11 °C Budapest

Akár ripityára tört bankkártyával is fizethetsz a boltokban

Pénzcentrum
2017. február 28. 05:45

Bár elég strapabírónak tűnik, mégis bárkivel könnyen megtörténhet, hogy véletlenül megsérül, esetleg kettétörik a bankkártyája. A pótkártya kiállítására sokszor napokat kell várunk, de akkor mit tehetünk ilyen esetben? Vajon fizethetünk még a sérült bankkártyánkkal?


Rendeltetésszerű használat mellett elméletileg nem használódnak el a bankkártyáink, mégis könnyen előfordulhat, hogy a tárcánkban lévő számtalan plasztik mellett egyszer véletlen a bankkártyánk sérül meg. Lehet csak a sarka törik le, esetleg megreped, eltörik a kártya. De vajon ezekkel még tudunk fizetni a boltokban?

A kereskedők kizárólag ép bankkártyákat fogadhatnak el. Sérült, kettétört vagy hiányos kártya elfogadása szabályellenes

- tudta meg a Pénzcentrum a Visa kártyatársaságtól.

A kereskedőknek természetesen meg kell győződniük a kártya épségéről. Abban az esetben pedig, ha a kártya megrongálódott: az aláíráspanelen, a mágnescsíkon, a hologramon, vagy egyéb helyen rongálásra, manipulálásra utaló nyom található rajta, akkor annak elfogadását visszautasíthatják.

De elméletben működhet?

Az egy dolog, hogy a kereskedők elméletileg nem fogadják el a törött kártyákat, azonban ha nem sérültek a kártya lényegi elemei, akkor elméletileg lehetséges velük a fizetés.

Amennyiben a chip, mágnescsík és a contactless antenna nem sérült, akkor lehetséges a fizetés POS terminálon, de a kereskedő sérült kártyát nem köteles elfogadni

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Vagyis szélsőséges esetben akár egy fél bankkártyával is fizethetünk érintéssel a boltokban, ha a kártya "contactless antennája" ép maradt. És persze a kereskedő sem veszi észre, hogy hiányzik a kártyánk másik fele, mondjuk azért, mert az nem látszik ki a pénztárcánkból. De ugyanez igaz akár a mágnescsíkra is - ha le tudják húzni, akkor elméletileg még tudunk fizetni a kártyánkkal.

Az egyérintéses fizetési technológia lehetővé teszi azt is, hogy ne bankkártyával, hanem mobileszközzel, kulcstartóval, okosórával, fitneszaktivitás-mérővel vagy éppen gyűrűvel fizessünk a pénztárnál, tehát nem a plasztik-formátum a lényeg, hanem az, hogy az adatok tárolására és továbbítására szolgáló (speciális) chip sértetlen és működőképes legyen

- tette hozzá a Mastercard kártyatársaság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi a helyzet az ATM-ekkel?

Bár a POS termináloknál elméletben működhet a dolog, az ATM-ek sérült kártyákat nem fogadnak el. Az automatáknál a korábban előforduló lekerekített sarkú kártyák elfogadása sem volt problémamentes.

Korábban léteztek olyan bankkártyák, amelyek sarkai le voltak kerekítve, de ezek elfogadása az ATM-ekben nem volt problémamentes, így nem is terjedtek el

- mondta el a Pénzcentrumnak az OTP Bank.

Mennyibe kerül az új kártya?

Ha a kártyánk lejár, vagy a bank hibája miatt kell cserélni, akkor a pótlás díjmentes. A banktól általában 2-4 évente kapunk új kártyát, erre pedig pont azért van szükség, hogy ne használódjanak el a plasztikok, illetve, hogy kártyánk  folyamatosan lépést tartson a technológiai újításokkal és módosításokkal.

Egyes ritka esetekben előfordulhat, hogy - nagyon intenzív használat esetén - elhasználódik a bankkártya még a lejárat előtt, de erre kevés példa van

- tette hozzá a CIB Bank.

Lapunkat az OTP Bank is arról tájékoztatta, hogy a kártyabirtokosaik általában kellő gondossággal járnak el: óvják és védik bankkártyájukat. Új kártyákat jellemzően más okokból kérnek.

Ha azonban a kártya mégis a mi hibánkból rongálódott meg, akkor már nekünk kell fizetünk. A kártyacsere díja bankonként eltérő, de a kártya típusától függően is jelentősen változhat. A csere díja  általában 1-2 ezer forint körül mozog, de egy Gold kártya esetében akár 5 ezer forintnál is többet elkölthetünk erre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem