Tömegével bocsáthatják el a gyári munkásokat

2016. október 12. 05:27

Nyakig ülünk a 4. ipari forradalomban, a változások pedig már Magyarországot is elérték. Mindez legalább annyira megváltoztatja majd a mindennapjainkat és munkánkat, mint anno az elektromos izzó, a gőzgép, vagy a gyárak építése. A világ egyik legnagyobb ipari vállalatától megtudtuk, hogyan készülhetnek fel a változásokra a munkavállalók.

A negyedik ipari forradalomként is emlegetett digitalizáció gyökeresen megváltoztatja a magyar munkavállalók életét is. Mindez már nem futurisztikus képzelgés, hanem a jelen valósága.

A most zajló ipari forradalom nem a gépekről szól, hanem az automatizálásról, egy eredményorientált folyamatról" 

- mondta mondta Jeff Liu, globális technológiai Igazgató a GE digitális központjának megnyitója után, egy panelbeszélgetésen. Hozzátette, ebben a változásbannem elég a vállalatoknak, a kormánynak és az iskoláknak a digitalizáció felé fordulniuk, hanem szülőknek és gyerekeknek is egyaránt szükséges. Akik nem haladnak a korral, azok lemaradnak, és probléma, hogy az emberek többsége még mindig a 20. században él. 

A multi vezetői szerint a jelenlegi ipari forradalom végül is az emberekhez tér vissza: a termelékenység jobb kihasználása a cél, és az emberekbe kell befektetni, hogy olyan alap- és szakképzésben részesüljenek, hogy az új környezetben minél többet fejlődjenek, és jól haszonsítható tudással rendelkezzenek. Nem tudni, mik lesznek a jövőbeli megoldások, de aki tud fejlődni, az haladni is fog. Az automatizálással eltűnnek a monoton, szaktudást nem igénylő állások, a hatékonyság növekedésével pedig az embernek kevesebb időt kell munkával tölteniük.

A kicsiké a lehetőség

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy egyfajta kulturális változás is következik, és az ügyes és fürge országok érhetnek el könnyebben sikereket, szemben a nagy, és merev társadalmakkal. Tehát a rugalmas országok lesznek előnyben. 

A GE vezetői a következő generációban is nagy lehetőségeket látnak, de ezek kiaknázásában meghatározó szerepet tulajdonítanak az oktatás mellett a szülőknek is. Szerintük nem az a gond, hogy a mai gyerekek sokat ülnek a képernyők előtt, hanem hogy az ott töltött idő több, mint amennyit a szüleikkel vannak. Hatalmas a digitális generációs szakadék, mert a gyerekek többet tudnak a digitális eszközökről, mint a szülők és a tanárok. A legkisebbekben valójában készség szinten kell csak elültetni digitalizációs megoldásokra való fogékonyságot.

Felkészülés a következő 100 évre

A következő 10-15 évben kell felkészülni és megalapozni a gyermekeink életét a következő száz évben bekövetkező változásokra. Ebben az iskoláknak is nagy szerepük van, csakúgy, mint a szülőknek. Legjobban a tanulás képességét kell elsajátítaniuk a gyereknek, mert csak így tudnak majd alkalmazkodni a gyors változásokhoz. Emellett az angol nyelvtudás lesz még elengedhetetlen és az üzleti IT - mert IT nélkül megbukik az üzlet, üzleti tudás nélkül pedig az IT csak költség. Emellett a kreativitás és a lényeglátás, a fókusz válik majd felbecsülhetetlen értékké.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szakmák tűnnek el

Munkakörök egész sorát fogja megszűntetni az automatizálás, ez a folyamat már szintén elkezdődött. A gyárakban a gépsorok mellé lassan egyáltalán nem lesz szükség betanított munkásokra, ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lesz szükség emberekre. Viszont sokkal fontosabbá válik a hozzáadott érték, a szaktudás. Nem terméket kell majd előállítani, hanem egyedi megoldásokra, ötletekre, és találmányokra lesz majd szükség.

Az ipari robotok éves értékesítése világszerte évente átlagosan legalább 13 százalékkal növekszik majd 2017-2019 között.

Ekkor következik be az áttörés, amely lehetővé teszi, hogy a robotok és az emberek biztonságosan dolgozhassanak egymás mellett bármiféle elkerítés nélkül, miközben a gyártási hatékonyság és a minőség növekedése várható - áll az International Federation of Robotics (IFR) jelentésében. Olyan területeken is elkezdik az ipari robotok bevezetését, ahol eddig túl összetettnek, vagy költségesnek gondolták az emberi munka kiváltását.

A munkaerőhiány nem csak Magyarország problémája. Az automatizálás során számos olyan területen megoldás lehet a hiányra, ahol monoton, alacsony hozzáadott értékű a munka. Az ilyen feladatokhoz alacsony bér is társul, a robotok viszont még olcsóbbak lesznek a munkáltatóknak, így amit a robotok által megspórolhatnak a cégek, azokból emelhetik a szakemberek és egyéb munkavállalók béreit. Valamint a bővülés és növekedés révén újabb munkahelyeket is teremthet az automatizáció.

A fentiekből viszont az is kiolvasható, hogy a képzetlen emberek nem fognak tudni elhelyezkedni.

A változásokat az is jól mutatja, hogy a General Electric (GE) néhány napja nyitotta meg a globális digitális fejlesztési központját Magyarországon. A világ egyik legnagyobb vállalata, 124 éves történetében már megélt ipari forradalmat, gazdasági válságot, és az eredményei azt mutatják, hogy tudja mikor, és hogyan kell váltani. A jelenlegi célja, hogy a hagyományos ipari vállalatból 2020-ra digitális szoftvervállalattá váljon. Tehát azt látja, hogy a globális gazdaság mozgatórugója most már a digitalizáció lesz.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm