14 °C Budapest

Ki nem találod, melyik egyetemre jelentkeztek a legtöbben

MTI
2017. március 30. 19:33

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak - közölte az oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta: bár a demográfiai adatok nem indokolják, az érettségizők száma csökken, a jelentkezők száma azonban 2014 óta 105 ezer és 111 ezer között mozog.

A háttéranyag szerint 2014-ben több mint 106 ezren, 2015-ben csaknem 105 ezren, tavaly pedig megközelítőleg 111 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba.

Kifejtette: a csaknem 106 ezer jelentkező közül a legtöbben, mintegy 71 ezer diák alapképzésre adott be kérelmet, őket követi az osztatlan mesterképzés csaknem 12 ezer jelentkezővel. Ez 98 százaléka, illetve 108 százaléka az előző évinek, némi csökkenés van a felsőoktatási szakképzésben, illetve a mesterképzésben.

Állami ösztöndíjas képzésre több mint 91 ezren jelentkeztek, önköltséges képzést mintegy 15 ezren jelöltek meg. Ezek az előző évinek megfelelő arányok.

A hallgatók idén csaknem 145 ezer szakot jelöltek meg.

Kitért arra is, hogy a legnépszerűbb képzési területek alapképzésben és osztatlan mesterképzésben a gazdaságtudományok voltak, ezt követi a pedagógusképzés, a műszaki képzések, az orvos- és egészségtudomány, illetve az informatika. A pedagógusképzésre idén többen jelentkeztek, mint tavaly, amit Palkovics László annak tudott be, hogy javult a tanári szakma presztízse, és jó irányú változások történtek. A műszaki területen csökkenés látható, s bár az informatikai területen van bővülés, lényegi javulás ezeken és a természettudományos képzésben egyelőre nem történt, a közeljövőben programok indulhatnak a helyzet javítására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legnépszerűbb alapképzés a gazdálkodás és menedzsment volt, amelyet a mérnökinformatikus, az óvodapedagógus, az ápolás és betegápolás és a gépészmérnök szak követett. Palkovics László kiemelte az óvodapedagógus-képzésre való jelentkezők számának emelkedését, mint mondta, az életpálya pozitív hatása érezhető, illetve a kötelező óvodáztatás miatt is több óvodapedagógusra van szükség. Osztatlan tanárképzésben szintén többen tanulnának, ami az államtitkár szerint azt jelzi, helyes döntés volt a tanárképzés átalakítása is.

Duális képzést a következő tanévben 24 felsőoktatási intézmény indít 625 cég mint duális szakmai gyakorlóhely közreműködésével - közölte.
Az oktatási államtitkár elmondta még, hogy

a legtöbben az ELTE-re jelentkeztek, majd a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem következik.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a leggyorsabb jelentkezőnek mindössze 6 percre volt szüksége kérelme kitöltéséhez. A jelentkezők átlagéletkora 24 év, a legidősebb közülük 75 éves.

A jelentkezések e-ügyintézése április 20-án indul, a még rendelkezésre nem álló dokumentumok másolatának - kivéve a 2006. január 1. utáni érettségi, a 2003. január 1. utáni nyelvvizsga - benyújtási határideje: július 12-e. Addig lehet a sorrenden egyszer módosítani.
A ponthatárokat várhatóan július 26-án hirdetik ki - közölte az OH új elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem