15 °C Budapest

Mit árul el rólad a személyi számod? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum
2015. november 17. 05:49

Cikksorozatunk harmadik részében a bankszámlaszám és a bankkártya szám után a személyi igazolványunk számairól és a személyi azonosítónkról rántjuk le a leplet. Vajon minden számnak megvan a maga jelentése? Vagy csak véletlenszerűen kerülnek egymás mellé a számok?

A személyi igazolványunkon ugyan találunk egy számot, de érdemes tudnunk, hogy ez nem egyenlő a személyi számunkkal. Az igazolványon egy okmányazonosító található, amely a személyi igazolvány azonosítására alkalmas. 1954-től kezdve több változatával is találkozhattunk a személyinek, ezért igazolványtípusonként eltérhetnek az ezeken megjelenő számok és betűk.

  • 123456AA
    Az új típusú kártya formátumú személyazonosító igazolványok azonosító száma tartalmaz sorszámot (hatjegyű szám) és a sorozat jelölést (két betű).

  • AU-VII 123456
    A keményfedeles személyi igazolvány okmányazonosító száma tartalmaz sorozat jelölést (két betű, elválasztójel, római szám karakter/ek) és egy sorszámot (hatjegyű szám).
  • AJ123456
    A puhafedeles, adatfóliával ellátott személyi igazolvány azonosító száma sorozat jelölést (két betű) és sorszámot (hatjegyű szám) tartalmaz.
  • 123456AT
    Az ideiglenes személyazonosító igazolvány azonosító száma tartalmaz sorszámot (hatjegyű szám) és sorozatjelölést (két betű).

A 2000-től kiadott állandó és ideiglenes személyi igazolványok számai között eltérés a betűjelekben található. Az ideiglenes okmányokra külön betűk kerültek, és ezek már nem használhatóak fel később az állandó személyi igazolvány "megszemélyesítésekor".

Az okmány megszemélyesítésekor a már sorszámozott okmány kerül a gravírozó berendezésbe tehát úgy történik a megszemélyesítés, hogy az okmány már sorszámozott

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Szabó Zsolt, a KEKKH Nemzeti és Kommunikációs Főosztályvezetője.

KATTINTS! Ezek az igazolványok lesznek ingyenesek: itt a lista

Mi a helyzet a személyi számmal?

A személyi igazolványunkon tehát nem található meg a személyi számunk (személyi azonosítónk), a törvények szerint azonban ennek az igazolására is egy hatósági igazolványt kell kapnunk, így a rendelkezésnek megfelelően a személyi azonosítónk a lakcímkártyánkon található meg.

Tehát a személyi számunk a lakcímkártyánkon van.

A személyi azonosítónk a törvény szerint egy 11 számjegyű szám. Ennek a felépítése előre meghatározott módon történik, így az 1 számjegy a születésünk évszázadát és nemünket jelöli. 2-7-ig a számjegyek a születési évünk utolsó két számjegyét, születésünk hónapját és napját tartalmazzák. 8-10-ig a számok az azonos napon születettek születési sorszámát jelöli, az utolsó 11. számjegy pedig az 1-10-ig kialakult számok felhasználásával, matematikai módszerekkel képzett ellenőrző szám.

Az első számjegy

Az első számjegy 1-8 közé esik, és ez alapján azonosítható egyszerre nemünk és az, hogy melyik évszázadban születtünk. Így pl. azok, akiknek egyessel kezdődik személyi azonosító számuk az 1900-as években született férfiak, míg akinek 2-esel kezdődik ez a szám ő biztosan az 1900-as években született nő. A 3-4-es számok az 1800-as és 2000-es évek szülötteire vonatkoznak, míg 5-8-ig az eredetileg nem magyar állampolgárságúakra.

Hamarosan jön az e-személyi

2016 januárjától lesz igényelhető az e-személyi. Az új elektronikus személyi igazolvány cseréje azonban nem lesz kötelező, csak akkor kell az új okmányt igényelni, ha nem rendelkezünk más személyazonosságunkat igazoló hatósági igazolvánnyal. Az új igazolvány pedig már elektronikusan tartalmazni fogja a társadalombiztosítási azonosító jelet és az adóazonosító jelet is.

Ezek az azonosítók az elektronikus személyazonosító igazolványon vizuálisan nem fognak megjelenni, azokat a személyazonosító igazolvány elektronikus tároló eleméből csak megfelelő jogosultság esetén, az arra hatáskörrel rendelkező szervek ismerhetik majd meg. A személyi azonosítót az új személyazonosító igazolvány 2016 - tól nem fogja tartalmazni, annak igazolására a személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolvány (lakcímigazolvány) szolgál

- tette hozzá Szabó Zsolt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az e-kártyák kiváltása egyébként nem lesz olcsó, míg most egy új személyi kiállítása 1500 forint, az új kártyáért 5000 forintot kell majd fizetünk. Természetesen lesznek díjcsökkentő kivételek is, például ingyen kapják az e-kártyát a 18 évnél fiatalabbak vagy 65 évnél idősebbek, ha nincsen útlevelük vagy jogosítványuk.

KATTINTS! Komoly változás jön az okmányirodákban: mindent átír az e-kártya

Az e-személyi az eddig megszokott adatokon túl (például: név, születési dátum, arckép) tartalmazni fogja az alábbiakat is:

  • a polgár ujjnyomatát (ha a polgár az ujjnyomat rögzítését visszautasítja, a személyazonosító igazolványt anélkül kell kiadni)

  • az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatot

  • a polgár társadalombiztosítási azonosító jelét (ha a személyazonosító igazolvány iránti kérelem benyújtásakor társadalombiztosítási azonosító jellel rendelkezik)

  • a polgár adóazonosító jelét (ha a személyazonosító igazolvány iránti kérelem benyújtásakor adóazonosító jellel rendelkezik)

  • a személyazonosító igazolvány elektronikus egyedi azonosítóját.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem