mellett az illetékfizetés, a kezdeti ügyvédi és szolgáltatói költségek, az amortizáció, valamint a jogszerű kiadás adóvonzata is csökkenti a nyereséget. Mindezek mellett Valkó szerint nagy átlagban hozzávetőlegesen 5-6 százalékos éves hozammal lehet kalkulálni a jól kiadható ingatlanok esetében. "És akkor még nem is számoltunk a lakásár-emelkedéséből fakadó várható többlethaszonnal, amikor később értékesíti a tulajdonos a befektetési céllal vett ingatlant" - teszi hozzá az Ingatlanpont elemzője.

Címlapkép: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem