Már a Facebookon is megcsapolhatják a bankkártyádat: ez a legújabb trükk

2014. november 27. 10:30

Csalók lopják el óvatlan felhasználók bankkártya adatait Facebookon, amelyekről aztán könnyen le tudják vásárolni a pénzt a csalók. Évről-évre nő a magyar bankkártyákkal okozott internetes visszaélések száma, pedig a baj könnyen megelőzhető lenne.

Az egyik közösségi portálon 2014. november 26-án megjelent egy hirdetés, amely otthon végezhető munkáért, - linkek megosztása a közösségi oldalon - akár napi 257 dollár (körülbelül 63 ezer forint) megkeresését ígéri.

A munkára történő jelentkezés egy olyan weboldalra irányítja tovább az óvatlan felhasználót, amely

a személyes adatok mellett a bankkártya számát, lejárati idejét és a három jegyű biztonsági kódot is kéri. A megadott bankkártya adatokkal internetes visszaélések történnek.

A weboldalt feltételezhetően csalók hozták létre.

A rendőrség felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét, hogy személyes adataikat, valamint bankkártyáik adatait ne adják meg az ott könnyű pénzkereseti lehetőséget kínáló hirdetésekre!

Elég néhány adat, és már kész is a baj

Mivel évről-évre bővül az elektronikus csatornák használata(netbank, mobilbank), valamint az online vásárlások száma a lakosság körében, a bűnözők is újabb trükkökkel állnak elő. A csalók elsődleges célja mindig a kártyánk adatainak megszerzése, majd azok felhasználása. Ugyanis sok netes vásárlási felületen elég megadni a

  • a kártyán szereplő nevet
  • a kártya számát
  • a kártya lejárati dátumát
  • és a kártya hátulján található háromjegyű CVV/CVC kódot

a sikeres tranzakcióhoz. A Pénzcentrum ezért összegyűjtött néhány biztonsági tippet, amelyekkel elkerülhetjük, hogy hasonló csalás áldozátává váljunk, és ellopják a pénzünket a számlánkról.

  • Először is érdemes annak a webáruháznak vagy honlapnak a felületét nagyon alaposan átnézni, amelyen fizetni készülünk. Nemcsak maga a megjelenési felület igényessége vagy a helyesírási és fogalmazási hibák lehetnek árulkodóak, de az is, ha például nincs feltüntetve a cég telephelye, vezetékes telefonszáma vagy e-mail címe. Ezenfelül ott kell lennie a szerződési, fizetési és szállítási feltételeknek is, valamint a reklamációs feltételeknek és folyamatoknak.

  • Ellenőrizzük, hogy az oldalon szerepel-e az adatok titkosítására vonatkozó információ, valamint a tranzakció devizaneme. Kártyás fizetés esetén mindenképpen szerepelnie kell a kereskedő által elfogadott plasztikok logójának is (MasterCard, Visa, Maestro). A csalók sokszor az eredetihez hasonló logóval próbálják megtéveszteni az áldozatokat, ezért érdemes alaposan összehasonlítani a kártyán lévő logóval.

    Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

    A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Fizetéskor figyeljünk arra, hogy a kártya adatainak megadásakor a kommunikáció titkosítva van-e. Erre utal az URL címben a "https" és az oldal jobb alsó sarkában szereplő lakat vagy a bal alsó sarkában szereplő kulcs, melyre rákattintva megjelenik a tanúsítvány.

  • Egyre többször találkozhatunk a webáruházak felületein azzal, hogy bankkártyás fizetéskor átirányítanak minket a bank fizetőoldalára, és így közvetlenül a bank által üzemeltetett oldalon adhatjuk meg a kártya adatait. Így a szolgáltató, illetve a kereskedő nem ismerheti meg azokat.

  • Ahol van rá mód, érdemes lehet a PayPal rendszerén keresztül fizetni. Ez a rendszer az előbbihez hasonlóan szintén megakadályozza, hogy a kereskedő megismerhesse a kártyánk adatait, ráadásul 45 napig bármikor visszakérhetjük a pénzünket, ha esetleg nem kaptuk meg a terméket vagy azzal nem voltunk elégedettek. A PayPalról és olcsóbb használatának apróbb trükkjeiről itt írtunk részletesebben.

  • Amennyiben bankunknál elérhető, úgy érdemes bekapcsoltatni bankkártyánkhoz az úgynevezett 3D Secure kódot. Ez a szolgáltatás a bankkártyák fizikai jelenléte nélküli fizetéseket hivatott biztonságosabbá tenni. A netes vásárlás befejezése előtt ugyanúgy kapunk egy biztonsági kódot SMS-ben, mint például a netbankos belépésnél. Így ha a kártyánk (vagy annak adatai) illetéktelenek kezébe kerül, az sms-ben küldött kód hiányában nem lehet fizetést indítani a kártyával.

  • Érdemes előre gondolkodni, és a CVV/CVC kódot megjegyezni, felírni valahova, és lesatírozni a kártyáról. Így ha ellopják, akkor nem tudják felhasználni netes vásárlásra a kártyát.

  • Soha, semmilyen körülmények között ne adjuk ki illetékteleneknek a kártyánk adatait: a lejárati dátumot, a kártya számát, a CVC/CVV kódot vagy a PIN kódot is a legnagyobb körültekintéssel kezeljük mindig.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem