7 °C Budapest

Jövőre 15 százalékos béremelést kaphat mindenki?!

2016. december 11. 17:33

Egységesen 15 százalékos béremelést fognak követelni a versenyszférában dolgozók is. Legalábbis erre, valamint határozott fellépésre szólította fel tagszervezeteit a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miközben az önkormányzati, állami tulajdonú cégeknél dolgozók érdekében kormányzati bérajánlást is sürget. A konföderáció a munkáltatókat is felkéri a korrekt tárgyalásokra, s emlékeztet: nincs kibúvó, hiszen a béremelés költségeinek jelentős részét az adóterhek csökkentésével biztosítja a kormány.

Ezúttal nem hátrálnak meg a szakszervezetek, szándékaik szerint a versenyszférában dolgozóknak is kiharcolják a 15 százalékos béremelést. Legalábbis, ezzel az elhatározással kezdik a bértárgyalásokat a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó tagszervezetek, amelyeknek a konföderáció a napokban küldte el a szervezet elnöksége által megfogalmazott bérajánlását azért, hogy az ország bármely pontján működő, legkisebb helyi érdekvédelmi tömörülésnek is legyen mihez igazodnia a béralku során - olvasható a konföderáció közleményében. A MASZSZ egyben mozgósítja is az összesen mintegy 150 ezer tagot képviselő szervezetek vezetőit, felszólítva őket, hogy ne legyenek engedékenyek, tartsanak ki a "központi" béremelési mérték mellett - hangsúlyozza a szövetség szóvivője, Nemes Gábor.

A MASZSZ egyértelmű sikernek tartja, hogy a kormány a járulékok és az adók csökkentésével beszállt a béremelési programba. A szakszervezetek ezek után joggal várják el a cégektől, hogy átfogó javaslatokat dolgozzanak ki és korrekt tárgyalásokon alakuljanak ki az új bérstruktúrák, hiszen a 15 százalékos emelés anyagi forrásainak jelentős részét az állam biztosítja - szögezi le közleményében a konföderáció. Nemes Gábor hozzátette: a Magyar Szakszervezeti Szövetség meggyőződése, hogy szakmailag tisztességes és korrekt bérrendszert csak úgy lehet kialakítani, ha a versenyszférában az általános emelés éves szinten eléri legalább a 15 százalékot. 

A szövetség azt ajánlja a tagszervezeti vezetőknek, hogy alaposan készüljenek fel, illetve készítsék fel az alapszervezeteket a bértárgyalásokra. Ilyen mértékű bérfejlesztésre a munkáltatók ugyanis nem számítottak, s ekkora változás teljesen átírhatja a jelenleg kialakult bérstruktúrát, felboríthatja a bértáblákat, és számtalan igazságtalan helyzetet teremthet valamennyi bérkategóriában. Ügyelni kell arra is, hogy ne csússzanak össze az egyes bérkategóriák, s ne alakuljon ki úgynevezett bértorlódás - figyelmeztet a szóvivő. A szövetségnél úgy vélik, hogy a tárgyalások sikeres lefolytatására a szakszervezeteknek még a szerény jogosítványaik mellett is van elég erejük. A MASZSZ az eddigi tapasztalatok alapján arra is figyelmezteti a szakszervezeti vezetőket, hogy a munkáltatók egy része "trükközni" próbál majd, például létszámleépítéssel, még több részmunkaidővel sőt, az egyes munkakörök szakképzetlenségbe való visszaminősítésével, ám ezek a próbálkozások nem fogadhatók el a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben - szögezi le a szóvivő.

A MASZSZ a cafeteria-rendszer megvédésére is figyelmezteti a tagszervezetek vezetőit, emlékeztetve őket arra, hogy a szükséges változások miatt így is elvesznek olyan értékek, mint az öngondoskodás, de a juttatások nem eshetnek a béremelés áldozatául.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az állami, önkormányzati tulajdonú közszolgáltató vállalatoknál szükség van egy országos bérajánlásra, illetve országos bérmegállapodásra, amelyet a szakszervezeti konföderációk már korábban kezdeményezték a kormánynál. Ebben a körben is elkerülhetetlen egy legalább 15 százalékos általános korrekció. 

A szövetség reméli, hogy a többi konföderáció is az átlagosan 15 százalékos emelési követelés mellé áll, s ezt a mértéket fogja ajánlani a tagszervezeteinek, mert így, egységesen lehet még nagyobb nyomást gyakorolni a munkáltatókra - szögezi le a szóvivő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem