2 °C Budapest

Ennyit kereshetsz lakáskiadással

Pénzcentrum
2014. július 28. 14:01

Élénkül az ingatlanpiac, a lakáspiaci tranzakciók száma az idén az első félévben több mint 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bérlői kereslet, illetve kínálat is nő, a lakáskiadással pedig a banki betéti kamatokat meghaladó hozam érhető el - derül ki az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat hétfői közleményéből.

Az OC szerint a tranzakciószám-növekedés mögött részben a befektetési célú vásárlások állnak, a mai lakásárakkal és bérleti díjakkal számolva ugyanis, tízéves időszakra vetítve Budapesten a panellakásoknál 7,73, míg a használt téglalakásoknál 6,78 százalékos hozam érhető el. Mindkettő meghaladja a banki betéti kamatokat.

A panellakásoknál 50 négyzetméteres, míg a téglalakásoknál 40 négyzetméteres alapterületen alapult a kalkuláció. A 60 négyzetméteres téglalakás hozama 7,26 százalékot tesz ki. Legmagasabb hozamot a Pest megyei, 100 négyzetméteres családi házaknál mérte az OC 8,11 százalékkal.

Az OC a hozam számításához azt vette alapul, hogy a főváros belső kerületein kétszobás panellakást 9,5 millió forinttól 13 millió forintig kínáltak. Az egyetemek közelében lévő 2 szobás téglalakások árai 15-18 millió forint között ingadoztak. Újszerű, másfél szobás téglalakásokat 8-14 millió forint között vásároltak, 2 szobás, nagypolgári lakások a Palotanegyedben 9 és 16 millió közötti áron cseréltek gazdát.

Az átlagos bérleti díj a paneles lakásoknál, négyzetméterenként 1090, míg a téglalakásoknál 1460 forint volt az első félévben.

A meghirdetett panellakásoknál 3 hónap, míg a téglalakásoknál 4 hónap az átlagos értékesítési idő a fővárosban. A belvárosban viszont ennek a fele alatt el lehet adni a lakásokat. A bérbeadásra kínált lakásoknál 1-2 hónap az üresen állási idő, és a bevételkiesés megjelenik a hozamban is - áll a közleményben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2009 előtt az egyetemre, főiskolára készülő hallgatók szülei gyakran vásároltak kis lakást gyermeküknek a felsőfokú intézmény közelében. A válság alatt ez a kereslet jelentősen visszaesett, az idén azonban újra megjelent a piacon, főleg Budapesten keresnek lakást a szülők egyetemista, főiskolás gyermekeiknek.

A bérleti díjak az elmúlt években apró lépésekben, de folyamatosan emelkedtek az OC szerint. " Az egyetemista albérletkeresők minden évben egy stabil piacot jelentenek a lakásukat kiadó tulajdonosok számára, akikre érdemes építeni" - emelte ki Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója a közleményben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm