Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 29. vasárnap Magdolna
Hírek » Megtakarítás

8 erős érv, ami még mindig a bankbetétek mellett szól

A bankbetét az egyik legelterjedtebb megtakarítási forma. Aki gondolkodott már azon, hogy félretegyen egy kis pénzt, szinte biztos, hogy találkozott már vele. Bár a jelenleg alacsony jegybanki alapkamat miatt a pénzünk keveset gyarapszik a bankbetétekben, most mutatunk nyolc érvet, ami miatt mégis érdemes ezt választani a befőttes üveg helyett.

Sok magyar családnál még mindig az otthon tartott készpénz az első számú megtakarítási forma. Ennél azonban sokkal biztonságosabb megoldás, ha pénzünket inkább befektetjük. Mivel az élethelyzet mellett számos más tényezőtől függ, hogy melyik megtakarítási termék a legjobb választás, ennek kiválasztásához elengedhetetlen, hogy tisztában lennünk pénzügyi helyzetünkkel.

Az egyik legelterjedtebb megtakarítási forma a bankbetét, ugyanis a rövid távú megtakarításokra és a vésztartalékok tárolására a magyarok még mindig ezt részesítik előnyben. Bár a jelenleg alacsony jegybanki alapkamat miatt a pénzünk keveset gyarapszik a bankbetétekben, most mutatunk nyolc érvet, ami miatt mégis megéri ezt választani a befőttes üveg helyett.

1. Egyszerűen kezelhető

A bankbetét egyszerűen kezelhető, kényelmes megtakarítási forma. A befektetőknek ugyanis nem kell folyamatosan nehéz és kockázatos befektetési döntéseket hozni. A betétlekötés után nincsenek további tennivalók, csak abban az esetben, ha ki akarjuk venni a pénzünket.
A legtöbb bank gyorsabb és kényelmesebb telefonos vagy online ügyintézést is kínál az ügyfeleknek. A BNP Paribas Bank például a személyes ügyfélkiszolgálás mellett telefonos ügyfélszolgálatot és online betétkezelési felületet is biztosít az ügyfelek számára, amin keresztül számlanyitást követően minden tranzakció online végezhető, akár a betétlekötés is. Hasonló szolgáltatásokat nyújt még többek között a K&H Bank TeleCenter szolgáltatása és a Raiffeisen Bank Direktnet internetbankja is.

2. Szinte bármikor hozzáférhetünk

A bankbetét az egyik legjobb választás, ha könnyen hozzáférhető megtakarítást keresünk. Gondolva a nem várt eseményekre, érdemes az összes olyan megtakarításunkat betétben tartani, amit erre a helyzetre szánunk. Hiszen a háztartási gépek elromlása, vagy egy váratlan betegség, esetleg baleset esetén gyorsan mozdítható pénzre van szükségünk. Azonban, számolni kell azzal, ha a futamidő lejárta előtt vesszük ki a pénzünket, a hozam kevesebb lesz.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi ideig tudjuk nélkülözni a befektetett összeget, érdemes lehet látra szóló betétet választani, amely - bár a határidős betétekhez képest alacsonyabban kamatozik - lehetőséget ad arra, hogy a befektetett összeghez korlátozott mértékben hozzá lehessen férni a teljes befektetés megszüntetése és a kamatfeltételek megváltozása nélkül.

3. Kiszámítható és biztonságos

Bár szakértők szerint nincs teljesen kockázatmentes befektetés, vannak alacsonyabb kockázati besorolású befektetési eszközök, amelyeknél nagyobb esély van arra, hogy hiánytalanul vissza fogjuk kapni a pénzünket.

A betétbe tett pénzünket a betétbiztosítás pedig garantálni tudja, így a betétes akkor is hozzájut a pénzéhez, ha a bank esetleg bezár. Magyarországon a legnagyobb ilyen szereplő az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), de emellett működnek más betétbiztosítások. A betétbiztosítások Magyarországon 100 ezer euróig garantálják az Ügyfél befektetéseit.

4. Díjmentes

A kamat szintje határozza meg a díjakat, de a bankbetétek esetében legtöbbször nem szoktak felszámítani külön díjakat a bankok.

5. Könnyen elérhető

Az ügyfeleknek nem kell hosszasan utánajárniuk, hogy mi szükséges a befektetésükhöz, illetve hol és milyen platformon tudják elintézni az ehhez kapcsolódó ügyeiket. Elég csak a legközelebbi bankfiókba elmenni, ahol helyben minden fontos információt megkapnak, és az ügyeiket is rendezni tudják. Sőt, ha szeretjük a kényelmet, még a bankig sem kell elmennünk, akár interneten keresztül is el tudjuk intézni az ezzel kapcsolatos teendőket.

6. Ideális rövid távú befektetési forma

Bár vannak 3-5 éves bankbetétek is, jellemzően a rövid távú megtakarításokra és a tartalékok tárolására használják a magyarok ezt a megtakarítási formát.

7. Ha csak kevés pénzünk van

A bankbetétek lekötései jellemzően néhány százezer forinttól indulnak. A pénzügyi szakemberek szerint érdemes félretenni, még akkor is, ha ez a jövedelmi helyzetünk miatt nehezen oldható meg. Ha csak ötszázezer forintot félre tudunk tenni, akkor is ideális megoldás lehet a bankbetét. A hónapok, évek alatt összegyűlhet annyi pénz, ami kisegíthet bennünket a váratlan helyzetekben, és a hosszú távon akár nagyobb terveket is megalapozhatunk vele.

8. A pénzünk beosztására is jó

Azoknak is jó alternatíva lehet a bankbetét, akik a pénzüket szeretnék jobban beosztani. Ha a magasabb kamat érdekében legalább egy hónapig nélkülözni tudjuk a pénzünket, mindenképpen érdemes lehet elgondolkodni ezen a megtakarítási formán. Persze ideális esetben több hónapra a legjobb lekötni, hiszen biztos helyen van, és még gyarapodunk is.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ciki, nem ciki: ennyit jattol az átlag magyar
De most komolyan, szerinted jár borravaló a taxisnak, fodrásznak?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A női fehérnemű 100 éve 3 percben

Az 1920-as évek hálóing jellegű alsoruházatától, a '70 es évek feszülős egyberuhácskáin át, egészen a manapság divatos apróbb darabokig, kalandozzunk egy kicsit a ruha alatt...   ...

Így úszd meg a poggyászdíjat, ha repülővel mész nyaralni

Te is minden nyaralás előtt megharcolsz a bőröndökkel, hogy beférjen a család összes cucca, de ne kelljen az extra csomagokért pluszdíjat fizetned a repülőn? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Az alábbi...
 
NÉPSZERŰ
FRISS