15 °C Budapest

Kőkemény kritikát kaptak az ingyenes tankönyvek

Pénzcentrum
2014. szeptember 3. 05:32

Az új tankönyvrendszerben már majdnem 730 ezer gyerek kapja ingyen a könyveket. De csak egy bizonyos összeghatárig állja az állam a könyveket, illetve csak abban az esetben nem kell utólag a szülőnek fizetni, ha sértetlenül jut vissza a könyv az év végén az elosztóhoz. De nem az ingyenességgel van gond, más problémák is adódtak az új rendszerrel kapcsolatban.

Elkezdődött a próbaév: élesben tesztelik a tanárok és a diákok idén az új tankönyvrendszert, amelyet már becsöngetés előtt számos kritika ért. Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) sajtószóvivője szerint az egyik leginkább aggályos terület a tankönyvek ingyenességének kérdése. Az állam kifizeti a maximum 12 ezer forintos normatív támogatást, csak a tankönyvcsomag, amit az iskola összeállít a diákoknak adott esetben, sokkal drágább. Így akár

5-10 ezer forintos pluszköltséggel kell számolniuk a szülőknek,

hiszen a például 20 ezer forintos csomag 12 ezer forinton túli árát nekik kell kifizetniük. Az ingyenesség egyébként abban az esetben sem valósul meg, ha az év során megrongálódik a tankönyv, a gyermek véletlenül beleír, vagy összekoszolja azt. A tanév végén vissza kell szolgáltatni az ingyenes könyveket, és amennyiben bármiféle hibát észlel a tankönyvelosztó, akkor kifizetteti a szülőkkel a könyv árát.

Keszei arra is felhívta lapunk figyelmét, hogy a kötelezően megvásárolandó tankönyvcsomagok által a szülők kényszervásárlókká válnak. Az MSZOE álláspontja szerint:

Nincs olyan jogszabály, amely kimondja, hogy kötelező a tankönyvet megvásárolni, és az abban lévő tartalmat megtanulni. A tanulók által elsajátítandó ismeretanyagot az iskola helyi tanterve tartalmazza, amely alapján a pedagógus tanmenetet készít, amit a tanítási órán köteles leadni (megtanítani, elmagyarázni).

Ráadásul az új tankönyvek egyelőre még nem véglegesek, az év tapasztalatai alapján átdolgozzák majd őket a fejlesztésért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) munkatársai. Így előreláthatólag a 2016/17-es tanévre válnak tartós tankönyvekké - tájékoztatott az új tankönyvekről a projekt szakmai vezetője Kojanitz László. A kísérleti tankönyvek koncepciói több egyetem által készített háttéranyagokon nyugszanak, amelyek egyrészt a korábbi problémák megoldására adnak javaslatokat, másrészt adaptálják a nemzetközi trendeket a hazai viszonyokra - hangzott el a könyveket bemutató tájékoztató napon. Emellett kitért arra is, hogy az OFI tantárgyanként 50-50 pedagógussal köt szerződést, akik a következő tanévben folyamatosan együtt dolgoznak a fejlesztésért felelős munkatársakkal, hogy az ő segítségükkel dolgozzák át a könyveket.

Az új rendszert pontosan ezen kísérleti jellege miatt is számos kritika érte. De sokan panaszkodtak amiatt is, hogy így elvész a tanárok szabadsága az oktatás terén, illetve szakmai hiányosságokat is véltek felfedezni. Például Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezete oktatási szakértője a Pénzcentrumnak elmondta:

az új tankönyvrendszer ellentétes mindennel, ami egy demokratikus oktatási rendszert jellemez. Az, hogy csupán két tankönyvből lehet az iskolának, a pedagógusoknak választani, azt eredményezi, hogy csak az tanítható, amit az állam jónak és helyesnek tart.

A kísérleti tankönyvek nincsenek szakmailag lektorálva, így nem tudni, mennyi hiba van bennük. Ez azért nem jó, mert a tanítás folyamata alatt fognak kiderülni a hibák úgy, hogy a diákok is szembesülnek velük.

A könyvek túl rövid idő alatt készültek el úgy, hogy nem is tudni, ki állította azokat össze.

- tette hozzá Szüdi. Emellett mivel a tankönyvek csak szeptember elsején érkeztek az iskolákba, a pedagógusok nem tudtak felkészülni belőlük, nagy a bizonytalanság részükről is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Pénzcentrum kérdésére elmondta, ők sem elégedettek a kötelező tankönyvekkel. Egyértelmű és végső ítélet természetesen csak akkor születhet a tankönyvekről, ha már elkezdtek tanítani ezekből, és a pedagógusok a gyakorlatban is megismerhetik a gyerekek reakcióit. Mint mondja:

Az már most is látszik, hogy vannak hibák a tankönyvekben. Ez egy országos éles teszt üzemmód, ami szeptember elsejétől zajlik.

Mendrey maga is gyakorló pedagógus, és véleménye szerint a könyvek tartalmának összeállításakor a tankönyvírói - részben politikai - szemlélet érvényesült ahelyett, hogy pedagógiai, tanulhatósági, taníthatósági - szempontokat vettek volna figyelembe.

Pedig a biológia, az irodalom, vagy a történelem tantárgyak különösképpen érzékenyek, így nem mindegy, mit látnak a könyvekben a diákok. Például az egyik ötödikes történelemtankönyv Hiszek az Úrban című fejezete nem összeegyeztethető a lelkiismereti vagy vallásszabadság alapvető emberi jogával.

Az sem feltétlenül kedvező hozománya az új tankönyvrendszernek, hogy nincs arra mód, hogy a diákok és a szülők egyéni érdekeit kiszolgálja. A kísérleti tankönyvek látványosabbak, tartósabbak, de a használhatóságukkal kapcsolatban maradtak még kérdések - mondta el lapunknak Mendrey.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem