11 °C Budapest

A jó vállalatok sem kapnak hitelt

Pénzcentrum
2012. április 29. 10:01

Nem látni a hazai vállalati hitelezés fellendülésére utaló jeleket, a visszavonuló bankok helyét nem veszik át a tőkeerős szereplők. E jelenség még a jó pénzügyi helyzetben lévő vállalatok számára is komoly gondokat jelent - hangzott el az Ernst & Young mai sajtóbeszélgetésén. Az állami szerepvállalás potenciális sikerét egyelőre nehéz megítélni, a bankok tartalékai pedig még mindig az óvatos átszervezésben, költségcsökkentésben rejlenek.

Drasztikus visszaesés a hitelpiacon

A Lehman Brothers csődje óta nagyot változott a világ, a bankok mérlegfőösszegük és hitelállományuk csökkenésére törekszenek Magyarországon is. Nőtt a nem teljesítő hitelek aránya, és csökkent a kockázatvállalási étvágy. Mára odáig jutottunk, hogy a bankok nagy része objektív okok miatt kénytelen csökkenteni hitelezési tevékenységét - mondta Mészáros Attila, az Ernst & Young Restrukturálási Tanácsadási Szolgáltatások vezetője a társaság mai sajtóbeszélgetésén. Példaként az osztrák bankok számára előírt, új ügyletekre vonatkozó 110%-os hitel/betét arányt említette. A banki hitelkínálat visszaesése következtében idén 2000 milliárd forinttal csökkenhet a magyarországi bankok hitelállománya - mondta.

Már a jó vállalatok sem kapnak hitelt

Ez azt jelenti, hogy szolvens vállalatok is azzal szembesülnek, hogy a bankjuk kivonul a finanszírozásból, és emiatt egy vállalat a fizetésképtelenség közelébe sodródhat. A bankoknak komoly felelősségük van abban, hogy e folyamatokat megfelelően kommunikálják vállalati ügyfeleik felé, a vállalatoknak pedig a megnőtt finanszírozási kockázatokra mérlegük átrendezésével, új finanszírozási formák megtalálásával kell reagálniuk. A fizetőképességben beállt negatív változásokról azonban a törvény szövege szerint is először a hitelezőt kell tájékoztatniuk a cégeknek -- hívta fel a figyelmet Mészáros, hozzátéve: a hitelezőnek pedig - igaz, nem jogi, hanem társadalmi - felelőssége a hitelezettel való együttműködés, a finanszírozott vállalatok értékeinek védelme.

Jön az állam?

Mészáros nem számít a bankszektor jelentős átalakulására, ugyanis nincs, aki a tevékenységüket visszafogó bankok helyébe lépne. A jó tőkehelyzettel rendelkező bankok ugyanis soha nem voltak agresszívek a piacon, és várható, hogy ezután sem lesznek azok. Kicsi az esély arra, hogy egy másik bank által "stigmatizált" ügyfeleket a konzervatívabb bankok befogadnák. Az államilag támogatott finanszírozási formák számára ekkor adódik esély, sok esetben az államnak kell a bankok helyébe lépnie. Hogy azonban az erre vonatkozó próbálkozások mennyire lesznek sikeresek, az akkor derülhet ki, amikor az állami szereplők ténylegesen megjelennek a piacon - mondta.

Szétszakad a régió bankszektora

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kocsis Gergely, az Ernst & Young Pénzügyi Szolgáltatások menedzsere szerint jól láthatóan többfelé szakadt a régió bankszektora, mégpedig a prosperáló északi és a komoly nehézségekkel küzdő déli bankszektorra. A magyar bankok egy mély levegővétellel próbálják túlélni ezt, miközben a számos egyszeri tétel miatt (is) számottevően veszteségesek. Azok a bankok, amelyek nem tudnak rövid távon lényeges változást elérni, inkább kivárnak. A nyugati bankcsoportok számára az öt rossz év a száz jó évhez képest még belefér, amelyik magyar bank viszont nem készül a növekedési időszakra, és nem veszi át más országok jó bankjainak gyakorlatát, hátrányba kerül a felkészült versenytársaihoz képest - hívta fel a figyelmet Kocsis. Szerinte ennek megelőzésében nagy a tanácsadás szerepe.

Először gondolkodni

Egyszer vágni, kétszer gondolkodni - adta meg a jelmondatot Kocsis, mondván, az egyszerű költségcsökkentés általában nem vezet tartós eredményre, az átszervezések komoly megfontolást követelnek. Általában összeghatárhoz kötve minden banknak megvannak a helyi kompetenciái, bizonyos döntéseket viszont anyabanki szintre delegálnak. Az anyabanki háttér a döntések meghozatalában nem feltétlenül jelent hátrányt: a jó helyi ötletekhez épp ők tudják megadni a támogatást. A bankcsoportok különböző országokban működő leánybankjai ugyanakkor versenyeznek az erőforrásokért, ezek allokációjában a magasabb megtérülés dönt.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem