18 °C Budapest

Hamarosan eldől, ki fizeti a kormány új adóját

Pénzcentrum
2013. szeptember 26. 16:02

Ahogy a Pénzcentrum.hu elsőnek megírta, az Erste át akarja hárítani a tranzakciós illetékbevétel elmaradása miatt kivetett új adót. A lapunk kérdésére elmondta a bank, hogy erre a számlaszerződések alapján joguk van, jelen pillanatban is gondolkoznak a lehetőségen. Október végéig döntenek, hogy megterhelik-e a 200 millió feletti árbevételű cégek számláját.

Az Erste levele:

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény 2013. augusztus 1-jével módosult. A változás az Erste Bank Hungary Zrt. számára pótlólagos, úgynevezett egyszeri befizetést ír elő, amelynek mértéke a 2013. január-április hónapokban megfizetett pénzügyi tranzakciós illeték mértékének 208 százaléka. Az egyszeri befizetést a törvény szerint 2013 utolsó négy hónapjában egyenlő részletekben kell teljesíteni.

A törvénymódosítás újabb komoly többletterhet ró az Erste Bank Hungary Zrt.-re miközben a kedvezőtlen makrogazdasági környezet, a hitelpiac gyenge teljesítménye, valamint a működést nagyban korlátozó, jelentős bankadó eddig is jelentős nehézség elé állította a pénzintézetet. Az Erste Bank Hungary Zrt. az elkövetkező egy hónapban a törvénymódosításból eredő többletteher átvállalásának feltételeit vizsgálja, figyelembe véve az ügyfelek és a bank teherbíró képességét.

Az Erste Bank Hungary Zrt. október 30-ig dönt arról, hogy a 200 millió Ft feletti árbevételnél nagyobb vállalati ügyfelek számlavezetési díjához az idén április 30-ig felszámított Addicionális Díjrészletének 208 százalékának megfelelő összeget érvényesíti-e a vállalati számlavezetéshez kapcsolódó díjakban, és ha igen, akkor pontosan milyen formában és mértékben. Az Erste Bank vállalati ügyfeleivel kétoldalúan megkötött számlaszerződései adnak alapot a díj átterhelésére.

A levélből az is kiderül, hogy csak a 200 millió forintnál nagyobb árbevételű cégek esetén jöhet szóba az adó áthárítása. De október végéig még gondolkozik a bank, hogy meglépje-e ezt. Korábban az Unicredit is az áthárítás gondolatával kacérkodott, de az ügyfelek visszajelzése miatt visszakozott az ötlettől. A teher miatt így kénytelen volt 15 fiók bezárása mellett dönteni és több dolgozót is elbocsátani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elbocsátásra kényszerül az Unicredit az új adó miatt

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem