16 °C Budapest

Tavaszi nagytakarítás: így úszd meg fillérekből, vegyszermentesen

Pénzcentrum
2014. április 18. 05:30

Évente akár 50-60 ezer forintot is elköltünk tisztítószerekre úgy, hogy sokkal kevesebb pénz is elég lenne otthonunk tisztántartására. A szükséges szerek többsége akár saját háztartásunkban is megtalálható, például az ecet, a citrom, vagy a szódabikarbóna.

Húsvét előtt egyre sürgetőbb a probléma: nagytakarítást, de azonnal! A sonkán nem érdemes spórolni, viszont a tisztaságon lehet. A Pénzcentrum.hu gyűjteményében olyan tisztítószerként használható hétköznapi anyagokkal találkozhatsz, melyekkel fillérekből kitakaríthatod az egész lakást. Egyszerűen hozzájuk juthatsz, akár csak kisétálsz a konyhába és leemeled őket a polcról. Használatukkal vegyszermentesen, környezetbarát módszerekkel suvickolhatsz. 

Az általános tisztítószerek, vécépucoló, fertőtlenítő szerek általában 500 és 900 forint körül mozognak. Ezek bár sokáig kitartanak, az adott vásárlás alkalmával joggal húzzuk a szánkat, ha öt- vagy hatfélét be kell tennünk a kosarunkba. Azaz az egész lakás kitakarításának eszközeire a hagyományos szerekből elkölthetünk 6-8000 forintot, viszont ha a vegyszermentes szereket választjuk, összesen körülbelül maximum 3000 forintot kell kiadnunk, és akár jóval több ideig kihúzhatjuk velük. Az egyes összetevőkből lavórban vagy spricnibe töltve hatékony elegyeket gyárthatunk házilag.

Az ecet

Fertőtlenít, szagtalanít és vízkőt old, így a takarítás bármelyik fázisánál használhatod. Felmosásnál egy kis löttyintés belőle a vödörbe, de jó vécépucoláshoz, vagy a mosdókagyló megtisztításához is. Használhatod mosógéped fertőtlenítésére, illetve mindenféle háztartási kütyü vízkőtlenítésére. Ablakot is moshatsz vele. A zuhanyfülke tisztításánál figyelj arra, hogy ne csukott ajtónál mosd a kabint, mert fojtogatni fog a szag. Emellett veszélyes is lehet nagy koncentrációban, maró hatású gőze irritálhatja a torkodat, tüdődet, köhögésre ingerelhet. Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a maró hatás és az erős szag, érdemes az alacsonyabb, nyolc százalékos ecetet választani. Ez körülbelül 100-180 forint, és egy takarítás alkalmával elég egy kis löttyintés a lavór vagy vödör vízbe. Ha nagyon zavar a szag, elfedheted illóolajokkal: például citromolajat vagy levendulaolajat csempészhetsz a  kutyulékodba, ezek fertőtlenítenek is és jó az illatuk. Szintén beszerezhetők bioboltokban, drogériákban, vagy gyógyszertárakban.

Extra tipp: a csillogó parketta titka
Egy vödör vízbe belecsavarjuk fél citrom levét, és beleöntünk fél deci olívaolajat. Ha ezzel mosunk fel, ragyogni fog a padló.

A citrom

A citromról is elmondható, hogy fertőtlenít és szagtalanít, és vízkő ellen is hatásos. Kiváló a fürdőszobában, ahol a fénytelen porcelánt, vagy éppen a csapokat teheted újra csillogóvá. Kend be őket a citrom levével, hagyd hatni, és húsz perc után mosd le a felületeket. Ugyanúgy alkalmazhatod nagyobb mennyiségű vízbe csavarva, vagy a makacs szennyeződésekkel szembe szállhatsz egy fél citrommal a kezedben. Használat után mindent érdemes jó alaposan leöblíteni bő vízzel, nehogy bármi ragacsos maradjon. Szagtalanító hatása sem utolsó, például ha a hűtődben nem túl kellemes elegyet kezd képezni a hagyma és az erjesztett sajt illata, csak beteszel egy fél citromot a frigóba, és az összegyűjti neked a szagokat. Fél kiló citrom 200-300 forint körül kapható most, ebből pedig körülbelül két darabra van csak szükség egy óriási takarításhoz. A citromot helyettesíthetjük citromsavval is, ennek fél kilós kiszerelése 500 forint körül van, háztartási, vagy bioboltból lehet beszerezni.

A szódabikarbóna

A takarítás mellett rengeteg dologra használhatod a háztartásban a szódabikarbónát: szépségápolásra, gyógyászati célokra, vagy akár a mosáshoz. Lakásod tisztításához alkalmazhatod mint súrolószert, egy kevés víz hozzáadásával megfelelő halmazállapotot érhetsz el, amivel könnyen ledörzsölheted a koszt a kérdéses felületekről. De jó szőnyeg- illetve kárpittisztításra is. Ugyanakkor ez is jó a felmosáshoz is, két evőkanál kell egy vödör forró vízbe. Tűzhelyedet is könnyen olyanná varázsolhatod, mintha új lenne: sűrű pasztát kell csak csinálnod vízből és szódabikarbónából, azt felkenni a sütő falára, majd tíz-húsz perc után le kell törölni. Ugyanígy az odaégett ételmaradékot is könnyebb eltávolítani a tepsiből, ha előbb forró szódabikarbónás vízbe áztatod. Legolcsóbb, ha kilós kiszerelésben szerzed meg a szódabikarbónát a bioboltból, ott ez a mennyiség 400 forint körül vásárolható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Extra tipp: a jolly joker általános tisztítószer
A spricninket töltsük fel félig ecettel, félig vízzel, és cseppentsünk bele egy-két csepp teafaolajat.

A teafaolaj

A teafaolaj ugyan kevésbé olcsó megoldás, mint a többi, de penész ellen verhetetlen, ezért érdemes megfontolni a használatát. Legtöbb helyen 1000 - 1500 forint körül mozog az ára. Általában tíz illetve húsz milliliteres a kiszerelés, de ez sokáig elég, hiszen pár csepp is elegendő belőle egy használat során. A penész ellen ugyan egy kicsit többre van szükség: egy kanálnyit kell egy pohár vízhez keverni, ezt spricnibe kell tölteni, és befújni a fertőzött területet. A természetes anyagok közül ennek van az egyik legerősebb fertőtlenítő hatása, így vécépucolásra ideális. Alkalmazhatod más olyan területeken is, ahol fertőtlenítésre van szükség. Emiatt különösen ajánlott használata járványos időszakokban, ha fertőző beteg van a háznál, vagy csupán ha higiéniát szeretnénk magunk körül. Egyébként a teafaolaj kedvező egészségügyi hatással is rendelkezik: gombás fertőzések kezelésében, herpesz ellen, vagy pattanás eltüntetésére is kiváló. Bioboltban, drogériában és gyógyszertárakban is beszerezhető.

Mosószóda

A neve senkit ne tévesszen meg, nem csak mosásra alkalmas. De ha a mosógépünkben alkalmaznánk, színes és sötét mosásokhoz fele mosóporadaghoz ugyanannyi mosószódát kell adni, a fehér mosáshoz pedig használhatjuk csak a szódát, csak még fehérebbek lesznek ruháink. A takarítás során nagyjából ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a szódabikarbónával. Remek zsíroldásra például. Kapható nagyobb drogériákban, fél kiló 300-400 forint körül van. Általános tisztítószert készíthetünk belőle oly módon, hogy egy liter vízhez egy evőkanál mosószódát keverünk. Mosogatásra is lehet használni: öt liter forró vízhez kell egy evőkanál szódát adni. Ha az üvegedényeinknél nem akarjuk, hogy foltosan száradjanak, öblítsük el őket ecetes vízzel is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem