7 °C Budapest

Tízezreket simán kirúghatnak, ha bejön a jóslat

2014. november 20. 10:30

Az elmúlt napokban sorra jelentek meg hírek arról, milyen nehéz helyzet elé állították a külföldi tulajdonú üzletláncokat Magyarországon. Elemzők szerint az is benne van a pakliban, hogy lesz olyan áruházlánc, amelyik kivonul Magyarországról. Sőt, még maguk a boltosok is számolnak azzal, hogy lesz olyan cég, amelykik bezárja üzleteit. A Pénzcentrum gyűjtése alapján bármelyik lánc is döntsön így, az komoly elbocsátásokkal járhat.

A kormány a napokban újabb törvényjavaslatot nyújtott be, ami alaposan átrendezheti a magyarországi kiskereskedelmi piacot. Az új törvény ugyanis a hazai szereplőknek kedvez, míg a külföldi tulajdonú vállalatoknak egyértelmű üzenetet fogalmaz meg: vagy elkezdenek nyereségesen működni Magyarországon, vagy sanyarú sors vár rájuk - írja keddi elemzésében a Portfolio.

A kormány ugyanis azt feltételezi, hogy szándékosan, versenypolitikai okokból veszteségesek a külföldi kiskereskedelmi szereplők. Ebben a helyzetben ha a cégek alkalmazkodni akarnak, akkor van három évük nyereségessé válni, azonban mindezt úgy kell megtenniük, hogy a durván megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj is őket sújtja kimagaslóan. Ez alapján úgy tűnik, hogy a kör be is zárult a kiskereskedelmi multik számára.

A Portfolio elemzése szerint az érintett áruházláncok - Tesco, Spar, Auchan, Lidl, Penny, Metro, Aldi - dönthetnek úgy is, hogy nem akarnak megfelelni az előírásoknak és kivonulnak Magyarországról. Ez természetesen munkahelyek megszűnéséhez vezetne.

Először beszéltek a kivonulásról a boltok

Szerdán megszólalt az Országos Kereskedelmi Szövetség is. Az üzletláncokat képviselő szövetség félelmei szerint több nemzetközi kiskereskedelmi lánc esetében is felmerülhet a Magyarországról történő kivonulás a legutóbbi kormányzati csapások ismeretében - számol be a Reuters.

A hírügynökség külön kitér arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden beterjesztett egy törvényjavaslatot, ami az 50 milliárd forintos árbevételű kiskereskedelmi társaságoknak nyereséges működést ír elő két éven át, 2018-tól lépne életbe ez a szabályozás. Megemlíti a tudósítás, hogy ez a kormányzati lépés érzékenyen érinti majd a Tescót, az Auchant, a Lidlt, az Aldit és a Metrót is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a javaslattal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ezzel a szupermarketek kettős terhet kell elviseljenek, miután a kormány javaslatára a Parlament épp kedden fogadta el az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelését. A Spar esetében például 30-szoros lesz a díjemelkedés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OKSZ elnöke azt is hozzátette, hogy a megemelt felügyeleti díj veszteségbe taszítja a társaságok magyarországi egységeit, majd a Parlament előtt fekvő új javaslat emiatt bünteti ezeket a cégeket.

Ez azt jelenti, hogy magyarországi működésüket lehetetlen lesz fenntartani

- fogalmazott Vámos a hírügynökségnek.

Ha egy cég egy másik országban fektet be és alkalmaz embereket, akkor nem szokás az egyik pillanatról a másikra kihúzni a vállalatok lába alól a szőnyeget

 - érzékeltette a helyzet súlyosságát.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hányan is dolgoznak ezeknél az üzletláncoknál. A Pénzcentrum gyűjtése szerint bármelyik cég is vonuljon ki, az ezres nagyságrendű elbocsátásokkal járhat:

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm