Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 24. kedd Eszter, Eliza
Hírek » Karrier

Meglepő lépés az Operett sztárjától: ezt csak kevesen merik bevállalni

Peller Anna, az Operettszínház színésznője helyett férje, Miklós marad otthon kétéves kislányukkal, mivel a színésznő a munkája miatt nem tud folyamatosan velük lenni. Magyarországon az ilyen esetek még ritkaságszámba mennek, pedig bizonyos helyzetekben anyagilag jobban járhatnak a családok, ha az apa marad otthon a kicsivel.


Peller Anna, az Operettszínház színésznője helyett férje marad otthon kétéves kislányukkal. A család azért döntött emellett, mert a színésznő a munkája miatt nem tud folyamatosan a kicsivel lenni.

Egyelőre nem szeretnénk bölcsibe adni a kislányunkat, ezért a férjem, Miki gyesre megy. Most intézzük a hivatalos papírokat. Nagyon irigykedem rá, de ez most egy melós időszak, aztán bízom benne, megint kapunk egy kis nyugalmat. Miki teljesen ki van cserélve, imádja ezt a helyzetet. Nekünk egyébként szerencsénk van, a nagyszülők is sokat segítenek a gyerek körül, aki élvezi a kényeztetést

 - mondta a színésznő a Borsnak adott interjúban.

Magyarországon az ilyen esetek még viszonylag ritkák, pedig bizonyos helyzetekben anyagilag jobban járhatnak a családok, ha az apa marad otthon a kicsivel. A gyermek után járó támogatásokkal ugyanis a legtöbb esetben az apa is élhet.

Így segítik a gyerekeseket

A kisgyermekesek számára kedvező támogatási feltételeket nyújt az állam. A fizetett szülési szabadságot tekintve például Magyarország egészen jó helyzetben van, ugyanis míg egyes országokban egyáltalán nincs, vagy csak pár hét a szülési szabadság, itthon akár három évig is otthon lehet a szülő a picivel.

Egyszeri juttatásként kapható anyasági támogatás, ezen felül 2016-ban a CSED (csecsemőgondozási díj) azoknak jár, akik a terhességük előtti két évben minimum 365 nap munkaviszonnyal rendelkeztek. Ez a támogatás addig jár, amíg az újszülött be nem tölti a 169. napot. Ezt követően pedig lehet igényelni a GYED-et (gyermekgondozási díj), illetve a baba harmadik életévének betöltéséig jogosult a GYES-re (gyermekgondozási segély), ezen felül a gyermek után jár még a családi pótlék is.

Apák GYES-en

A magyar férfiak közül kevesen választják a GYES-t munka helyett. Legtöbbször ennek egyrészt az az oka, hogy a férfiak jellemzően többet keresnek a nőknél, így inkább ők maradnak a kenyérkeresők. Másrészt Magyarországon társadalmilag elfogadottabb, hogy a nők maradnak otthon a kicsivel.

Akik mégis úgy döntenek, hogy munka helyett az apaságra és a gyermeknevelésre koncentrálnak, megtehetik, hiszen a munkajog mindkét szülőnek engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot a gyermek hároméves koráig.

Emellett az apukák is igénybe vehetik a GYED-et, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosítottak voltak, és saját háztartásban nevelik a gyereket. A GYED mértéke a naptári napi jövedelem 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

2016-ban ez maximum 155 400 forintot jelent havonta. Így ha az apának magasabb a fizetése, érdemes lehet átgondolni, hogy inkább ő igényelje ezt a támogatást, hiszen a szülő 2016. január 1-jétől a gyermekgondozási díj folyósítása mellett is korlátlan időtartamban végezhet munkát. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy a csecsemőgondozási díjat - ami a naptári napi jövedelem 70 százaléka - alapvetően csak a szülő nő veheti igénybe.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Mutatjuk: itt élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok
Sokaknak havonta 30 ezer forintnál is kevesebből kell kijönnie.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Rengeteg a házasságon kívüli gyerek Magyarországon

Az OECD adatai alapján Magyarországon a házasság nélkül együtt élő szülők gyermekeinek aránya 16,3 százalék, míg tíz évvel korábban csupán tízből egy gyerek élt ilyen családban. Ezzel egyébként...

Így készíthetsz filléres házi pizzát szikkadt kenyérből

Ha kicsit elszámoltad magad a bevásárlás során, és maradt néhány szelet szikkadt kenyér, még véletlenül se dobd ki, inkább csinálj belőle pizzát a családnak. És még a tésztakelesztés körüli...
 
NÉPSZERŰ
FRISS