7 °C Budapest

Fejetlenség a Könyvtárellátónál: mi lesz az iskolakezdési támogatással?

2013. június 28. 14:01

Érik a botrány a tankönyvpiacon: bár még hónapokig kell várniuk az iskolásoknak, mire kézbe vehetik új tankönyveiket, a tankönyvellátó mégis előre igényt tart a könyvek ellenértékére. Aki július végéig nem fizet, üres hátizsákkal küldheti a gyereket szeptemberben iskolába. Ráadásul úgy tűnik, idén az iskolakezdési támogatási utalványoknak is búcsút inthetünk.

 

Friss! Lehet majd iskolakezdési támogatással is fizetni a könyvekért!
"Tájékoztatjuk Önt, hogy a fizetős diákok részére kiküldött díjbekérők fizetési határideje július 31-ről augusztus 15-re változott! Tájékoztatjuk továbbá, hogy a KELLO előkészíti annak a lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain a díjbekérők ellenértéke iskolakezdési utalvánnyal kiegyenlíthető legyen. A pontos és részletes információkat 2013. július 15-ig a KELLO honlapján közzé tesszük" - olvasható a Könyvtárellátó június 29-én megjelent tájékoztatójában.

 

Cikkünk nyomán
Cikkünk megjelenését követően égtek a telefonok a Könyvtárellátónál - tájékoztattak minket olvasóink. A legtöbben az iskolakezdési támogatás felhasználhatóságával kapcsolatban érdeklődtek. Meg nem erősített információink szerint a KELLO péntek délután pozitív döntést hozott az utalványok elfogadásáról. A felhasználás módja 2013. július15-től lesz megtekinthető a weboldalukon.

Idézet egyik olvasónk leveléből:

"Mivel engem is érint a téma az iskolakezdési támogatás miatt, ezért ma felhívtam én is a Kello-ból egy illetékest. Mondta, hogy már rengetegen hívták őket emiatt. Velem tudta először közölni a jó hírt (fél órával előtte dőlt el), hogy lehet fizetni a tankönyvekért iskolakezdési támogatási utalvánnyal is. Azt mondta még, hogy ennek a módja 2013. július15-től lesz megtekinthető a weboldalukon" - írta levelében Imre.


Hónapokkal a 2013/14-es tanév kezdete előtt postázta a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) azokat a díjbekérőket, melyek a tanulók jövő tanévben használatos tankönyveinek árát tartalmazza. Míg eddig a tankönyveket csak szeptemberben, a csomag kézhezvételével egy időben kellett kifizetni, addig idén már bő egy hónappal a tanév kezdete előtt igényt tart a pénzre a KELLO. "Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke 2013. július 31-ig nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható" - olvasható a díjbekérőben.

A díjbekérőt postai számlabefizetési megbízással (fehércsekk), illetve a KELLO bankszámlájára történő banki átutalással lehet rendezni. Arról azonban egyelőre nincs tájékoztatás, hogy a különböző kedvezményeket (például tankönyvvásárlásra is fordítható iskolakezdési támogatási utalványok) hogyan tudják a családok érvényesíteni. Arról nem is beszélve, hogy az utalványokat jellemzően az iskolakezdés időszakában, augusztus végén - szeptember elején szokták kiosztani a munkáltatók. A július végi esedékesség miatt idén tehát aligha fordíthatják majd a szülők tankönyvekre a támogatást.

Az SZJA törvény friss módosítása szerint az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásnak minősül, melyet a munkáltató a tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig adhat munkavállalóinak. A kiadás módja, mely szintén újdonság a szabályozásban, kizárólag utalvány formájában történhet. A hazai gyakorlat szerint viszont a különböző cafetéria elemek igénylését a naptári év elején kell lejelenteni a legtöbb munkáltatónál. Mindezek figyelembevételével tehát, ha meg is oldódik az utalványok elfogadása a Könyvtárellátónál, csoda, ha lesznek olyan családok, akik év elején már azzal számoltak, hogy már júliusban kezükben kell lennie az iskolakezdési támogatásnak.

A iskolakezdési támogatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók
Ha értelmezzük az SZJA törvény iskolakezdési támogatásra vonatkozó sorait, akkor a következőkre kell figyelnünk:
  • Iskolakezdési támogatást az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait a folytató gyermekek után kérhetünk.
  • Gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig kapható ilyen juttatás minden erre jogosult munkavállalónak.
  • A családi pótlékra jogosult szülő és vele egy háztartásban élő házastársa kaphatja, azaz egy közös gyermek után mindkét szülő igénybe veheti, ha ezek a pontok igazak rá. A sok feltételnek való megfelelést az érintetteknél egy nyilatkozattal ellenőrzi le a munkáltató.
  • A tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig lehet igényelni (ez már egy elfogadott módosítás).
  • Az iskolakezdési támogatás kiadásának módja kizárólag utalvány lehet (ez is újdonság!).

Ugyanakkor arról sem szól a fáma, hogy a Tankönyvellátó mihez kezd a beérkező pénzzel. Erre több válasz is lehet, egyrészt elképzelhető, hogy a KELLO az eddigi utófinanszírozásos gyakorlatról átáll az előfinanszírozásra. Ennek azonban némileg ellent mond, hogy iparági informátorunk szerint a különböző kiadókat szokás szerint csak október-november környékén fizetik ki. Ennek fényében viszont az is elképzelhető, hogy a Könyvtárellátó a pénz egy jelentős részén hónapokig ül majd. Hogy miért, arról egyelőre csak találgatni lehet.

A tankönyvek kigyártása nincs összefüggésben a tankönyvek árának előre befizetésével! A Könyvtárellátó majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé - olvasható a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének mai közleményében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Az a tény, hogy a Könyvtárellátó előre kéri a tankönyvek vételárát a szülőktől, semmilyen összefüggésben nincs a tankönyvkiadókkal, illetve a tankönyvek időben történő kigyártásával. A Könyvtárellátó majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé" - hívják fel a közvélemény figyelmét.

"A kiadók a számukra előírt határidőket betartva, a megrendelt tankönyveket legyártatták, jelenleg a megrendelt tankönyvek terjesztői raktárakba történő beszállítása zajlik. Mindettől teljesen független az, hogy a Könyvtárellátó előre fizetteti ki a szülőkkel a tankönyvek árát" - tette hozzá a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete.

Jókora teher a családoknak

Az előre hozott fizetési kötelezettség jókora nehézséget okozhat a legtöbb magyar család költségvetésében. Főként, hogy a júliusi időszakban egyéb költségekkel (például nyári táborok) is számolniuk kell a gyermekes családoknak. Idén szeptembertől ráadásul még csak az első évfolyamosok kapják ingyen a tankönyveket. Ingyenes tankönyvcsomaot pedig csak a kiválasztottak kapnak. Az állam idén is tanulónként 12 ezer forintos hozzájárulást ad az ingyenes tankönyvvel járó törvényi kötelezettségek ellátására. Ilyen családok lehetnek, melyek szociálisan rászorulnak, illetve, ahol 3 vagy több gyermeket nevelnek.

A fizetős szülők viszont nem fognak örülni. A tankönyvcsomag ára az alsó tagozatos kisiskolásoknak jellemzően 5-6 ezer forinttól 10 ezer forintig terjed, míg felsőben már jellemzően 10-15 ezer forintos költséggel számolhatnak a szülők. Az átlagosnál magasabb számlára, az újonnan belépő tantárgyak miatt főként az ötödikbe, illetve hetedikbe lépő gyermekek szülei számíthatnak. A középiskolába járó gyermekek miatt pedig még ennél is mélyebbre nyúlhatnak pénztárcáikban a szülők, a gimnáziumokban jellemzően 15-20 ezer forint körül mozog a teljes tankönyvcsomagok ára. Arról nem is beszélve, hogy a tankönyvcsomagok idén sem tartalmazzák a nyelvkönyveket, ezek beszerzéséről később kell gondoskodnia a szülőknek (a nyelvkönyvek nem tanévhez kötött rendszerben, hanem kurzus szerint (kezdő, haladó, stb.) készülnek, így ezek beszerzése az adott osztály/csoport tudásától függ - a szerk.).

Cikkünk megjelenése után érkezett!
A köznevelési államtitkárság arra szólította fel pénteken a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t, hogy július 31-ről augusztus 15-re módosítsa a könyvek árának kiegyenlítéséhez megküldött csekkek befizetési határidejét. A döntésről az iskolák is tájékoztatást kapnak.

A KELLO az Emmivel már a felszólítás előtt egyeztetett, és beleegyeztek a határidő kitolásába. "Ez azonban azt a kockázatot rejti magában, hogy nem tudunk fizetési felszólítást küldeni a fizetést elmulasztó szülőknek és ezt az iskolának kell megtennie" - mondta el az Index megkeresésére Arany Tamás, a KELLO elnöke. Hozzátette: azért van szükség a könyvek árának előzetes befizetésére, hogy a pénzek beérkezését a rendszerükben rögzíteni tudják, és az iskolát kiértesítsék arról, melyik szülő rendezte már a tankönyvek árát. Határidőn túli befizetés esetén viszont a tankönyvek átvételekor kell a postai csekk feladóvényével igazolni, hogy utólag megtörtént a befizetés.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem