6 °C Budapest

A betétesek, akiket csak 2000 euróig kártalanítanak

2015. április 20. 11:35

Míg Magyarországon 100 ezer euróig vannak biztosítva a betétek, több európai országban is ennél jóval kevesebbel kell beérnie egy esetleges bankcsőd esetén a megtakarítóknak. Van olyan ország például, ahol mindössze 2000 euróig lehetnek nyugodtak a betétesek.

Az elmúlt időszakban sokat hallottuk a sajtóban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nevét. Csak 2014-ben összesen kilenc hitelintézet ügyfeleit kellett kártalanítani. A kifizetések több mint 63 ezer károsultat érintettek mintegy 119 milliárd forint értékben. A legtöbb károsultat, mintegy 30 ezer betétest az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében érintette a betétbiztosítás, összesen több mint 54 milliárd forint értékben.

Az idei év sem indult azonban jobban, 2015-ben is már több esetben kellett kifizetéseket eszközölnie a betétbiztosítónak. Legutóbb például a DRB bankcsoportnál pórul járt, mintegy 73 ezer ügyfélnek fizettek kártalanítást 103 milliárd forint értékben. A DRB Bankcsoport felszámolása ráadásul nem csupán a Magyarországon élő ügyfeleket érintette, hanem 28 további ország állampolgárait is; az OBA természetesen őket is kártalanította.

Érdekes képet fest egyébként az egyes európai országokban érvényben lévő betétbiztosítási értékhatár. A Pénzcentrum körképe szerint a legtöbb helyen - hasonlóan Magyarországhoz - 100 ezer euróig biztosítják a betéteket. Akadnak azonban országok, ahol ettől jóval eltér a helyi szabályozás; és itt jellemzően nem magasabb, hanem jóval alacsonyabb értékhatárra kell gondolni.

Sok helyen például csak 50 ezer euróig vannak biztosítva a betétek - ilyen például Csehország, Szerbia, Finnország, vagy éppen Portugália is -, de van olyan nemzet, amely még ennyi biztosítékot sem ad a betéteseinek. Macedóniában például csupán 30 ezer eurós az értékhatár, míg Boszniában nagyjából 18 ezer euróig vannak biztonságban a betéttulajdonosok. A legkisebb értékhatárral Koszovóban kell beérnie a betéteseknek; ott mindössze 2 ezer euró, vagyis átszámolva nagyjából 600 ezer forintig kártalanítják a betéteseket.

Ha tehát valaki külföldi betételhelyezésben gondolkodik - például a csehekhez vinné a pénzét -, akkor az adott országban hatályban lévő biztosítási értékhatárt is érdemes figyelembe vennie a tranzakció előtt.

Amit a magyar betéteseknek feltétlenül tudnia érdemes!

Az elmúlt időszak eseményei után viszont még inkább előtérbe kerül a megtakarítások tudatos kezelése Magyarországon is. Éppen ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyet minden megtakarítónak meg kell szívlelnie, mielőtt bárhol is elhelyezné a pénzét. Ehhez feltétlenül tudni érdemes a hazai betétbiztosítás működését, amely az alábbi pontokban foglalható össze:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek (betéti okiratok, betétszámla-követelések), valamint a bank által 2003. január 1-jétől kibocsátott kötvények és letéti jegyek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
  • Az OBA védelme a magyarországi székhelyű bankok külföldi fiókjaiban elhelyezett betéteire is kiterjed.
  • Fontos tudni, hogy az OBA védelme nem vonatkozik minden hitelintézetben kínált megtakarítási formára. Például az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, a kamatozó részvény, a szövetkezeti részjegy, vagy a célrészjegy nem védettek.
  • A kifizetés maximum százezer euró betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki).
  • A védettség kiterjed az elhelyezett tőkeösszegre és annak még nem tőkésített (jóváírt) kamataira is, természetesen az értékhatáron belül.
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.
  • Az OBA embléma minden védett bankban, hitelintézetben vagy takarékban megtalálható.

Fontos változások a betétbiztosításban

A betétbiztosítás működését jelentősen befolyásolják a 2014-ben elfogadott európai uniós irányelv alapján decemberben elfogadott új szabályok, melyek számos, a betétesek számára kedvező változást tartalmaznak. E szerint folyamatosan csökken majd a kártalanítási határidő, amely a jelenlegi 20 munkanapról 2019-től 15, 2021-től 10, 2024-től pedig 7 munkanapra rövidül.

Az új szabályozás a kisebb önkormányzatoknak is kedvező változást hoz, a legfeljebb 500 ezer eurós költségvetésű önkormányzatok betétei OBA-védelem alá kerülnek. Az OBA vagyoni feltöltöttségének 2024. július 3-áig el kell érnie a kártalanítási kötelezettség alá tartozó betétállomány 0,8 százalékát. Kikerülnek ugyanakkor az OBA védelem alól a hitelintézetek által kibocsátott letéti jegyek és kötvények.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm