Pályázati pénzből vette lakását SP

Pénzcentrum
2012. január 9. 19:02

Éder Krisztiánnak (SP) az is sikerült, ami sok kisvállalkozásnak nem, Széchenyi terv keretén belül pályázott és nyert, ebből alakítja ki saját hálószobáját és fotóműhelyét is. Nem könnyű pályázni, mégis, mintha neki ez pofon egyszerű lenne: "a pályázatba bele kellett foglalnom, mit szeretnék elérni a következő két évben, illetve a munkáimat és a referenciáimat kellett megmutatnom " - mondta SP a borsnak. Egy sikeres pályázatnak és üzleti tervnek sokkal több kritériuma van ennél, a Pénzcentrum ezeket is összeszedte.

Összegyűjtöttem a pénzt egy lakásra, ami egyben kreatív műhelyként is működik majd. Igyekeztem saját forrásokból megvalósítani az álmaimat, nem kellett hitelt felvennem. A cégem által pályáztam a Széchenyi Terv keretében, és meg is nyertem - magyarázza SP. - A pályázatba bele kellett foglalnom, mit szeretnék elérni a következő két évben, illetve a munkáimat és a referenciáimat kellett megmutatnom. Tehát az új lakásban dolgozni is fogok, az egyik szoba műterem lesz, ahol az utómunkákat is végzem majd. Mindent le kell cserélni, a falakat ki kell bontani. Két-három hónapig tart a felújítás, valószínűleg márciusban már költözhetek - mesélt terveiről a fiatal előadó a Borsnak.

Cimlapkép: spmusic.hu

Szerezz te is támogatást a hálószobádhoz!

Komoly gondokat okoz a hazai kis- és közepes vállalkozások számára, hogy gyakran ütköznek nehézségekbe növekedésük és innovációik finanszírozása terén. Pedig a finanszírozáshoz való hozzájutás a vállalkozások indításának és kibővítésének létfontosságú feltétele. Éppen ezért az EU különböző formákban kínál finanszírozást a kis cégek részére, hogy így támogassa őket ebben a viharos gazdasági környezetben. Első látásra a különböző támogatások "ingyen" pénznek tűnnek, de azért akadnak olyan előírások, kötelezettségek, melyek jókora költséget rónak a vállalkozásra. Gondos tervezéssel azonban ez a költség is jelentősen csökkenthető.

A kis- és középvállalkozások képezik az európai gazdaság tartógerincét. Éppen ezért támogatásuk, a tevékenységeikhez, bővülésükhöz, valamint fejlesztésükhöz nyújtott pénzügyi segítség prioritásként szerepel az Európai Unió hosszú távú céljai között. Egyrészt közvetlenül, közösségi szinten meghirdetett projektek formájában, másrészt nemzeti, regionális szinten elosztott források által igyekszik az unió motiválni és lökést adni a vállalkozásoknak. Ez nem csupán projekteket jelent, hanem garanciát, hiteleket, és pénzügyi eszközöket is.

Magyarországon a nemzeti szinten elosztott "brüsszeli források" a fejlesztési operatív programokon keresztül gyűrűznek le a vállalkozásokhoz. Kezelésükkel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a megbízott. Hazánk 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesül, hogy felzárkózhasson a fejlett országokhoz. Az NFÜ portáljáról áttekintő képet kaphatunk a Magyarországon működő vállalkozások számára kínált, államilag támogatott hitel- és tőkeprogramokról, pályázatokról és garanciaeszközökről.

Első lépések: a pályázás buktatói

Egy-egy pályázat elkészítésekor fontos az alapos, mindenre kiterjedő információszerzés, illetve ezen túlmenően a jogszabályok, eljárási előírások pontos ismerete, az esetleges változások nyomon követése, hiszen az mindezek be nem tartása mind-mind a pályázat elutasításához vezethetnek. Az NFÜ tapasztalatai szerint a leggyakoribb hiba, hogy a pályázók a pályázati csomagnak nem a legfrissebb verzióját ismerik és használják. Gyakran fordulnak elő nyomtatási hibák is, melyek a kitöltő program nem megfelelő használatából, illetve hibás kitöltésből adódnak. Bár kétségkívül meglepő, de a nagy sietség közepette gyakori probléma az is, hogy a pályázók elfelejtik aláírni a beadott pályázatokat.

A pályázatokhoz projektektől függően további dokumentumokat is csatolni kell, melyekkel kapcsolatban a pályázati útmutató ad iránymutatásokat. A legtöbb kimaradó dokumentum természetesen hiánypótlás keretében pótlólag beadható, de javasolt minden rendelkezésre álló iratot, nyilatkozatot beküldeni a pályázattal, ezzel is gyorsítva az elbírálási folyamatot. A benyújtandó mellékleteknél mindig ügyeljünk azok érvényességére és hitelességére. A beadási határidők, illetve a hiánypótlási időszak pontos betartásának hiánya is sok esetben okozhatja egy jó projekt támogatásának elmaradását.

Nincs könnyű dolga tehát a résztvevőknek. A pályázati előírások helytelen és/vagy félreértelmezéséből, egyes kizáró okok figyelmen kívül hagyásából, a jogszabályok hiányos ismeretéből adódóan előfordulhat, hogy a pályázók az adatlapot nem megfelelően töltötték ki, vagy egyes esetekben még a pályázat beadására sem jogosult a pályázó. Éppen ezért javasolt szakértő segítségét kérni, mielőtt a pályázat elkészítését megkezdjük, megkímélve magunkat a felesleges anyagi terhektől is.

Előfinanszírozás és önerő: tőke híján nehéz pályázni

A legtöbb hazai kis és középvállalkozás már indításakor alultőkésített, így hatalmas gondokat okoz számukra a projektek megvalósításához szükséges önrész előteremtése. Sőt, a rendszer még ennél is többet követel tőlük: lévén a legtöbb EU-s pályázat utófinanszírozott, a ténylegesen elnyert uniós forrást is a nyerteseknek kell megelőlegezniük, amit később, a pályázat lezárultával persze visszatérít az unió. Nagy kérdés tehát, hogy milyen lehetőségei vannak egy finanszírozási gondokkal küzdő vállalkozásnak.

 

Egy tipikusnak mondható előfinanszírozási konstrukció látható a fenti diagramon. A példánkban szereplő vállalkozás egy 100 millió forintos beruházást kíván megvalósítani, melyre 50 millió forintos uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el. A vállalat teljes önereje 30 millió forint. Ezt az önerőt kell kiegészítenie még 20 millió forint banki hitellel, hogy a szükséges teljes önrészt összegyűjtse. Ugyanakkor az utófinanszírozás miatt a támogatás teljes összegét is kölcsön kell kérnie a cégnek a banktól, melyet azonnal vissza is fizet, amint a támogatás megérkezik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megvalósítási időszakban így plusz kamatterhek keletkeznek, s ezt csak tovább fokozza a kifizetések szokásos késlekedése. Egy vállalat ugyanis nehezen tudja kiszámolni, mikor érkezik meg az ígért támogatás, mikor tudja a kölcsönét visszafizetni a banknak. Ez már a tervezés kezdeti fázisától gondokat okoz, a vállalatot pénzügyi bizonytalanságban tartja, s a bank kockázatait növeli, , hiszen a bank azon túl, hogy a céghez kapcsolódó kockázatokat viseli, a beruházás megvalósításán túl a támogatások lehívásához kapcsolódó adminisztráció helyességét és a tényleges kifizetés kockázatát is futja.

Tekintettel arra, hogy a banki kockázatok egy támogatással egybekötött finanszírozás esetrén ilyen sokrétűek és a kifizetések gyakorta elhúzódnak, a támogatás előfinanszírozás nem közkedvelt banki megoldás és maga a támogatás sem jelent erős .banki fedezetet.

Fellegi Tamás: tovább kell gyorsítani az uniós kifizetéseket
Ahhoz, hogy Magyarország az összes rendelkezésére álló európai uniós forrást fel tudja használni, tovább kell gyorsítani a fejlesztési források kifizetését - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Versenyképességi Operatív Programok éves konferenciáján múlt hét csütörtökön.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt., és az Európai Bizottság közös rendezvényén Fellegi Tamás hangsúlyozta: a heti kifizetések értéke a korábbi átlagos 5,5 milliárd forintról legutóbb 35,1 milliárd forintra emelkedett. Dinamikusan nőtt a szerződött projektek száma is: a korábban jellemző 103 helyett átlagosan 174 szerződést kötnek hetente - mondta a miniszter, valamint hozzáfűzte, hogy az utóbbi egy évben összesen 2 697 projektre kötöttek támogatási szerződést 93 milliárd forint értékben.

