7 °C Budapest

Végleg elfelejthetjük a söralátét adóbevallást: mi az új terv?

2016. szeptember 22. 17:34

Öt területen van még feladata a kormánynak - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtökön indult kétnapos Nemzeti Adókonzultáció felvezető előadásában. Szerinte a munkanélküliség szintje egyre inkább közelít a teljes foglalkoztatottság állapotához.

Varga Mihály "Nemzeti Adókoncepció kormányzati prioritásai közép- és hosszútávon" című előadását visszatekintéssel kezdte. Kiemelte, hogy új viták kerültek előtérbe az elmúlt években, most például arról vitatkozunk, hogy a piacon elérhető 50 ezer betöltetlen álláshely hogyan lesz betöltve. Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a 6 évvel ezelőtti helyzethez képest ma már fényévekre vagyunk - emelte ki a miniszter, várakozása szerint egyébként idén 5% alá csökkenhet a munkanélküliségi ráta. Vagyis a munkanélküliség szintje egyre inkább közelít a teljes foglalkoztatottsághoz - mondta.

A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban nem dőlhet még hátra a kormány, 5 területet nevezett meg, ahol van még teendője.

  • Termelékenység emelése. Váltásra van szükség ennek érdekében a magyar gazdaságban, nem a foglalkoztatásnak kell lennie a legfontosabb célnak, a hozzáadott érték láncot kell növelni - ismertette Varga.
  • Kkv-k támogatása, ugyanis ez a szektor adja a munkavállalók foglalkoztatásának kétharmadát.
  • Foglalkoztatás: itt elsősorban a strukturális munkanélküliséget kell megoldani, ennek keretében a mobilitást kell erősítenünk
  • Azon munkavállalók arányának növelése, akik szaktudással rendelkeznek. Itt az oktatási rendszerben van még tennivaló
  • Munkabérek: Varga szerint a régiós átlagot már elértük, cél az uniós átlag. Aláhúzta, hogy ez nem csak állami feladat, ki kell venniük a részüket a munkáltatóknak is.

Varga Mihály ezt követően arról beszélt, hogy következő években az összes munkát terhelő adó és járulékteher csökkentése a cél.

Minden jövedelem kategóriában 50 százalék alá kell csökkenjen a munkavállalói és munkáltatói elvonás, az adócentralizáció csökkentése is cél

- jelentette ki.

Elismerte, hogy ígéretes terület a közterhek csökkentésén belül a járulékterhek csökkentése, de itt tekintettel kell lenni arra, hogy minden apró mozdulat 10-100 milliárdokat jelent a büdzsében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adózással kapcsolatos tervek a következők:

  • Adócsalás elleni nagyobb fellépés. 2017 január elsejétől kiterjeszti a kormány az online pénztárgép rendszerét és bevezeti jövőre az online számlázás rendszerét (itt valószínűleg a számlázóprogramok NAV-hoz történő online bekötésére gondolt), április elsejétől tesztidőszakban indul el ez a rendszer, azonban később Tállai András a konferencián megjegyezte, hogy az áprilisi indulás korainak tűnik. Bankkártya terminálok számának növelése.
  • 4 millió embernek jövőre nem kell szja-bevallást készítenie.
  • Kis adónemek számának csökkentése.
  • Adózó, és ügyfélbarát NAV, a kormány alapjaiban fogja átírni az ezzel kapcsolatos szabályokat.

 

Ezáltal a söralátét koncepció a múlté lesz - jelentette ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem