Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 25. szerda Orbán
Hírek » Karrier

Kiderült: nem csak modellkedéssel keresi a kenyerét Palvin Barbi

Palvin Barbara már most gondol a jövőjére. Mivel nem csupán a szépségéből szeretne megélni, a közelmúltban vállalkozásba fogott. A világhírű modellel ellentétben a magyar fiatalok többsége nem ennyire előrelátó, és a pénzügyek terén sem elég tájékozott.


Palvin Barbara már most gondol a jövőjére: mivel nem csupán a szépségéből szeretne megélni, nemrég vállalkozásba kezdett. A szüleivel alapítottak egy cipőmárkát, a Palvinit, emellett pedig egy közös rendezvényszervező céget vezet a testvérével - írja a Hot! magazin.

Instagram on

A magyar modell nagyon előrelátó, hiszen 23 évesen már a jövőjére és a megélhetésére gondol. Ezzel szemben a magyar fiatalok többsége nem ennyire megfontolt, sőt, az alapvető pénzügyi fogalmakkal sincsenek sokan tisztában.

A magyar fiatalok pénzügyi ismeretei meglehetősen hiányosak

Egy tavalyi reprezentatív kutatás a magyar fiatalok pénzügyi ismereteit vizsgálta. A kutatás során a kérdezők figyelembe vették többek között azt is, hogy a diákok iskolájukban részesülnek-e valamilyen pénzügyi oktatásban, vagy sem.

A több mint 1000 középiskolás diák megkérdezésével végzett kutatásból kiderül, hogy a tanulók elméleti pénzügyi ismereti szintje továbbra is meglehetősen alacsonynak mondható. A megkérdezettek közel egyharmada nincsen tisztában olyan pénzügyi alapfogalmak jelentésével, mint a

  • törlesztőrészlet,
  • futamidő,
  • vagy a THM.

Bár hiányosak a diákok ilyen irányú ismeretei, a kamatszámítási feladatra a felmérésben résztvevők 57 százaléka, az inflációval kapcsolatos kérdésre 43 százalékuk válaszolt helyesen. Legismertebb pénzügyi fogalom a kamat és a részvény volt a tanulók körében, az előbbit 64 százalékuk, az utóbbit 50 százalékuk ismerte megfelelően.

Összességében a megkérdezettek csupán harmada adott jó választ a pénzügyi kompetenciát mérő kérdések legalább felére. Az átlagnál nagyobb arányban teljesítettek jól a pénzügyi képzésben résztvevő tanulók (51 százalék), illetve a szellemi munkát végző alkalmazottak gyermekei (43 százalék).

235 ezer nettó már "elfogadható"

A fizetéseknél jöttek azonban az igazán érdekes válaszok. A 16-18 éves diákok számára már az első munkahely kiválasztásánál a legfontosabb tényező az anyagi megbecsültség, minden második középiskolásnál elvárás a magas fizetés.

A diákok bérigénye is megnőtt az elmúlt évek felméréseihez képest.

Átlagosan körülbelül 235 000 forintos nettó fizetést tartanak elfogadhatónak pályájuk kezdetén, míg a minimum igényük nettó 158 000 forint.

A GfK felmérése szerint 375 000 forintos nettó fizetés lenne az, aminek már kifejezetten örülnének az első munkahelyen. A gimnáziumban tanuló diákok elvárásai még magasabbak a szakközépiskolában tanuló társaiknál: számukra egy nettó 400 000 forint feletti fizetés lenne igazán megnyerő, ami 20 százalékkal magasabb összeg, mint a szakközépiskolások esetén.

Ehhez képest a bruttó átlagfizetés Magyarországon a KSH adatai szerint jelenleg átlagosan havi 247 ezer forint. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (494 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (146 800 forint).

Az anyagi juttatások mellett az első munkahely esetén szintén fontos kritérium volt a tanulók számára, hogy a választott cég biztos háttérrel rendelkezzen, illetve a megkérdezettek 34 százaléka szerint nem elhanyagolható szempont a jó munkahelyi légkör és a társaság sem.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Több tízezer magyar számlájáról tűnhet el pénz a napokban
Nem várnak tovább, minden érintett számláját zárolni fogják.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezért a tv-műsorért még a pornót is hanyagolják az európaiak

Az Eurovíziós dalfesztivál az egyik legnézettebb tv-műsor Európában, ezt misem bizonyítja jobban, hogy az idei döntő ideje alatt a PornHub oldalát átlagosan 16 százalékkal kevesebben látogatták...

Egy kisebb vagyont spórolhatsz ezzel a néhány trükkel

Ugye veled is előfordult már, hogy többet költöttél egy-egy bevásárlás alkalmával, mint ahogy azt előre kiszámoltad? És nem az volt az oka, hogy nem voltál tisztában az árakkal. Összeszedtem neked...
 
NÉPSZERŰ
FRISS