Az első egy-másfél év működési tapasztalatainak ismeretében a múlt hónapban jelentős szervezeti átalakítás indult meg a fejlesztési minisztériumban. Az egyszerűbb pályáztatás érdekében a folyamatos megnyíló pályázati kiírások átgondolt, összehangolt keretben jelennek meg. Széles körben érhető el az elektronikus pályáztatás lehetősége, rövidebbek az adatlapok, jelentősen csökkent az adatmezők száma. Egyszerűbb a nyilatkozattétel, sokkal kevesebb a beadandó melléklet. A rendszer további gyorsítása érdekében elvégzendő feladatokat egy készülő kormányhatározat foglalja majd össze.


Gyógyír a bajra?Hitellel kombinált uniós támogatás az új irány

Újdonság, hogy a tőkeszegény, de nyertes pályázat birtokában lévő vállalkozások forrásainak biztosítására garanciát biztosít európai uniós forrásból a kormány. Októbertől az Új Széchenyi Terv keretében Kombinált Hitel Garancia (KHG) elnevezésű eljárás mellett lehet pályázni a Gazdasági Operatív Programban (GOP), illetve a Közép Magyarországi Operatív Programban (KMOP) a legújabb komplex vállalati technológia-fejlesztésre, valamint a logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztésére meghirdett kiírásokra.

Az új eljárás keretébe bevont kiírások elsődleges célja a kkv-k számára a vissza nem térítendő támogatások mellett a vállalkozások üzleti és projekt elképzeléseinek megvalósításához szükséges források biztosítása. A pénzügyi háttér megteremtésével kívánja a NFÜ támogatni a vállalkozások forgalmának, piaci részesedésének, és árbevételének növelését. "Ahhoz, hogy ösztönözzük a fejlesztési beruházásokat nem csak támogatást, hanem a megvalósításhoz szükséges egyéb forrást is biztosítani kívánjuk a vállalkozóknak." - mondta el Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója.

Az új kiírás lebonyolítása egyablakos rendszerben, a hitelintézeteknél történik, úgy, hogy a bank a projekt megvalósítás időszakára előfinanszírozza az uniós támogatást. Egyszerűsítést jelent az is, hogy csak a finanszírozó felé kell fedezetet biztosítani. A vállalkozónak a beruházáshoz szükséges összköltség 25 százalékával kell rendelkeznie önerőként, 25 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatásból, a másik 50 százalék pedig kedvezményes bankhitelből áll. A felvehető hitel összege maximum 500 millió forint lehet.

A korábbi hírek szerint eddig öt bank; az OTP Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, a Citibank, a K&H Bank és a Gránit Bank Zrt. csatlakozott a programhoz. A pályázat kedvező feltételek mellett kínál forrásokat a vállalkozásoknak, hiszen hitel- és támogatási igényüket a résztvevő hitelintézeteken keresztül intézhetik. Szabó István, a Citibank ügyvezető igazgatója szerint a KHG egyszerű, hatékony és biztonságos rendszer lesz, a szolgáltatás előnyt jelent minden, a programban résztvevő szereplőnek. "Ügyfeleinknek átlátható, gyors és kevesebb adminisztrációval járó igénylési folyamatot tudunk biztosítani, a MAG Zrt.-hez kizárólag hitelképes vállalkozások ígéretes beruházási tervei jutnak el, nekünk pedig az a fontos, hogy a beruházó cég növekedési pályára léphet, és így a várhatóan komplexebb banki igényeket felkészült csapatunkkal örömmel szolgáljuk ki."- hangsúlyozta Szabó István. "Ha a két pályázati konstrukcióban beválik az új eljárás, akkor a jövőben kiterjeszthetik más pályázatokra is." - mondta Siba Ignác.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm