Bejelentkezés:

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2017. január 22. vasárnap Vince, Artúr
Hírek » Megtakarítás

6 másodperc alatt kifoszthatják a Visa kártyád? Megszólalt a társaság

Tavaly decemberben járta be a magyar sajtót egy angol szakemberek által készített videó, amelynek tanulsága szerint az online fizetési rendszerek gyengeségeit kihasználva mindössze 6 másodperc (!) alatt feltörhetőek a Visa kártyái. Megkerestük a kártyatársaságot, szerintük azonban a rendszerük hibátlanul működik.


Pár héttel ezelőtt a Newcastle-i Egyetem kutatói egy videóban mutatták be, hogy közel 6 másodperc alatt feltörhetőek a Visa kártyák. Vagyis könnyen megszerezhető a lejárati idő és a kártya hátoldalán lévő CVV ellenőrző szám, ami már elegendő információt nyújt ahhoz, hogy könnyen megcsapolják a bank/hitelkártyánkat.

KATTINTS! Mit árul el rólad a bankkártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

A szakemberek kutatási anyagukban azt írják, hogy az adatok megszerzéséhez nem is kell más, csupán elegendő számú lekérdezés az online fizetést lehetővé tevő oldalon. A támadók a feketepiacon könnyen hozzájuthatnak a kártyaszámhoz, innentől kezdve pedig robotok segítségével jöhet a lejárati dátumok és a CVV kódok összes lehetséges kombinációjának kipróbálása.


Ez a támadási módszer azért működhet, mert a rendszernek nem tűnik fel a sokszori próbálkozás, legalábbis a Visa kártyák esetében. A MasterCard hálózata ugyanis már tíznél kevesebb próbálkozást is érzékel. A szakemberek egyébként megkerestek 36 weboldalt, amelyek közül 8-an változtattak is a biztonsági beállításokon.

Mit mond erre a Visa?

A Pénzcentrum megkeresésére a kártyatársaság azt nyilatkozta, hogy a Visa rendszerében nincsen hiba.

A Newcastle Egyetem által készített kutatás a lejárati idő és a CVV2 adatok találgatáson alapuló megfejtésére összpontosított. A kutatás nem veszi figyelembe a csalások megelőzésére bevezetett, több lépcsős biztonsági intézkedéseket, melyek mindegyikének teljesülnie kell ahhoz, hogy egy tranzakció ténylegesen megvalósuljon

- mondta el a Pénzcentrumnak a Visa.

A kártyatársaság a válaszában azonban azt is hozzátette, hogy a Visa nem utasít el tranzakciót a kártyát kibocsátó bankok nevében (hacsak nem ezt kérik kifejezetten.) Elmondásuk szerint  a bankok a tranzakciós adatok hitelesítése során könnyen azonosítani tudják, ha a Newcastle Egyetem által elemzett típusú támadás történik, olyan gyanús tevékenységek észlelésével, mint a sokszori hitelesítési kísérlet rövid idő leforgása alatt.

A kibocsátók számára minden olyan szükséges információt biztosítunk, amelyek alapján dönteni tudnak a tranzakciók kockázatáról. Mindemellett a kibocsátók és kereskedők további lépéseket is tehetnek a kutatásban leírt támadásokkal szemben

- tette hozzá a kártyatársaság.

Hogyan védekezhetünk?

Persze mindezek ellenére sose lehetünk teljes biztonságban. A társaság éppen ezért több szolgáltatást is kínál, amellyel még biztonságosabbá tehetjük az online vásárlást. De bármilyen is legyen a kártyánk, a legjobb, amit tehetünk, hogy mindig betartjuk a biztonságos bankkártya használat szabályait.

A netes csalók ellen úgy védekezhetünk, ha:

  • a kártyánkon beállítunk napi vásárlási limitet.
  • kérünk SMS értesítést a kártyás készpénz-felvételeinkről és vásárlásaikról,
  • a kártya adatainkat bizalmasan kezeljük,
  • és amint valami szokatlant tapasztalunk, azonnal értesítjük a bankunkat és letiltjuk a kártyánkat.

További biztonsági tippekért nézd meg az erről készült rövid videónkat:

 

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Már pár száz forintból is lehet nyugdíjad: íme a trükk
Kiszámoltuk, mennyit kellene félretenned.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Imádják a vért az öreg kontinensen: íme Európa horrorételei

Szinte bárhova vet minket a sors Európán belül, szinte mindenütt fogyasztanak állati vért különböző formában. A hagymás sült vért talán nem kell bemutatni, ez leginkább hazánkra jellemző. Szlovákia...
 

Így válaszd ki a legjobb vágódeszkát: tényleg olyan jó a műanyag?

A vágódeszka az egyik legfontosabb konyhai eszköz, különösen, ha sokat főzünk (ami ugye olcsóbb, mint étterembe menni). A legfontosabb, hogy milyen anyagból készül: Régebben a műanyag vágódeszkát...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

01.19-01.25
Országos

Aldi

01.19-01.25
Országos

Spar

01.19-01.25
Országos

Interspar

01.19-01.25
Országos

Tesco

01.19-01.25
Országos

Spar, Interspar

extra ajánlatok
01.12-02.02
Országos

Auchan

baba
01.05-02.01
Országos

Auchan

friss húsok
01.05-02.02
Országos