4 °C Budapest

Ők a leggazdagabb nők Magyarországon és a világon - itt a lista

Pénzcentrum
2014. április 21. 08:00

A világ leggazdagabb száz embere között csupán tizenkét nő van. A legutóbbi magyar toplistán egyetlen nő szerepel. Az arányok nem csak itt, mindenütt aggasztóak.

A felmérések szerint a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál. Nehezebben jutnak felfelé a vállalati ranglétrán, és ritkábban kerülnek vezető pozícióba. Ez a különbség szinte minden területen megfigyelhető, így nem meglepő, hogy a leggazdagabbak között is alig akad nő.

A világranglistán a top 100-ban mindössze tizenkettő nő van, a magyaroknál - a legfrissebb lista szerint - csak egy. Az a tizenkettő sem "saját" jogon került oda: örökölt vagyonukkal ugyan sokan jól gazdálkodnak, de nem ők szerezték meg első millióikat. Azonban az egyetlen magyar óriási üzleti sikerének köszönheti milliárdjait.

Kevesebbet keresnek, kisebb a jelenlét

A magyar munkaerőpiaci adatok tragikus képet mutatnak - derül ki a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég 2014-es felméréséből. Például a hazai magánszférában dolgozó felsővezetők mindössze 22,6 százaléka nő. Ugyanakkor az is aggasztó adat, hogy átlagosan a férfiak alapbérének 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben. A női alapbérek minden területen elmaradnak a férfiakétól, és az elmúlt egy évben nagyjából mindenütt romlott a bérezésük.

Emellett abban is tükröződnek a magyarországi viszonyok, hogy milyen a képviselők nemi eloszlása a parlamentben. A jelenlegi állás szerint a képviselők 9,4 százaléka lesz nő, így aligha reprezentálják majd hűen a női nemet az elkövetkező négy évben. Ez egyébként azt jelenti, hogy Magyarország az összes ország közül a 123 helyen tanyázik a női politikusok arányát tekintve, például Jamaica, Ghána, vagy Zambia után.


Juliane Bettencourt, a L'Oreal örököse


A leggazdagabbak az örökösnők

A világ száz leggazdagabb 100 embere közötti nők tehát nem önerőből kerültek a listára. Óriásvállalatok alapítóinak leszármazottai, menyei, vagy özvegyei. Az első két hölgyemény például a világ legnagyonn kiskereskedelemmel foglalkozó láncához, a Wal-Marthoz köthető. Az első nő a száz legjobb között Christy Walton, az alapító Sam Walton menye, körülbelül 8200 milliárd forintnyi dollárvagyonnal. A második leggazdagabb pedig Alice Walton, Sam Walton legkisebb gyermeke, 7700 milliárd forint körüli dollárral.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A leggazdagabb európai, egyben a világ harmadik leggazdagabb nője a szépségipari óriásvállalat, a L'Oreal örököse, Liliane Bettencourt: vagyona értéke 7600 milliárd forint. Őt pedig a Mars birodalom, a világ második legnagyobb édességipari vállalatának résztulajdonosa, Jacqueline Mars követi a maga 4600 milliárd forintnak megfelelő dollárjával. A leggazdagabb nők között megtalálhatjuk még például a számítástechnikát forradalmasító Apple vezér Steve Jobs özvegyét, Laurene Powell Jobs-t, a csomagolástechnológiai vállalat, a Tetra Laval egykori vezetőjének özvegyét, a svéd Brigit Rausingot, vagy a német autóóriás BMW résztulajdonosát Johanna Quandt-t.

A magyar milliárdos

A leggazdagabb magyarokról a Napi.hu gondozásában jelenik meg a top 100-as lista, ami idén májusban érkezik. A tavalyi összeállításban egyetlen hölgy szerepelt: Kósa Erika a pénzügyi tanácsadással foglalkozó Brokernet egykori alapító tagja. Néhány éve Kósa otthagyta a cégcsoportot és új vállalkozást indított, a Consequit Groupot. Kósa nyolc évig dolgozott óvónőként, és ezután került a pénzügyi pályára mint pénzügyi tanácsadó. A Brokernetből való kiválásákor a cég szlovák leányvállalatát és jelentős mennyiségű készpénzt vitt magával. 2013-as becsült vagyona 12,2 milliárd forint.

A leggazdagabb 100-ba nem került be több nő, de a korábbi években Kósa mellett mások is szerepeltek a listán. Például a médiamágnás Fenyő János özvegye, az ex-modell Kristyán Judit, az ismert történész Schmidt Mária, vagy Szilvássy Csilla, a Kemikál Építőipari Zrt. tulajdonosa.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem