2017. február 20. hétfő Aladár, Álmos

6 másodperc alatt kifoszthatják a Visa kártyád? Megszólalt a társaság

Tavaly decemberben járta be a magyar sajtót egy angol szakemberek által készített videó, amelynek tanulsága szerint az online fizetési rendszerek gyengeségeit kihasználva mindössze 6 másodperc (!) alatt feltörhetőek a Visa kártyái. Megkerestük a kártyatársaságot, szerintük azonban a rendszerük hibátlanul működik.


Pár héttel ezelőtt a Newcastle-i Egyetem kutatói egy videóban mutatták be, hogy közel 6 másodperc alatt feltörhetőek a Visa kártyák. Vagyis könnyen megszerezhető a lejárati idő és a kártya hátoldalán lévő CVV ellenőrző szám, ami már elegendő információt nyújt ahhoz, hogy könnyen megcsapolják a bank/hitelkártyánkat.

KATTINTS! Mit árul el rólad a bankkártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

A szakemberek kutatási anyagukban azt írják, hogy az adatok megszerzéséhez nem is kell más, csupán elegendő számú lekérdezés az online fizetést lehetővé tevő oldalon. A támadók a feketepiacon könnyen hozzájuthatnak a kártyaszámhoz, innentől kezdve pedig robotok segítségével jöhet a lejárati dátumok és a CVV kódok összes lehetséges kombinációjának kipróbálása.


Ez a támadási módszer azért működhet, mert a rendszernek nem tűnik fel a sokszori próbálkozás, legalábbis a Visa kártyák esetében. A MasterCard hálózata ugyanis már tíznél kevesebb próbálkozást is érzékel. A szakemberek egyébként megkerestek 36 weboldalt, amelyek közül 8-an változtattak is a biztonsági beállításokon.

Mit mond erre a Visa?

A Pénzcentrum megkeresésére a kártyatársaság azt nyilatkozta, hogy a Visa rendszerében nincsen hiba.

A Newcastle Egyetem által készített kutatás a lejárati idő és a CVV2 adatok találgatáson alapuló megfejtésére összpontosított. A kutatás nem veszi figyelembe a csalások megelőzésére bevezetett, több lépcsős biztonsági intézkedéseket, melyek mindegyikének teljesülnie kell ahhoz, hogy egy tranzakció ténylegesen megvalósuljon

- mondta el a Pénzcentrumnak a Visa.

A kártyatársaság a válaszában azonban azt is hozzátette, hogy a Visa nem utasít el tranzakciót a kártyát kibocsátó bankok nevében (hacsak nem ezt kérik kifejezetten.) Elmondásuk szerint  a bankok a tranzakciós adatok hitelesítése során könnyen azonosítani tudják, ha a Newcastle Egyetem által elemzett típusú támadás történik, olyan gyanús tevékenységek észlelésével, mint a sokszori hitelesítési kísérlet rövid idő leforgása alatt.

A kibocsátók számára minden olyan szükséges információt biztosítunk, amelyek alapján dönteni tudnak a tranzakciók kockázatáról. Mindemellett a kibocsátók és kereskedők további lépéseket is tehetnek a kutatásban leírt támadásokkal szemben

- tette hozzá a kártyatársaság.

Hogyan védekezhetünk?

Persze mindezek ellenére sose lehetünk teljes biztonságban. A társaság éppen ezért több szolgáltatást is kínál, amellyel még biztonságosabbá tehetjük az online vásárlást. De bármilyen is legyen a kártyánk, a legjobb, amit tehetünk, hogy mindig betartjuk a biztonságos bankkártya használat szabályait.

A netes csalók ellen úgy védekezhetünk, ha:

  • a kártyánkon beállítunk napi vásárlási limitet.
  • kérünk SMS értesítést a kártyás készpénz-felvételeinkről és vásárlásaikról,
  • a kártya adatainkat bizalmasan kezeljük,
  • és amint valami szokatlant tapasztalunk, azonnal értesítjük a bankunkat és letiltjuk a kártyánkat.

További biztonsági tippekért nézd meg az erről készült rövid videónkat:

 

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Okoskosár jöhet a magyar boltokban: nézd, hogy működik + videó
Felejtsd el a pakolást, a futószalagot, de a pénztárost is.


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Egészségesen szeretnél enni? A szakértők elárulták, mi legyen mindennap a tányérodon

Manapság egyre nagyobb divatját éli az egészségtudatos életmód. A netes keresgélés közben azonban könnyen összezavarodhatunk. Aki szeretne odafigyelni, annak érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait....
 

Horpadás miatt ne vidd karosszériáshoz a kocsit, elég egy filléres trükk

Lehetetlen elkerülni minden karcolást és horpadást, pláne, ha más hibájából adódnak ezek a sérülések. A karosszériás viszont nagyon drága, de behorpadt autóval sem szeret furikázni az ember. Otthon...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

02.23-03.01
Országos

Lidl

02.16-02.22
Országos

Aldi

02.16-02.22
Országos

Auchan

02.16-02.22
Országos

Tesco

02.16-02.22
Országos

Spar

02.16-02.22
Országos

Interspar

02.16-02.22
Országos

  Ajánlatunk