Újabb teher a lakástulajdonosoknak: íme a részletek

2012. április 26., csütörtök 9:51

Aki árulja vagy bérbeadásra kínálja a lakását, annak a kereskedelmi médiában történő hirdetéskor jövő év január 9-től meg kell jelölnie a lakás energetikai minősítését. Piaci szereplők véleménye szerint ugyanakkor az intézkedés bevezetése számos probléma forrása lehet.

Ez a cikk 90 napnál régebbi

Olvasása csak regisztrált felhasználóink számára lehetséges.
A regisztráció ingyenes.


Login név:
Jelszó:

Visszamegyek vagy
Csavarhuzos, 2012. április 26., csütörtök 14:30

>Amennyiben ezt az energetikai kategóriák a gyakorlatban is hűen tükrözni fogják, azaz egyazon kategóriába eső két ingatlan rezsi költsége nem tér el jelentősen egymástól, akkor ez valóban segítséget jelent a vevőknek.
-Nem fogják tükrözni. Például a panel-saroklakásokat alacsonyabb minősítésbe teszik a nagyobb külső felület miatt, de ha nem szabályozott a távhő, akkor ugyanannyit fizet, mint a belső lakás. Vagy ha U=1.1-es ablakokra cserélt, akkor javított a besoroláson, de távfűtésnél a rezsin semmit sem.
A primer-energia átváltási arányok nem tükrözik az árarányokat. Pelletfűtésre áttérve gázról javítható a besorolás (a pellet 0,6-os szorzó, a gáz 1), de kábé ugyanannyiba kerül a fűtés továbbra is. A tüzelőolaj sem ugyanannyiba kerül, mint a gáz, de a tanúsítvány szerint igen :)
A viszonyítási alap sem fix, figyelembe veszi az épület felület-térfogat arányát - egy kétszer annyit fogyasztó lakás is lehet ugyanabban a kategóriában. (Szerintem igazságosabb volna a lakás hűlő felület/alapterület arányához, vagy méginkább fix skálához viszonyítani.) Milyen dolog az, hogy egy ki-be ugró homlokzatú családi háznak elnézzük a nagyobb fogyasztást, mert hát szegénynek nagy a hűlő felülete, nem tehet róla, a tízemeletes felső saroklakásának meg az épület átlagához viszonyítunk.

A másik probléma, hogy ugyanarra a lakásra sokféle számítással sokféle kategóriát ki lehet hozni - ez nem csalás, csak a szakma szabályai ennyire nem egyértelműek.
(F-től B-ig: http://fm.blog.hu/2007/11/29/negyespont )

A rendelet szerint a melegvizet a négyzetméter fogyasztja, nem a bentlakók.

A rezsiköltségnek vannak fix díjai, gáz alapdíj, távhő rendelkezésre állási díj, a tanúsítvány ezekkel nem törődik, csak a papíron kiszámított fogyasztással.

Válasz erre | Előzmény

Csavarhuzos, 2012. április 26., csütörtök 12:52

A cikkíró nem ugyanazt a tervezetet olvasta, mint én?
" A tanúsítvánnyal rendelkező épület vagy annak önálló rendeltetési egységének értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor a kereskedelmi médiában való hirdetésekben fel kell tüntetni az
épület vagy annak önálló rendeltetési egysége energetikai minőség szerinti besorolását."

Ez magyarul annyit tesz, hogy HA van tanúsítvány, AKKOR kötelező feltüntetni a minősítést a hirdetésben. Nem pedig azt, hogy már a hirdetéshez is kell a tanúsítvány.

Válasz erre | Előzmény

Aki_az, 2012. április 26., csütörtök 12:09

Tehát ha hűtőt veszek, akkor az a jó az eladónak, ha a vásárlás után mutaja meg az energia tanúsítványt! Gondolom a cikk nem ezt akarja üzenni! Akkor ne ezt üzenje!
A tanúsítvány kötelező, teljesen mindegy költségben mikor fizetik ki.
Az eladástól, aki el akar adni, ezért nem fog visszalépni.
Viszont a vevő érdeikei nem számítanak?

Válasz erreEZT OLVASTAD MÁR?
11
22
33
44
55
Az értékpapír kamatfizetésének mértékét a kibocsátáskor rögzítik....
További fogalmak
Sajátítsa el a pénzügyi siker alapelveit, tanulja meg a célkitűzés művészetét.

Szerencsejátékok