17 °C Budapest

Munkahelyi agykontroll: kevesen ismerik ezt a technikát, pedig...

2016. november 26. 13:02

Óriási erő kell ahhoz, hogy egy durva stresszhelyzetben higgadtan és megfontoltan hozzunk döntéseket. Ennek az egyik oka, hogy ilyen szituációkban az agyunk kreatív félteke teljesen leblokkol. A jó hír azonban az, hogy léteznek már olyan technikák, amikkel mentálisan erőssé tehetjük magunkat.

Az egyik legnagyobb stresszforrás szinte mindenki életében a munkahely. Elvárják a teljesítményt, és nagy a tétje, mert bizonyítanod kell, van helyed a csapatban, jól végzed a munkádat. Bármit is teszel, bizony mindennek következménye van.

Kiemelten magas a stressz a vállalkozói létben, a jutalékalapú értékesítésekben, a kereskedők, a vezetők, a hivatásos sportolók, a művészek, az orvosok, az ápolók, a rendőrök, a tűzoltók életében, csakhogy néhány kiemelten stresszes foglalkozást említsünk. Ezekhez a munkákhoz mentálisan is szívósnak kell lenni, ez egyrészt segíthet abban, hogy az ember ne égjen ki a munkája során az óriási nyomás miatt, másrészt a gyors döntések meghozatalához is szükség van erre a tulajdonságra.

A mentális erő egy nagyon jó eszköz, általa képesek vagyunk átvenni az irányítást a gondolataink fölött az érzelmi nyomások alatt is. Ez arról szól, hogy tudod fegyelmezni a gondolataidat, amikor kezdenek rajtad felül kerekedni a gondok, bekúszik a kétség és a félelem. Ilyenkor koncentrációval és bizalommal képesek vagyunk kontrollálni magunkat. A kérdés, hogy hogyan? Ez valójában jóval egyszerűbb, mint amilyennek elsőre hangzik.

Fel vagy véve

Gondolj magadra úgy, mintha egy vállalat lennél, és annak a vezérigazgatója vagy. A munkád, hogy mint saját magad vezérigazgatója fejleszd, kontrolláld és előremozdítsd a "céget". Az igazgatótanácsod tagjai: a tested, az elméd, és az érzelmeid. A döntések úgy születnek, hogy összeül az igazgatótanács. Előfordult már, hogy egy stresszes időszakban kizárólag az érzelmeid alapján döntöttél? Teljesen biztos.

Az első számú szabály, hogy mentálisan erőssé válj, hogy a kizárólag érzelmvezérelt döntés helyett a logikát és az értelmet vedd alapul. 

Az első reakció

Ha a tűzoltós példánál maradunk: előfordult már, hogy a tűzoltó kiérkezik egy lángoló házhoz, és elkezdett üvöltözni, hogy: ég a ház, szaladjunk, amerre látunk? Nyilván nem, habár az ember természetének és az érzelem vezérelt döntései alapján ez lenne a helyes. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

És amikor a segélyhívó másik oldalán felveszi az operátor a telefont, akkor nem kezd el pánikolni, hogy: Úr Isten, hatalmas bajban vagy! Nem. Nyugodt marad, és higgadtan begyűjti tőled az össze fontos információt, hogy tudjon segíteni. 

Az agyad fele leáll

Az agykutatók MRI vizsgálatokon keresztül felfedezték, hogy amikor az ember fél, aggódik, sőt, kétségbeesik, az agya fele szinte leáll. A kreatív problémamegoldásért felelős agyi rész teljesen sötétbe borul. Ebben az állapotban az ember képtelen gondolkodni, úgy is mondjuk ezt a köznyelvben, hogy leblokkol. Ahhoz, hogy mentálisan erős légy, tréningezned kell az agyad, hogy egy ilyen helyzetben is aktív maradhass, és megtaláld a megoldást.

Itt jön a kétperces szabály.

Amikor a munkád során olyan helyzettel találod magad szemben, ami úgy tűnik, hogy lehetetlen megoldani, vagy úgy érzed, nem fog sikerülni, vagy kétségbeesel, hogy mit tegyél az adott helyzetben, akkor adj magadnak két percet. Erre az időre tudatosan függeszd fel a hitetlenséged és a kétségbeesésed, és a kis hang a fejedben mondja az ilyenkor, hogy "igen, ez lehetetlen, de ha mégis lehetséges, hogyan oldjam meg?" Ez a kicsi idő elég arra, hogy kikapcsold az érzelmeidet és "bekapcsoljon" a logikát. Ez a két perc tökéletes arra, hogy teljesen átvedd az elméd felett az irányítást.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem