7 °C Budapest

Luxuscafetéria Magyarországon: ilyen juttatásokról még nem is hallottál

2016. augusztus 26. 05:30

Nem álom többé a nyugati munkakörnyezet: egyre többet tesznek a cégek azért, hogy vonzó legyen egy munkahely, és ajánlják a kollégák másoknak is. Amellett, hogy ez az egyik leghatékonyabb toborzási módszer, segít megtartani az ott dolgozókat is. Utánajártunk, Magyarországon milyen extrém béren kívüli juttatások vannak.

A magyar munkavállalók harmada semmilyen béren kívüli juttatásban nem részesül a workania.hu belső felmérése alapján. Akik mégis kapnak valami extrát, ők is főleg étkezési, vagy utazási támogatást, irodai italellátást, esetleg céges mobilt. Vannak azonban egészen extrém juttatások is, még ha jelenleg a magyar cégeknek csak egy szűkebb rétege él ezzel a lehetőséggel.

Viszont egyre gyakrabban lehet találni olyan álláshirdetéseket, ahol ingyenes szállást, vagy buszjáratokat is biztosítanak a dolgozóknak, vagy ha valaki biciklivel akar bejárni a munkahelyére, akkor van lehetősége zuhanyozni.

Így könnyebb az a napi 8 óra

A "menő" munkahelyeken a cafeteria, ingyen kávé, csocsóasztal és csapatépítő rendezvények már teljesen normálisnak, mondhatni átlagosnak számítanak.

Van olyan munkahely, ahol egy telefonfülkét alakítottak át arra a célra, hogy elvonulhassanak a kollégák telefonos üzleti megbeszéléseket folytatni. De egyre gyakrabban alakítanak ki pihenő szobákat ággyal, tévével, masszázsfotellel" 

- mondta Sámson Dorottya, a Profession toborzási vezetője. Hozzátette, ezek főként azokon a munkahelyeken fordulnak elő, ahol nagyon fontos a kreatív és inspiráló közeg. 

Az extrémebbek

Közös ebédek, pénteki bowlingozás, céges grillezés a tetőteraszon, vagy közös hajózás a Dunán - ezek is egyre gyakrabban kapnak helyet a vállalati rendszerekben.

Egyes cégeknél a konyhában a kávéfőző mellett olyan gépek is találhatók, amik vattacukrot és popcornt készítenek. Megint máshol egy kis mágneskártyát kreditekkel töltenek fel minden hónapban a dolgozók számára, és azokkal lehet "fizetni" a céges automatáknál a túró rudiért és az üdítőért. A dekorációra és az inspiráló környezetre is egyre többet adnak a cégek, de talán a legextrémebb munkahelyi installáció, amiről eddig hallottunk: az iroda közepén elhelyezett csúszda.

Olyannal is találkoztam, hogy a házi kedvenceket is belehet vinni a munkahelyre, sőt egy cég saját  kutyát is tartott, és a kollégák közösen gondoskodtak róla" 

- mondta Ficza János, a Workania munkaerő-piaci szakértője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakmai fejlődésre is adnak

A kényelmi juttatások mellett nagyon gyakoriak és kedveltek a szakmai extrák is, például fizeti a cég a dolgozónak, hogy tréningeken, kurzusokon vegyen részt, nyelvet tanuljon, esetleg külföldi szakmai rendezvényeken vegyen részt. Ezek gyakran motiváló eszközök is.

Főleg a kreatíviparban, az informatikai, valamint a nemzetközi cégeknél és a startupoknál jellemzőek ezek a plusz juttatások"

 - mondta Ficza János. 

Plusz pénz, ha hozol embert

Találtunk olyan álláshirdetést, amelyben ajánlási programot is feltűntettek: anyagi ösztönzéssel kérik a munkavállalót, hogy másoknak is ajánlja a céget. Tehát ha "viszel a vállalathoz új embereket", akkor azért pénzt kapsz, a hirdetés szerint a havi jövedelem 30 százaléka is elérhető ezzel.

A HR-szakértők már évek óta egyetértenek abban, hogy a legjobb toborzási módszer, ha a munkavállaló elégedett a munkahelyével, és szívesen beszél róla, ajánlja másoknak is. Továbbá ha valahol szeretnek dolgozni az emberek, akkor nem akarnak váltani. Tehát a fenti extra, béren kívüli juttatások mind azt szolgálják, hogy vonzó legyen az adott munkahely, a kollégák jól érezzék ott magukat, beszéljenek róla, ajánlják másoknak. Ezzel a cég márkája is épül, alacsonyabb lesz a fluktuáció, és nem kell aggódnia munkaerőhiány miatt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem