Nálatok is szednek osztálypénzt? Ezt mindenképpen tudnod kell róla

Pénzcentrum
2015. október 25. 07:00

Osztálypénz szedése ma már nem csak az iskolákban, hanem az óvodákban is bevált gyakorlat, ez pedig számos szülőnek nagy anyagi terhet jelent. Akad olyan osztály is, ahol havonta 10 ezer forintot is elkérnek, pedig az önkormányzati iskolák nem kérhetnének pénzt az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért.

Az osztálypénz szedésének évtizedes hagyománya van Magyarországon, ma már pedig nemcsak az iskolákban, hanem az óvodákban is gyakorlattá vált az úgynevezett "csoportpénz" beszedése. A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) tapasztalatai szerint ennek lefedettsége 100 százalékos, tehát nem találni olyan intézményt ahol ne szednének havi rendszerességgel különböző címeken (fénymásoló papírra, krétára) osztálypénzt, annak ellenére, hogy ennek beszedése elméletileg nem szabályos.

Az önkormányzati fenntartású óvoda vagy iskola nem szedhet semmilyen pénzt az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért

- mondta el lapunk megkeresésre Keszei Sándor a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke.

Ez alól kivételt jelent a térítési díjas (pl. étkeztetési díj) és a tandíjas (pl. gimnáziumban az évfolyam harmadik és további alkalommal történő megismétlésekor) szolgáltatásokért szedett pénz, de csak a közoktatási törvényben és a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott mértékben.

Sok a szülői panasz

Az egyik fő probléma az osztálypénzzel, hogy sok szülőnek jelentős anyagi terhet jelent a befizetése. A legkevesebbet az óvodákban kérik, havonta 300-500 forint között, az iskolákban azonban már 500-1000 forintot is elkérhetnek, de akad olyan középiskola, ahol már a 9. évfolyamban elkezdenek gyűjteni az érettségi bankettre, ballagási ruhára, ezért havonta 10 ezer forintot is elkérhetnek.

Amennyiben egy 30 fős osztályban 4 évig minden tanítási időszakban, (tehát 10 hónapon keresztül) havi 10 ezer forintos osztálypénzt szednek, akkor 4 év alatt összesen 12 millió forint gyűlik össze.

Az osztálypénz összegének meghatározása általában az év első szülői értekezletén szavazással történik. Ekkor sajnos a tehetősebb szülők még magasabbra nyomják az osztálypénz összegét, és a szerényebb hátterű családok nem mernek ellenkezni - teszi hozzá Keszei Sándor.

A legtöbb szülői panasz azzal kapcsolatban érkezik, hogy sok osztályban nem tudnak elszámolni azzal, hogy pontosan mire is költötték el az osztálypénzt. Ezt szedheti a tanár vagy akár a szülői szervezet egyik tagja, de a jogszabály szerint minden esetben:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • a pénz beszedésekor átvételi elismervényt,
  • kérésre számlát kell kiadni.
  • Az összeget be kell vételezni,
  • és le kell könyvelni, vagyis minden forinttal el kell számolni.

Súlyos diszkrimináció

Az indokolatlan pénzek beszedésének másik fő problémája, hogy napjainkban az is előfordul, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei nem tudják kifizetni például egy tanulmányi kirándulás árát, egyszerűen nem mehetnek el erre a programra. Ezeket a gyerekeket a kirándulás idejére beteszik egy másik osztályba - hívja fel a problémára a figyelmet Keszei Sándor.

Történik ez annak ellenére, hogy az óvodának, iskolának ki kell kérni a szülők írásbeli nyilatkozatát, minden olyan döntése előtt, amely szülőre fizetési kötelezettséggel jár. Ha a szülő jelzi, hogy nem tud fizetni, akkor, vagy az iskola költségvetéséből kell fedezni a követelést, vagy jelezni kell iskolafenntartó önkormányzatnak, hogy "szociális forrásból" oldja meg a problémát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem