7 °C Budapest

Itt vegyél nyaralót: tuti megtérül a pénzed

Pénzcentrum
2014. július 3. 16:48

A kedden kezdődött soproni VOLT Fesztivállal már javában zajlik a nyári fesztiválszezon Magyarországon, az egymást érő zenei, gasztronómiai és kulturális rendezvények pedig nagy lökést adnak az érintett térségek nyaralóbérleti piacának, és a helyi ingatlanpiacra is kedvező hatással lehetnek. Egyre több az érdeklődő a Balaton környékén, de igen jó lehetőséget nyújt az ingatlanvásárlók számára a dinamikusan fejlődő Tisza-tó és Velencei-tó térsége is. A magyar tenger vonzáskörében körülbelül minden tizedik ingatlant befektetési céllal vesznek meg.

A nyáron egymást követő zenei, gasztronómiai fesztiválok, turisztikai rendezvények nemcsak a kikapcsolódni és szórakozni vágyókat pörgetik fel, hanem az érintett települések nyaralóbérleti piacát is - derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci kitekintéséből. A legnagyobb rendezvények, mint a kedden indult soproni VOLT Fesztivál, vagy a jövő héten kezdődő zamárdi Balaton Sound, a helyi ingatlanpiaci keresletre is pozitív hatással lehetnek, mivel ösztönözik a befektetési célú ingatlanvásárlást.

"A nagy tömeget mozgató eseményeken a szállodák és panziók mellett a fennmaradó szállásigényeket nagyrészt a nyaraló-, üdülő- és lakásbérbeadások elégítik ki. Ilyenkor gyakorlatilag minden típusú ingatlant ki lehet adni, a szokásos árnál akár 10-20 százalékkal drágábban is. Mivel a befektetést kereső ingatlanvásárlók a könnyen kiadható ingatlanokat keresik, így a nagyrendezvények pozitív hatással vannak erre a piaci szegmensre" - véli Bodnár Balázs, az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője.

Sopronban, ahol kedden kezdődött a VOLT Fesztivál, szinte már lehetetlen kiadó ingatlant találni. A városban a fesztiváltól függetlenül is nagy kincs a szabad lakás, ház, az Ausztriába ingázó munkavállalók miatt ugyanis itt az egyik legélénkebb az ingatlanbérleti piac Magyarországon. A felszabaduló lakásokért gyakorlatilag teljes évben versenyeznek a bérlők, ez a fesztivál ideje még inkább megfigyelhető. Zamárdiban pedig, ahol a jövő héten kezdődik a Balaton Sound, már hetekkel ezelőtt lefoglalták az összes kiadó nyaralót, apartmant. A Tisza-tó nyaralóbérleti piacára is határozottan kedvező hatással vannak a szaporodó rendezvények, ilyenkor érezhetően megugrik az érdeklődés a 3-4 napra kiadó nyaralók, hétvégi házak iránt, a Velencei-tónál pedig a teljes nyári szezonban jól kiadhatók az üdülési célra használható ingatlanok.

"Határozottan jót tesz a Balaton-környéki nyaralóbérleti piacnak, hogy a változatos programlehetőségeknek hála kezd kitolódni a szezon a tó körül, így gyakorlatilag egész évben ki lehet adni a hétvégi házakat, apartmanokat. Ennek is köszönhetően szép számmal akadnak befektetési célú vásárlók - egyes becslések szerint minden tizedik ilyen okból keres ingatlant a Balatonnál - véli Majoros Eszter, az OTP Ingatlanpont illetékes régióvezetője. A szakember hozzáteszi: természetesen továbbra is azok vannak többségben, akik saját célra vesznek üdülőt, számuk ráadásul az elmúlt években folyamatosan nőtt. A déli parton Siófok a legkeresettebb, ahol a megelőző évinél 7 százalékkal drágábban, 293 ezer forintos négyzetméteráron keltek el tavaly a nyaralók. Népszerű még Zamárdi is, itt 288 ezer forint volt egy négyzetméter, ami 5 százalékos drágulást jelentett.

Ők bérelnek nyaralót
A nyaralóbérlés elsősorban a fiatalok, baráti társaságok, illetve a nagycsaládosok körében népszerű, a tapasztalatok szerint ezt a megoldást nagy átlagban legalább 3-4 éjszakára veszik igénybe. Ennél rövidebb időszakra szóló, vagy kisebb létszámú társaságok foglalásai elsősorban valamely rendezvényhez köthetőek. A piac az ország hagyományos üdülőövezeteire, illetve turisztikailag frekventált környékeire koncentrálódik.

A magyar tenger déli oldalán főként az új építésű apartmanházak partra néző, másfél-két szobás lakásai és a kis alapterületű, felújításra szoruló önálló családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet, ezeknek a lakásoknak az ára 15-25 millió forint között mozog. A családi házak iránt elsősorban az idősebb vásárlók érdeklődnek, az árak pedig vagy a 6-15 millió, vagy a 15-25 millió forintos ársávban találhatóak, attól függően, hogy az ingatlan milyen messze található a parttól. A vevők nagy részben fővárosiak, illetve Kelet-Magyarországról érkeznek. Emellett dinamikusan nő a külföldi kereslet is, igaz a német és a holland vevőknek egészen más igényeik vannak, mint a magyaroknak. Ők általában a parttól messzebb, 10-30 kilométerre fekvő, csendes kistelepüléseken vásárolnak rosszabb állapotú házakat, amelyeket aztán felújítanak, és ahol hosszabb időt töltenek el.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaraló-apartmanok iránt is van érdeklődés - ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak a vevők fizetni. Újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre is. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai számítanak keresettnek. Az értékesítők úgy látják, az északi parton is kelendőek az új építésű apartmanházak lakásai, amelyek négyzetméterét Balatonfüreden akár 1 millió forintért is kínálhatják, de a többi nagyobb településen is a 350-500 ezer forintos árak az általánosak. A vevőkör hasonló a déli partéhoz, a különbség csak az, hogy a külföldi vevők között itt sok orosz állampolgárságú is van, akik Hévízen és környékén keresnek maguknak nyaralóingatlanokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Tisza-tó térségében is egyre több rendezvényt, fesztivált szerveznek, ami jó hatással van az itteni nyaralóbérleti piacra, illetve ingatlanforgalomra. A mesterségesen kialakított tóhoz leginkább a környező nagyvárosokból, Debrecenből, Miskolcról, Szolnokról érkeznek a vendégek, akik jellemzően egy-egy hosszú hétvégére vesznek ki nyaralót, főként Poroszlón vagy Abádszalókon. "A térségben nagyon komoly turisztikai fejlesztések történtek az elmúlt években, több mint 35 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban, ezek hatása előbb-utóbb megjelenik majd az ingatlanárakban is" - véli Pók Tibor, az OTP Ingatlanpont régióvezetője. Jelenleg azonban még kifejezetten alacsony szinten vannak az árak - főleg a Balatonhoz viszonyítva -, így most különösen kedvező lehetőséget jelent a nyaralóvásárlás, hiszen rövidesen jelentkezhet a fejlesztések kereslet-generáló és árfelhajtó hatása a térség ingatlanpiacán. Befektetési céllal is érdemes lehet a térségben vásárolni, az élénkülő turizmus hatására ugyanis a nyaralóbérleti piac is lendületet kaphat a Tisza-tónál- tette hozzá Pók Tibor.

A Tisza-tó térségében jelenleg leginkább két típusú ingatlant keresnek a vásárlók: az erősen felújításra szoruló, 1,5-4 millió forint közötti, part közeli parasztházakra zömében a horgászturizmus irányából mutatkozik kereslet, míg a jó minőségű, újszerű nyaralókra, apartmanokra a családosok részéről van igény. Érdekesség, hogy az 5-9 millió forint közötti "középkategóriás" nyaralókra még viszonylag alacsony az érdeklődés a tónál, itt várható felfutás a következő években.

A Velencei-tó térségére nem jellemzőek az országos nagyrendezvények, többnapos fesztiválok, ezért inkább a nyugalmat kedvelők és az idősebbek körében népszerű ez a terület. A nyaralóbérlés azonban itt is bevett üdülési forma, elsősorban az olcsó ingatlanokra van kereslet, elhelyezkedés szempontjából Velence és Gárdony területe közkedvelt. "A Velencei-tó környékén is érdemes annak gondolkodnia, aki nyaraló, hétvégi ház vásárlását tervezi. Az árak jelenleg alacsonyan vannak, azonban az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek köszönhetően - Velencei-tó kapuja projekt, kerékpárút - fellendülés várható a helyi ingatlanpiacon" - mondja Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont illetékes régióvezetője.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem