7 °C Budapest

15 dolog, amit biztos nem tudtál az ATM-ekről

Pénzcentrum
2014. augusztus 22. 12:00

Egyre több készpénzt veszünk fel, az ehhez használt ATM-ekről viszont szinte semmit sem tudunk. Hány darab van belőlük az országban? Mennyi pénz fordul meg bennük havonta? Hány támadás érte az automatákat az elmúlt években? Mi az a libanoni hurok? A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte a 15 legérdekesebb adatot az ATM-ekről.

Továbbra is jelentős a készpénz szerepe a magyarok életében. Lassan emelkedik a berendezésekből kivett összeg mennyisége: 2011-es mélypontot követően, amikor 4990 milliárd forintot vett fel a lakosság az ATM-ekből, már 2013-ban és tavalyelőtt is 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma. Az idén februárban bevezetett havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel várhatóan tovább fogja növelni a hazai automata-használatot.

Mivel egyre többet használjuk az automatákat, a Pénzcentrum.hu összegyűjtötte a legérdekesebb adatokat a berendezések számától kezdve a visszaélések típusán keresztül a legveszélyesebb külföldi ATM-ekig.

  • 1.4881 darab ATM található Magyarországon, ebből 1023 darab megyeszékhelyen üzemel. Hazánkban tehát 480 készülék jut egymillió lakosra. A fejlett piacokon ugyanakkor átlagosan 750 ATM jut ugyanennyi személyre. A berendezések száma egyébként nagyjából évek óta stagnál hazánkban (miközben a felvett pénz mennyisége növekszik).

  • 2. Óriási különbségek vannak a legforgalmasabb és a legkevésbé használt ATM-ekből kivett összegek között. A legfrekventáltabb helyekre telepített berendezésekből közel 400 millió forintot vesznek fel az emberek havonta. Akadnak azonban olyan készülékek is, amelyekből alig 2-3 millió forintnyi kivét történik hasonló időtávon.

  • 3. A legnagyobb forgalommal általában a bankfiókban elhelyezett berendezések bírnak. Ez elsősorban azért lehet, mert a többség igyekszik a pénzintézete saját automatáit használni, valamint ezek a készülékek biztonságos, zárt térben találhatóak.

  • 4. Ezzel szemben minimális forgalmat bonyolítanak a valamilyen üzleti érdek miatt telepített ATM-ek. Ilyenek például a hotelek, fürdők, vállalatok és hivatalok közelébe vagy épületébe helyezett berendezések, amelyeket egy meghatározott célcsoport kiszolgálására üzemeltetnek.

  • 5. A tavalyi év második felében közel 54 millió darab készpénzfelvétel történt a hazai ATM-eknél, átlagosan 53 ezer forint értékben. Ez várhatóan növekedni fog az idei évben, miután februártól vezették be a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt.

  • 6. Külföldi ATM-ekből 787 ezer alkalommal vettünk fel készpénzt, átlagosan 54 ezer forint értékben. A nyaralások miatt mindig a második félévben ugrik meg a külföldi készpénzfelvételek száma.

  • 7. A magyar utazók 13 százaléka használja készpénzfelvételre külföldi nyaralás során a kártyáját egy friss felmérés szerint. Pedig a külföldi ATM-használatnak igen magas, akár több ezer forintos díja is lehet.

  • 8. Az elmúlt három évben (2010-2013.) összesen 170 esetben lett fizikai és elektronikus támadás áldozata magyar ATM, az ezekből származó károk összértéke 71 millió forint. Átlagosan tehát egy-egy támadás során több mint 400 ezer forintos kár keletkezett. A "legdurvább" időszak 2012.I. féléve volt, ekkor 38 esetben támadtak ATM-re.

    NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

    Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 9. Bankkártya-adatokat az elmúlt három évben 1542 esetben szereztek. A tavalyi év második felében összesen 140 alkalommal, de volt olyan is, amikor hat hónap alatt közel 500 plasztik adatait szerezték meg ATM-en.

  • 10. Nem is kell profi bűnözőnek lenni ahhoz, hogy valaki megszerezze a kártyánk adatait. Két férfi tavaly év végén például minden álcázás nélkül, fényes nappal, pillanatragasztóval helyezte fel a másolóberendezéseket különböző újpesti automatákra. Így pedig számos plasztik mágnescsík adatait tudták megszerezni és a hozzájuk tartozó PIN kódot is.

  • 11. Az egyik legnépszerűbb ATM-es csalási módszer (olcsósága miatt) az úgynevezett libanoni hurok. Ezt a szalagos eszközt a berendezés bemeneti nyílására felhelyezve meggátolja a kártyát abban, hogy bejusson az automatába. Az ügyfél tudomásul veszi, hogy a kártyáját "beszippantotta" a gép, így helyette a bűnöző kapja meg a plasztikot, és tudja azt használni például netes vásárlásra.

  • 12. A másik gyakori eset az, amikor a pénzkiadó nyílást preparálják az elkövetők, így az nem adja ki a felvett összeget (pontosabban kiadja, csak nem a jogosult felvevőnek, hanem kicsit később, a közelből figyelő csalóknak).

  • 13. Ha ellopják a kártyánkat, és a tolvaj a PIN kódunkkal tud készpénzt felvenni, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a bank egy fillért sem fog megtéríteni. Habár az áldozatok gyakran az ellenkezőjét állítják, az esetek túlnyomó többségében egyértelmű, hogy táskájukban, pénztárcájukban tartották a PIN kódjukat, vagy magára a kártyára írták fel azt, esetleg túl könnyen kitalálható volt.

  • 14. Ha az ATM-ben pénzt találsz véletlenül, hiába tűnik nagy szerencsének, mégsem tanácsos eltenni. Aki mégis így döntene, az konkrétan bűncselekményt (egészen pontosan lopást) követ el. A rendőrség elmondása szerint aki pénzt talál az automatában, az köteles ezt a bankban jelezni és a pénzt leadni.

  • 15. Az uniós tagállamokban elkövetett bankkártyás csalások 40 százaléka ATM-en (17%) vagy POS terminálon (23%) történik. Fokozottan érdemes figyelni a holland, észt és lengyel automatáknál, ezekben az országokban ugyanis a legnagyobb arányban az ATM-eknél történnek a visszaélések. Hollandiában például több mint 50 százalékát teszik ki az az automatáknál elszenvedett károk az összes kártyás visszaélésnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm