Százmilliót kaszált Berki Krisztián, mégis rajta van a szégyenlistán

2016. február 1. 16:37

Nemrég hozták nyilvánosságra a NAV felé több mint 10 millió forinttal tartozó magánszemélyek listáját, amin több ismert ember, köztük Berki Krisztián is szerepel. Az adóslista mellett a legtöbbeknek azonaban az adóbevallás aktuális, ezért a Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, amivel minden adózónak tisztában kell lennie.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóslistáján 2015 végén összesen 3624 magánszemély és egyéni vállalkozó szerepelt, akik 180 napon keresztül folyamatosan, személyenként több mint 10 millió forinttal tartoztak az adóhivatalnak. Az adóslistán közismert emberek is vannak, Zuschlag János és Stadler József mellett Berki Krisztián is helyett kapott a legfrissebb feketelistán.

Az izomember nevéhez köthető korábbi vállalkozások többsége kényszertörléssel, vagy végelszámolással megszűnt, a jelenleg műsorvezetőként és reality sztárként tevékenykedő celeb anyagi helyzetén a TV2 javított. A Blikk információi szerint az elmúlt két évben 100 millió forintot zsebelt be a FEM3 és az Éden Hotel műsorvezetésért, illetve az Édes életben való szereplésért. Ez havonta több mint 4 millió forintot jelent, jóval többet, mint amennyit Ördög Nóra, vagy Liptai Claudia hasonló munkákért kézhez kapott.

Erre figyeljünk adóbevallásnál

Bár a legtöbben nem tartoznak milliókkal az adóhatóságnak, az adóbevallás kapcsán vannak fontos dátumok, amiket minden adózónak szem előtt kell tartania:

Fontos változás, hogy az idén új bevallási módot vezettek be: a magánszemély adózók kérhetik, hogy helyettük NAV készítse el az szja-bevallást. Ezt a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig, azaz a mai napig.

A bevallási nyilatkozatot azok választhatják, akik

  • 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet,
  • nem érvényesítettek kedvezményt,
  • és az szja 1+1 százalék kivételével nem rendelkeznek adójukról.

Jelenleg ez az szja-bevallás legegyszerűbb módja, mert a magánszemélynek csak egy x-et kell tennie a munkáltatótól kapott igazolás megfelelő sorába, amelyet a munkáltató elküld a NAV-hoz. Az sem akadály, ha valakinek nincs munkáltatója. Ilyen esetben közvetlenül az adóhivatalnak kell küldeni a nyilatkozatot. Az ehhez szükséges 15NY31 jelű nyomtatványt le lehet tölteni a NAV honlapjáról, vagy az adóhatóság ügyfélszolgálatán is be lehet szerezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bevallási nyilatkozattal a többség számára le is zárul a bevallási folyamat, hiszen a NAV csak azokkal veszi majd fel a kapcsolatot, akiknek visszaigényelhető vagy fizetendő adójuk keletkezik, netán nem felelnek meg a feltételeknek. Aki nem felel meg a feltételeknek, vagy elmulasztja a határidőt, de szeretné a NAV közreműködését igénybe venni, idén is választhatja az egyszerűsített bevallást, amit február 15-ig lehet kérni az adóhatóságtól.

Milyen lehetőségeink vannak még?

Amennyiben sem a NAV-ra, sem a munkáltatónkra nem bíznánk a papírmunkát, akkor az idei évben is lehetőség van teljes bevallásra (1553), egyszerűsített bevallásra (1553NY), illetve az adónyilatkozattal (1553ADÓNYILATKOZAT) történő bevallásra is.

Kinek adhatjuk az 1+1 százalékot?

Idén is eldönthetjük, hogy jövedelemadónk 1+1 százalékát mely civil és/vagy egyházi szervezetnek ajánljuk fel. Erről a bevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított, 15EGYSZA jelű önálló nyomtatványon rendelkezhetünk. A rendelkező nyilatkozatot a bevallás részeként vagy önállóan 2016 május 20-áig kell megküldeni a NAV-nak elektronikusan vagy postai úton. Ha pedig munkáltatói adómegállapítást kértünk, akkor legkésőbb 2016 május 10-ig kell átadnunk a nyilatkozatot a munkáltatónknak.

Fontos tudni, amennyiben adóbevallásunkat a május 20-ai határidő után adjuk le, akkor a késedelemre vonatkozó szankciók mellett az 1+1 százalékról sem rendelkezhetünk már.

Hol találjuk a nyomtatványokat?

A szükséges nyomtatványokat a NAV honlapján találjuk: a kezdőlapon keressük a "Kiemelt témák" között található "SZJA" menüpontot, amely lehetővé teszi a szükséges keretprogram (ÁNYK), valamint saját választásunk függően a 15NY31 jelű, a 1553 számú, a 1553NY, illetve a 1553ADÓNYILATKOZAT jelű elektronikus űrlapok, továbbá a bevallások aktív súgójának egyidejű letöltését és telepítését. A "Nyomtatványkitöltő programok" menüpont alatt pedig továbbra is elérhető a keretprogram és az alkalmazások letöltése.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem