11 °C Budapest

Luxusiskolák Budapesten: akár 5 millió forint is lehet a tandíj

Pénzcentrum
2014. szeptember 1. 10:33

Az alap- és középfokú oktatás külön szeletét jelentik a nemzetközi iskolák, ahol az éves tandíj több millió forintra rúghat. A hazai felsőoktatási intézmények idén induló képzései közül összességében véve az önköltséges fogorvos és általános orvos szakok a legdrágábbak - írja a Napi Gazdaság.

Az alapítványi és magánóvodákban az oktatás havi költsége 70 és 150 ezer forint között mozog. Az általános iskoláknál van, ahol egy hónapra lebontva 10 ezer forintba kerül a gyermek taníttatása, máshol viszont akár 80 ezer forintot is ki kell fizetni. A középfokú intézményekben 25 ezer és 75 ezer forint közé esik ez az érték - fogalmazott Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) igazgatója.

A nemzetközi iskolák ára már a luxus kategória, például a Nagykovácsiban található Amerikai Nemzetközi Iskolában (AISB) az ötéveseknek évi 4 millió 81 ezer forintba kerül az óvoda, a 17-18 éves középiskolások egyévi tandíja pedig 4 millió 865 ezer forint. Vagy a főváros harmadik kerületében működő Brit Nemzetközi Iskolában az éves árak a legfiatalabbak tanításával 2 millió 288 ezer forinttól indulnak, a középfokú oktatás utolsó éveiben pedig már megközelítik az 5 millió forintot.

A hazai intézmények induló képzései közül az önköltséges fogorvos, valamint általános orvos szakok a legdrágábbak. A Semmelweis Egyetemen az előbbi, ötéves képzés szemeszterenként 1 millió 350 ezer forintba kerül, az utóbbi szakon pedig 12 félévig 1 millió 20 ezer forintot kell fizetni. Ezenkívül több olyan hazai képzés van, ahol az önköltség bőven meghaladja a félmillió forintot.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm