Tehetséggondozással az egyenlő esélyekért (x)

Pénzcentrum
2014. április 27. 08:10

A tehetség kibontakozásához elengedhetetlen egy olyan környezet, ahol a vele született képességek készségekké formálhatóak.

Egyre több fiatalt támogat a Csányi Alapítvány

A tehetség kibontakozása elsősorban mentális tényezőkön múlik, de elengedhetetlen egy olyan környezet, ahol a vele született képességek készségekké formálhatóak. Ehhez nyújt segítséget a Csányi Alapítvány, mely kilencedik éve támogatja a tehetséges, hátrányos helyzetű gyerekeket. A civil szervezet által támogatott fiatalok száma 2015-re a 300 főt is elérheti. Dr. Radoszáv Miklóst, az Alapítvány operatív igazgatóját kérdeztük a szervezet tehetséggondozó programjáról és a tavalyi év sikereiről, eredményeiről.

  • Ön szerint mikor érdemes elkezdeni a tehetséggondozást, hogyan lehet a sokszor nehéz körülmények között élő fiatalok kibontakozását segíteni?

Minden ember a tehetség ígéretével születik, az ígéret beváltásához viszont sok munka és sok egyéb feltétel, nem ritkán szerencse is kell. Viszont nincs annál szomorúbb, mint amikor a tehetség elkallódik vagy idő előtt vész el. Mi az alapító, Dr. Csányi Sándor szándékának megfelelően arra vállalkozunk, hogy minél korábbi életkorban találjuk meg a tehetségígéreteket. Ezért tartjuk a beválogatásainkat 10 éves korban, és ettől kezdve 10-14 évi együttdolgozásra hívjuk a gyereket és családjaikat.

  • Hogyan lehet az Alapítvány támogatását elnyerni?

Az Alapítványba kizárólag pályázati úton lehet bekerülni. Jelenleg Kaposvárott, Szegeden, Jászberényben, Nagybajomban és Pécsett működnek a program központjait jelentő Közösségi Házak. A szakemberek által végzett előszűrést követően a végső döntést a gyerekek felvételéről a Kuratórium hozza meg. A tanulók 4. osztályos kortól válhatnak résztvevőkké, és a diploma megszerzéséig kapnak szakmai és anyagi segítséget. Egy gyerek éves támogatása körülbelül egymillió forintot igényel, erre fedezetet az alapítói vagyon és hozamai, valamint a támogatók adományai biztosítanak.

  • Milyen eredményekkel, sikerekkel zárta az Alapítvány a tavalyi évet?

A Csányi Alapítvány 2005-ben indult 20 gyerek támogatásával, jelenleg 225 diák vesz részt a programban, 2014 végére pedig várhatóan még 45 fővel bővítjük a támogatott fiatalok körét. Az idei fejlesztési tervek szerint az Alapítvány február elsején új helyszínen, Mohácson hirdet pályázatot, ahol két csoportban 30 fő csatlakozhat a programhoz, valamint Kaposváron is újabb 15 diák felvételét tervezzük, így a szeptemberi tanévkezdéskor már 270 tehetséges diák kap lehetőséget arra, hogy szakképzett mentori támogatással kamatoztathassa, bővíthesse tudását. Az Életút Program sikerét példázza, hogy immár 12 egyetemistával büszkélkedhetünk, emellett 6 diákunk vesz részt felsőfokú szakirányú szakképzésben. Óriási segítséget jelent számunkra a lakosság támogatása is, 1%-os felajánlások, önkéntes munka formájában. Idén is várjuk a felajánlásokat adószámunkra: 18186464-1-43, és bízunk benne, hogy ennek segítségével elérjük a 2015-ig kitűzött célunkat, a 300 fős támogatotti létszámot.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem