17 °C Budapest

Már a Facebookon is megcsapolhatják a bankkártyádat: ez a legújabb trükk

2014. november 27. 10:30

Csalók lopják el óvatlan felhasználók bankkártya adatait Facebookon, amelyekről aztán könnyen le tudják vásárolni a pénzt a csalók. Évről-évre nő a magyar bankkártyákkal okozott internetes visszaélések száma, pedig a baj könnyen megelőzhető lenne.

Az egyik közösségi portálon 2014. november 26-án megjelent egy hirdetés, amely otthon végezhető munkáért, - linkek megosztása a közösségi oldalon - akár napi 257 dollár (körülbelül 63 ezer forint) megkeresését ígéri.

A munkára történő jelentkezés egy olyan weboldalra irányítja tovább az óvatlan felhasználót, amely

a személyes adatok mellett a bankkártya számát, lejárati idejét és a három jegyű biztonsági kódot is kéri. A megadott bankkártya adatokkal internetes visszaélések történnek.

A weboldalt feltételezhetően csalók hozták létre.

A rendőrség felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét, hogy személyes adataikat, valamint bankkártyáik adatait ne adják meg az ott könnyű pénzkereseti lehetőséget kínáló hirdetésekre!

Elég néhány adat, és már kész is a baj

Mivel évről-évre bővül az elektronikus csatornák használata(netbank, mobilbank), valamint az online vásárlások száma a lakosság körében, a bűnözők is újabb trükkökkel állnak elő. A csalók elsődleges célja mindig a kártyánk adatainak megszerzése, majd azok felhasználása. Ugyanis sok netes vásárlási felületen elég megadni a

  • a kártyán szereplő nevet
  • a kártya számát
  • a kártya lejárati dátumát
  • és a kártya hátulján található háromjegyű CVV/CVC kódot

a sikeres tranzakcióhoz. A Pénzcentrum ezért összegyűjtött néhány biztonsági tippet, amelyekkel elkerülhetjük, hogy hasonló csalás áldozátává váljunk, és ellopják a pénzünket a számlánkról.

  • Először is érdemes annak a webáruháznak vagy honlapnak a felületét nagyon alaposan átnézni, amelyen fizetni készülünk. Nemcsak maga a megjelenési felület igényessége vagy a helyesírási és fogalmazási hibák lehetnek árulkodóak, de az is, ha például nincs feltüntetve a cég telephelye, vezetékes telefonszáma vagy e-mail címe. Ezenfelül ott kell lennie a szerződési, fizetési és szállítási feltételeknek is, valamint a reklamációs feltételeknek és folyamatoknak.

  • Ellenőrizzük, hogy az oldalon szerepel-e az adatok titkosítására vonatkozó információ, valamint a tranzakció devizaneme. Kártyás fizetés esetén mindenképpen szerepelnie kell a kereskedő által elfogadott plasztikok logójának is (MasterCard, Visa, Maestro). A csalók sokszor az eredetihez hasonló logóval próbálják megtéveszteni az áldozatokat, ezért érdemes alaposan összehasonlítani a kártyán lévő logóval.

    NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

    Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Fizetéskor figyeljünk arra, hogy a kártya adatainak megadásakor a kommunikáció titkosítva van-e. Erre utal az URL címben a "https" és az oldal jobb alsó sarkában szereplő lakat vagy a bal alsó sarkában szereplő kulcs, melyre rákattintva megjelenik a tanúsítvány.

  • Egyre többször találkozhatunk a webáruházak felületein azzal, hogy bankkártyás fizetéskor átirányítanak minket a bank fizetőoldalára, és így közvetlenül a bank által üzemeltetett oldalon adhatjuk meg a kártya adatait. Így a szolgáltató, illetve a kereskedő nem ismerheti meg azokat.

  • Ahol van rá mód, érdemes lehet a PayPal rendszerén keresztül fizetni. Ez a rendszer az előbbihez hasonlóan szintén megakadályozza, hogy a kereskedő megismerhesse a kártyánk adatait, ráadásul 45 napig bármikor visszakérhetjük a pénzünket, ha esetleg nem kaptuk meg a terméket vagy azzal nem voltunk elégedettek. A PayPalról és olcsóbb használatának apróbb trükkjeiről itt írtunk részletesebben.

  • Amennyiben bankunknál elérhető, úgy érdemes bekapcsoltatni bankkártyánkhoz az úgynevezett 3D Secure kódot. Ez a szolgáltatás a bankkártyák fizikai jelenléte nélküli fizetéseket hivatott biztonságosabbá tenni. A netes vásárlás befejezése előtt ugyanúgy kapunk egy biztonsági kódot SMS-ben, mint például a netbankos belépésnél. Így ha a kártyánk (vagy annak adatai) illetéktelenek kezébe kerül, az sms-ben küldött kód hiányában nem lehet fizetést indítani a kártyával.

  • Érdemes előre gondolkodni, és a CVV/CVC kódot megjegyezni, felírni valahova, és lesatírozni a kártyáról. Így ha ellopják, akkor nem tudják felhasználni netes vásárlásra a kártyát.

  • Soha, semmilyen körülmények között ne adjuk ki illetékteleneknek a kártyánk adatait: a lejárati dátumot, a kártya számát, a CVC/CVV kódot vagy a PIN kódot is a legnagyobb körültekintéssel kezeljük mindig.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem