14 °C Budapest

Megint kevesebb pénzt kapott sok közalkalmazott

2016. január 9. 11:02

Továbbra is gondok vannak a közalkalmazottak béreinek kifizetésével. Ugyan már kevesebb probléma akadt, de még mindig vannak, akik kevesebb bért kaptak, vagy egyáltalán nem jött meg a járandósságuk. A legtöbben a betegszabadságon lévők és a kismamák közül kerültek ki.

December elején több százezer közalkalmazott, tanárok, ápolók, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók és még sokan mások azt látták, hogy nem jött meg a fizetésük, vagy a bérüknek és juttatásaiknak csak egy részét utalta ki nekik a munkahelyük.

A probléma hátterében mindenki a Magyar Államkincstár (MÁK) novemberben bevezetett új bérszámfejtő rendszerét, a KIRA-t sejtette, bár a MÁK állította, hogy ők minden intézménynek elküldték a pénzt, hogy aztán azok mit utaltak a dolgozóknak és mit nem, az már nem az ő bajuk. Végül ígérgetésekkel és hóközi fizetésekkel a legtöbb dolgozót kárpótolták, ha nem is teljesen, és a botrány elült. Most viszont úgy tűnik, hogy a rendszer még mindig nem tökéletes. Az Index több forrásból is úgy tudja, hogy az országban több helyen, Fejér megyétől Budapesten át Gyuláig

sok olyan közalkalmazott van, aki 30-50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna.

A probléma a hierarchia minden szintjén jelentkezik, van olyan közintézmény, ahol a takarító a bére egyharmadát kapta meg, a vezetőnek pedig nulla forintot utaltak decemberre. Szakszervezeti vezetők szerint most jóval kisebb a probléma, mint december elején, amikor folyamatosan csörögtek a telefonjaik, de a dolog még mindig nem oldódott meg teljesen.

Egyik vidéki közintézményből például azt jelezték, hogy 84 dolgozóból 6 nem kapta meg a teljes fizetését. A hat alkalmazottban az a közös, hogy mind voltak táppénzen decemberben, vagy tartós betegség miatt járt volna nekik valamilyen kedvezmény, de volt kismama is, aki nem kapta meg a járandóságát. Ezen a helyen a dolgozók a pénzük harmadát-ötödét kapták csak meg.

A tűzoltóknál is azok a dolgozók nem kapták meg rendesen a bérüket, akik betegszabadságon voltak, az óraadó tanároknál pedig az utazási támogatások késtek pár embernél, a fizetés egy része mellett.

Hol lehet a hiba?

Nem könnyű kideríteni, hogy ki a hibás azért, hogy nem kapják meg a teljes bérüket a közalkalmazottak. A folyamatnak három szereplője van

  • az alkalmazott, aki a bért kapja
  • a foglalkoztató, annak leginkább valamilyen megyei szintű igazgatósága, aki elküldi a dolgozók adatait, hogy kinek mennyi bér jár, mennyit túlórázott, mennyit volt beteg, stb.
  • és a MÁK, ami az adatok alapján bérszámfejt, aztán a pénzt elküldi a foglalkoztatóknak, akik meg elutalják a dolgozóknak.

Ebből a hármasból leginkább a 2-es és a 3-as szereplő tud elrontani valami, ami miatt valaki mondjuk csak 70 ezer forintot kap 170 ezer nettó helyett. És persze mindenki a másikra mutogat. Ahogy arról már a december elején kialakult helyzetben szó volt, a MÁK novemberben új bérszámfejtő rendszerre tért át és a jól bevált KIR3 rendszer az új KIRA-ra cserélte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az átállást már majdnem egy éve tervezték, eredetileg 2015 januártól számolták volna ebben a rendszerben, hogy kinek mekkora fizetés jár, de csúsztak az informatikai beszerzések, ezzel csúszott a tesztelés és a bevezetés is. A tesztelés állítólag nem ment igazán fényesen, az új rendszernek nem elég nagy a rendszerkapacitása és különösen az eltérő munkarendben dolgozók pótlékait elég rosszul tudja kiszámolni.

A MÁK már decemberben is azzal védekezett, hogy ők minden intézménynek elküldték a pénzt, azt legfeljebb a munkahelyek nem küldték tovább. Esetleg még azzal lehetett baj, ha az intézmények nem küldik el időben a megfelelő adatokat a MÁK-nak, ami azok alapján bérszámfejt. Akik persze állítják, hogy mindent elküldtek időben, rajtuk nem múlott, hogy a KIRA kiszámolja mindenkinek rendesen a pénzét. Lázár János ehhez képest egy kormányinfón azt mondta, hogy elszámolási hiba történt, ezért késnek a bérek. Ilyen hibát viszont az elszámolást végző MÁK tud véteni.

Ezek szerint két lehetőség van:

  • vagy a közintézmények lettek szerte az országban hirtelen nagyon rosszak abban, hogy elküldjék időben hogy ki mikor volt táppénzen,
  • vagy a MÁK rendszere nincs rendben még mindig teljesen.

Mivel mindenki tagadja, hogy ő lenne a hibás, ezért egyik verzió sincs kizárva. Viszont nem elszigetelt esetekről van szó, a hivatásos tűzoltók szakszervezete szerint minden megyéből keresték őket kollégák, hogy nem jött meg a teljes fizetésük, ezért ez azt jelentené, hogy az ország minden megyei katasztrófavédelmi igazgatósága, együtt a könyvtárak megyei vezetésével és még egy csomó másik intézménnyel együtt elrontotta az adatküldést.

A tűzoltó szakszervezetnél attól tartanak, hogy még a januári bérekkel sem lesz minden rendben, így csak abban reménykednek, hogy hóközi kifizetésekkel kiegészítik a csonka béreket, ahogy ez decemberben is történt. Volt olyan közintézmény is, ahol viszont már jelezték a dolgozóknak, hogy a hóközi kifizetés rendszerhiba miatt nem fog összejönni, úgyhogy akinek a fizetése ötödét utalták csak át, annak várnia kell február elejéig.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem