7 °C Budapest

Egyre többen vesznek kiváló állapotú ingatlant

Pénzcentrum
2013. február 8. 11:46

A szezonalitásnak, vagyis az ingatlanpiacon mindenkor gyenge januárnak megfelelő alacsony forgalommal indult a 2013-as esztendő. Az általános decemberi hullámvölgyet követően a kereslet intenzitása is a megszokott kerékvágásban folytatódott.

Míg az ország két felén a tégla lakások vásárlói közel azonos lakásárakon költöttek januárban, addig a paneleket nézve bő 1 milliós különbség mutatkozott - áll a Duna House legfrissebb elemzésében. A keleti országrészben 6, nyugaton 7 millió fölött jött ki a fajlagos átlag. Legmagasabb átlagáron a budai tégla lakásokat vették, itt a januári átlag 19 millió fölött zárt. Míg Budapesten a "lakható", "jó" és "nagyon jó" minőségi besorolású lakásokat nagyjából egyforma arányban vették januárban, addig Pest Megyében a vevők fele csak kiváló állapotú ingatlant vett és viszonylag magas, 14 százalék volt az újépítésű ingatlant vásárlók aránya is. Vidéken a vevők háromnegyede vette a jobb minőséget, csak egynegyed jutott a felújítandó, vagy épp lakható állagúra.

A leendő vásárlók a 13., 14., 2. és 11. kerületek iránt érdeklődtek a leginkább a múlt hónapban. A belváros - főleg az 5. és 6. kerületek - népszerűsége viszont csökkent kissé egy hónap alatt, de így is a felső harmadhoz tartoznak. Budapest dél-délkeleti szektora továbbra sem elsődleges célpont, a vásárolni szándékozók 5 százalék alatt jelölik meg csupán.

Hirtelen nagyot ugrott a budapesti házak esetében az árleviteli hajlandóság és az alkukedv is néhány hónap alatt. Tavaly novemberben csupán 6-, a múlt hónapban már 11 százalékot csökkentettek átlagosan az árakból az eladók, hogy lehetséges vevőre találjanak. A vásárlók sem voltak kíméletesek, januárban további 11 százalékos alkura voltak képesek ebben a szegmensben.

Budapesten a vevők közel harmada 20-as korosztály volt, 10,7 millió forintos átlagáron vásároltak 52 négyzetméteres ingatlant. Ugyanitt a másik masszív korosztály a 30 évesek voltak 29 százalékkal, ők már 12,3 milliót költöttek és nagyobb, 60 négyzetméteres lakást vásároltak átlagban. Vidéken a 20-as korosztály csak a vásárlók negyedét tette ki, a fővárosiakkal ellentétben kevesebbet (8,7M) költöttek, de nagyobb lakást (68m2) tudtak vásárolni. A vevők harmada ugyanitt 30-40 év közötti, 10,4 milliós ingatlant vásároltak átlagosan és 72 négyzetméteres lakáshoz jutottak.

Az eladás okának Budapesten 36 százalékban az örökölt lakás értékesítését jelölték meg az ügyfelek, 34 százalékban viszont a nagyobb lakásba költözéssel indokolták az értékesítést. Kisebbe csupán az eladók 13 százaléka vágyik, vagy kényszerül. Vidéken viszont (22%) erős a kisebbe költözők tábora, akik 14,4 milliós átlagon 104 négyzetméteres ingatlanokat adtak el. Náluk picivel nagyobb csoport a nagyobbra váltók aránya (24%) és a legmarkánsabb, 30 százalékot kitevő csoport vidéken is az örökölt ingatlanjukat értékesítők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekes összehasonlítani az idei, átlagosnak mondható januári hónap és az egy évvel ezelőtti, végtörlesztéssel és befektetői hullámmal felfokozott tranzakciók adatait. Akkor vidéken inkább a kisebb, 60 négyzetméter alatti ingatlanokat vették és bár idén is a 40-60 négyzetméter közöttiek teszik ki a vásárlások 40 százalékát, összehasonlításban nagyobb a 60-100 négyzetméter között vásárlók aránya. Budán ugyanebben az összehasonlításban szintén a kisebb lakások drasztikus csökkenése látszik. Míg tavaly januárban a 20 négyzetméter alatti garzonok tették ki a vásárlások harmadát, idén ez megfeleződött és inkább a 40 négyzetméter felettiekre költöttek. Pesten ugyanez a helyzet, de az árak miatt itt mindez egy méretkategóriával feljebb figyelhető meg.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem