11 °C Budapest

Panel, tégla, családi ház: ennyiért veszik a legtöbben

Pénzcentrum
2012. április 18. 14:32

Átlagban 18 százalékos túlárazottság jellemzi a családi házak szegmensét az első negyedévben, míg az országos átlag a teljes használt lakóingatlanok piacán tizenhárom százalék. A fővárosban a használt téglalakások közül a 10 milliós ingatlanok voltak a legkeresettebbek az első negyedévben, a téglaépítésű házak közül Pest megyében a 16 milliós, a nyugati országrészben pedig a 14 milliós ingatlanok iránt érdeklődtek leginkább. A budapesti albérleteknél a 70-80 ezer forintos téglaépítésű lakások a legfelkapottabbak. - többek között ez derül ki az Otthon Centrum új; Lakáspiaci Tanácsadó című kiadványából.

Az eladók által tett árengedmények két részből tevődnek össze. Egyrészt a szerződéskötéskor a vevő által elért árengedményből - az áralkunak -, másrészt az ezt megelőző, értékesítési időszakban történt kínálati ár csökkentésből. A teljes árengedmény valamivel kevesebb, mint fele még az utóbbi részből, a komoly vevő megjelenése előtti, kínálati ár csökkentéséből adódik" - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Az így kalkulált teljes árengedmény - amit az ingatlan kezdeti túlárazottságának is tekinthetünk, az Otthon Centrum eladásai alapján - az egész országban átlagosan 13 százalékot tett ki 2012. első negyedévében, minden ingatlantípust figyelembe véve. A teljes árengedményt ingatlantípusonként vizsgálva láthatjuk, hogy a legkisebb árengedményre a panellakás tulajdonosok kényszerülnek, a 8,8 százalékos engedményből 5,4 százalékot tesz ki a szerződéskori áralku, a maradék 3,4 százalék a kínálati ár csökkentéséből adódik. Ezzel szemben a használt, téglaépítésű házak eladói a megbízás kezdetéhez képest csaknem 20 százalék kedvezmény adására kényszerülnek, bár esetükben is a szerződéskötéskor adott árengedmény teszi ki a nagyobb részt.

Használt téglalakások

A fővárosban a legtöbb érdeklődés a 10 millió forintos sávba (9.5-10,5 M Ft) eső használt téglalakásokra érkezett 2012. I. negyedévében. A szórás viszonylag nagy, a 20 millió forintos tartományba tartozó ingatlanokra is szép számmal jelentkeztek érdeklődők, és a keresők több mint negyede a 20 millió forint fölötti sávban keres. Pest megyében nem lehet egyetlen preferált ingatlanárat megállapítani, a 8, 10, de a 17 milliós sávba eső ingatlanokra is hasonló számú érdeklődés érkezett. Ez azt jelenti, hogy a kereslet viszonylag széles sávban szóródik. Az viszont jól látszik, hogy a használt téglalakások kereslete az agglomerációban 6 és 20 millió forint között mozog, tehát nem beszélhetünk annyira széles keresletről, mint a budapesti használt téglalakás piacon.

A 17 milliós legkeresettebb kategória fölött a kereslet ötöde jelenik meg. Az ország nyugati felében a legtöbb érdeklődés a 6 milliós sávba eső vételárú használt téglalakásokra érkezett, de a 8 milliós ingatlanok is sok érdeklődést kaptak. Az érdeklődések nagy része e két érték körül koncentrálódik. A 20 milliónál értékesebb téglaépítésű lakásokra már kevesebb kereslet mutatkozik, de a keresések több mint negyede így is a 13 millió fölötti értéktartományba esik. Az ország keleti felében 2012. első felében a legtöbb érdeklődés a 9 millió forint körüli téglalakásokra érkezett. Hasonlóan az ország nyugati feléhez, a keresések negyede érkezett a 13 milliónál értékesebb lakásokra.

Használt panellakások

A fővárosban a panellakások piacán a legtöbb megkeresés a 9 millió forintos tartományba eső lakásokra érkezik. A használt téglalakásokkal szemben a kereslet egy szűkebb értéktartományra koncentrálódik, az érdeklődések 90 százaléka az 5 és 13 millió forint közötti sávba eső ingatlanokra érkezett 2012. első negyedévében. A 9 milliós sávba tartozó lakások mellett a 7 és 8 millió körüliek keresettek még. Pest megyében a fővároshoz hasonlóan a legtöbb érdeklődés a 9 millió körüli panellakásokra érkezett, és itt az érdeklődések szinte csak erre az értéktartományra korlátozódnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyugati országrészben a panellakások piacán a legtöbb érdeklődés a 6 millió körüli tartozó ingatlanokra érkezik. A második legkeresettebbek pedig a 7 milliós panellakások. A kereslet még koncentráltabb, az érdeklődések a 4 és a 10 milliós tartomány közé eső ingatlanokra érkeztek. A keleti országrészben nincs jelentős különbség az ország másik feléhez képest, a panellakások piacán. Szintén kis értéktartományra koncentrálódik a kereslet, a 7 millió körüli a legkeresettebb ár.

Használt tégla építésű házak

A fővárosban a téglaépítésű házak piacán az érdeklődés széles értéktartományban mozog, e mögött részben a családi házak viszonylag heterogén jellege áll. A legtöbb megkeresés a 30 millió körüli ingatlanokra érkezett 2012. első negyedévében. Ám szinte hasonlóan népszerűek a 13 milliós, illetve a 20 millió forintos házak is. Az érdeklődések 90 százaléka 5 és 50 milliós tartomány között szóródik. Pest megyében a téglaépítésű házakra érkező érdeklődések többségében a 16 millió körüliingatlanok szerepelnek. Stabil kereslet mutatkozik a 10 és 22 millió közötti értéktartományban, ide tartozik az érdeklődések 60 százaléka. A második legkeresettebb érték a 20 milliós tartomány.

Az ország nyugati részén a használt téglaépítésű házak közül a legtöbb érdeklődés a 14 millió körüliekre érkezett. Szintén keresett a 13 és a 10 milliós kategória. A téglaépítésű házak piacán a kereslet szélesebb értéktartományt fed le, mint a téglalakások piacán, de a fővárosi házpiachoz viszonyítva szűkebb tartományon mozog, hiszen itt az érdeklődések 90 százaléka az 5 és 33 millió közötti tartományba esik. A keleti országrészben a kereslet némileg a kisebb értékű házak irányába tolódott, a legtöbb érdeklődésben a 7 milliós ingatlanok iránt mutatkozott. Az érdeklődések 90 százaléka az 5 és 28 millió közötti értéktartományba esik.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem