21 °C Budapest

Rengeteg pénzről van szó: a magyarok fele mégsem törődik ezzel

2015. május 18. 15:00

Május 20. a személyi jövedelemadó bevallás elkészítésének és beküldésének határideje. Ez egyben azt is jelenti, hogy alig pár napunk maradt arra is, hogy az adónk 1-1 százalékáról rendelkezzünk. Ha hibásan töltjük ki a szükséges nyomtatványokat, vagy határidőn túl rendelkezünk, az általunk választott intézmények nem kapják meg a pénzt. Na de akkor kihez kerül?

Ha valaki az idei adóbevallásában nem rendelkezik az adója civil és egyházi 1 százalékáról, a pénz az állami költségvetésbe kerül. Tehát a pénz nem vész el. Csupán nem azokhoz az intézményekhez jut el, amiket mi kiválasztottunk. Ez azt is jelenti, hogy nem kötelező az 1 százalékunkkal törődni, hagyhatjuk nyugodtan a költségvetésben. Viszont ha más célt szánunk a pénzünknek, pontosan és határidőre, május 20-ig kell kitöltenünk a rendelkező nyilatkozatokat.

Évek óta nagyjából az adózók fele nem jelöl meg kedvezményezettet a bevallásában. A NAV honlapján egyébként valamennyi támogatható szervezet, annak adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

Tavaly az adóhatóság adatai szerint körülbelül 11 milliárd forint felhasználásáról dönthetett az állam a civil szervezetek vagy egyházak helyett.

Hogyan rendelkezhetek?

Az EGYSZA nyomtatványokat idén is papíron, vagy elektronikusan tölthetjük ki, a kedvezményezettek, és saját adataink megadásával. Ha csak az egyik 1 százalékunkról rendelkezünk, a másik rubrikát nyugodtan hagyjuk üresen.

  • a 1453 jelű személyi jövedelemadó bevallás "EGYSZA" elnevezésű lapján a bevallás benyújtására előírt határidőig, azaz 2015. május 20-áig, vagy
  • 2015. május 20-áig az állami adóhatóság honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány "EGYSZA" elnevezésű lapján

- tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ha valaki nem rendelkezett százalékairól az egyszerűsített bevallásában, május 20-ig még utólag is megteheti azt.

Ehhez szükség van az EGYSZA nyomtatványra, kitöltése és aláírása után ugyanúgy postázhatjuk, elküldhetjük elektronikusan (az Ügyfélkapun keresztül), vagy leadhatjuk az adóhivatalban. Ebben az esetben borítékba kell rakni. Arra címet, nevet nem szabad írni, csak adóazonosító jelet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Név, cím, telefon

Idén először rendelkezhetünk arról is, hogy adatainkat az adóhivatal kiadja-e annak az intézménynek, amelynek az 1 százalékunkat adtuk. Így ők akár levélben, vagy online is tájékoztathatnak arról, mire fordítják a pénzt, amit kaptak.

Ha nem akarjuk adatainkat kiadni, másképpen is informálódhatunk arról, mire ment a felajánlásunk. Az egyes szervezeteknek külön adatlapon kell nyilatkozni arról, mire költötték el az 1 százalékokból befolyt összeget. Ha a szervezetnek van saját honlapja, ezt a közleményét legalább egy évig elérhetővé kell tennie, hogy bárki láthassa a felhasználást. 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem