19 °C Budapest

Milliókat sem sajnálnak a szülők, hogy külföldön élhessen a gyerek

Pénzcentrum
2017. április 24. 05:33

A magasabb életszínvonal és a fejlettebb oktatás már 10 ezernél is több magyar diákot csábított el külföldre. Persze nincsen mindenhol kolbászból a kerítés, a drága tandíjakat és megélhetési költségeket számos tanuló hitelből vagy éppen éttermi felszolgálásból tudja csak kifizetni. Sok a pozitív hozadéka egy külföldi diplomának, de vajon ez kárpótolja a családtól és a barátoktól lévő távolságot?


Modernebb és fejlettebb az oktatás külföldön - véli a mai diákok többsége, akik éppen emiatt hagyják el tömegesen az országot. Jelenleg már 10 ezernél is több magyar egyetemista tanul külföldön, a többségük azt reméli, hogy egy ilyen végzettséggel, jobb esélyekkel indulhat majd a munkaerőpiacon. De bőven akadnak olyanok is, akik hazai politikai és társadalmi környezet elől menekülnek - világít rá a külföldön tanulni vágyó diákok támogatásával foglalkozó Engame Akadémia friss felmérése.

Nem tudnék itthon egyetemre járni, az biztos, hogy nem tudnék. Alapból is, ami itthon történik a politikában, és teljesen lerombolják az oktatást(...) el akartam menekülni, úgyhogy meg is tettem

- válaszolta az egyik kutatási kérdésre egy matematika szakos diák, aki jelenleg az Egyesült Királyságban tanul.

A külföldi továbbtanulásra elsősorban a közeli családtagok, szülők, testvérek borítják a diákokat. Erre persze szükség is van, hiszen anyagi segítség nélkül jóval nehezebb lenne finanszírozni a külföldi egyetemet.

Külföld, de miből?

A külföldi továbbtanulás nem olcsó mulatság. Az ügyesebbek szerezhetnek ösztöndíjat, esetleg igényelhetnek diákhitelt, de a mindennapi kiadásaikat akkor is finanszírozniuk kell valamiből.

A népszerű célországokban, mint Anglia, Ausztria, vagy az Egyesült Államok a megélhetési költségek havi szinten 200-300 ezer forintnál kezdődnek, de ennél akár jóval magasabbra is rúghatnak, attól függően, melyik városba megyünk tanulni.

A tandíjak tekintetében is hatalmas a szórás. Míg például Skóciában, Ausztriában, Németországban és a Skandináv országokban akár egy ingyenes képzésre is bejuthatunk, addig az Angliai éves tandíjak 2-3 millió forint körülire tehetőek, Amerikában pedig a jobb privát egyetemek tandíja akár a 10 millió forintot is elérheti.

Az 500 külföldön tanuló vagy végzett diák válaszaiból kiolvasható, hogy a legtöbben diákhitel segítségével tudják kifizetni a tandíjukat. A magas arány azonban jól mutatja, milyen sokan tanulnak az Egyesült Királyságban, hiszen ott egyelőre kedvező feltételekkel vehetnek fel diákhitelt a magyar diákok, mely a legtöbb esetben tandíjat teljes mértékben fedezi.

A Brexit körüli bizonytalanság az elkövetkezendő években más népszerű célországok felé irányíthatja az Egyesült Királyságbeli felsőoktatás iránt érdeklődőket. A legjobb természetesen az lenne, ha a Brexit végül nem lenne hatással az oktatásra és minden eddigi lehetősége megmaradna a magyar diákoknak, például egy külön megállapodás keretében. Ha pedig a legrosszabb forgatókönyv teljesül, akkor drágábbak lehetnek a tandíjak és a kedvező diákhitel sem lenne már elérhető

- válaszolta a Pénzcentrum megkersésére Lévai Balázs, az Engame Akadémia társalapító-ügyvezetője.

A diákhitel mellett azoban sok tanulót támogatnak anyagilag a közeli családtagjai, a szerencsésebbek pedig külföldi ösztöndíjjal tanulhatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Munka nélkül nem megy?

A megélhetési költségeket vizsgálva kiderül, hogy a kitöltők többségének: összesen 75,5 százalékának a közeli családtagok segítenek anyagilag. De sokan, a válaszadók 69,9 százaléka saját fizetéséből vagy (64,8 százalék) a saját megtakarításaiból próbálja meg kihozni a mindennapokat.

A felmérés eredményei alapján a diákok közel 70 százaléka végez valamilyen munkát az egyetemi tanulmányai mellett, közülük 17 százalék ráadásul rendszeresen, heti 20 óránál is többet dolgozik.

Sokan a vendéglátásban és a kereskedelmen helyezkednek el, de olyan is akad, aki az egyetemi könyvtárában talál munkát. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy számos szakon, mint például a mérnök vagy az építész nem mindig fér bele a tanulás mellett a munka is

- hívja fel a figyelmünket Lévai Balázs.

A szakember szerint alapszabályként elmondható, hogy heti 2 nap munkával körülbelül a megélhetési költségek fele megkereshető. Érdekességnek számít azonban, hogy a külföldön dolgozók 70 százaléka az egyetem évei alatt olyan munkát is végzett, ami nem kapcsolódik a tanulmányaihoz. Ebben azonban nagy különbségek mutatkoznak attól függően, hogy valaki alapszakra vagy mesterszakra jár.

Az alapképzésen tanulók 81,5 százaléka olyan munkát végez vagy végzett, ami nem köthető a tanulmányaihoz. Ezzel szemben a mesterképzésen ez az arány már jelentősen csökken, sőt a tanulók 55 százaléka már olyan munkát is talál, ami a tanulmányaihoz kapcsolódik.

Még így is megéri?

A válaszadó diákok a külföldi tanulmányaikkal és az életükkel kapcsolatos legtöbb faktort kifejezetten pozitívan értékelték. A többség elégedett az egyetemi képzéssel, a lakhatási körülményeivel és a megélhetés lehetőségeivel is, bár ebben az esetben azért sok negatív tapasztalat is felmerül.

A negatívumokat tekintve sokan számoltak be a magas árakról és a megélhetés nehézségeiről is. Azonban a külföldi életben a fiatalok szerint

egyértelműen a családtól és a barátoktól való távolság a legnehezebb.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem