11 °C Budapest

Jól járhatnak a magyar anyák: csak ez kell hozzá

2015. október 31. 12:59

A kisgyerekes családokat támogatja a utóbbi időben bevezetett számos intézkedés. A cél, hogy egyre többen döntsenek a családalapítás mellett. De sokan még így is féltik az állásukat: mi lesz, ha nem lesz hova visszammeni a szülés után?

Egyre több intézkedés segíti a családalapítást Magyarországon. Közben még mindig sokan félnek attól, mi lesz a munkahelyükkel, ha szülni mennek, hogy fogadják ezt a főnökök, mit lehet kezdeni egy influenzás gyerekkel. Amerikában egy új civil kezdeményezés segíti a kismamákat ezekben a kérdésekben - ez jó példa lehet a magyar szülők és munkaadók számára is.

Novák Katalin család -és ifjúságügyért felelős államtitkár a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület rendezvényén a napokban ismét megerősítette: a jövő évtől bővülnek a családi adókedvezmények, négy éven keresztül felmenő rendszerben emelik a családi adókedvezmény összegét, ami azt jelenti, hogy 2019-re a jelenlegi kétszeresére emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye. Jelenleg gyermekenként 10 ezer forint a kétgyermekes családi adókedvezmény,

amely 2019-re gyermekenként 20 ezer forintra emelkedik.

Ugyancsak biztos, hogy a jövő évtől a kisgyermekes anyák akár már gyermekük féléves korától igénybe vehetik a gyed extrát, azaz úgy mehetnek vissza a munkaerőpiacra, hogy nem kell elesniük az őket megillető anyasági támogatástól - mondta el Novák Katalin.

Emellett folyamatosan igyekeznek új munkavállalási lehetőségeket teremteni az anyák számára. A legnagyobb segítség ezen a téren az lenne, ha több részmunkaidős, akár otthonról távmunkában végezhető állás lenne Magyarországon.

Folytatódnak a bölcsődeépítések, és egyre több az óvodai férőhely is. Bár még mindig sok védőnő azt tanácsolja a kismamáknak, hogy már azelőtt kezdjen várólistázni, mielőtt a gyerek elérné a kötelező óvodás kort.

Van, akinek így sem könnyű

Miközben egyre több intézkedés segíti a gyermekvállalást, addig sok anyakorú vagy családos munkavállalónak nehéz dolga akad, amikor állást keres. A fő kérdés ilyenkor az, hogy az adott cég hogyan viszonyul a gyermekvállaláshoz, mennyire örülnek, ha valaki 2-3 évet otthon tölt a kicsivel.

Mivel hivatalosan senkitől nem kérdezhetik meg egy állásinterjún, mikor szeretne gyereket, meddig maradna vele otthon, és később sem feltétlenül derül ki, hogyan gondolkodik a cég például a félállásban való tevékenykedésről. Vagy éppen arról mennyire kezeli rugalmasan a munkaadó, ha a gyerek betegsége miatt valakinek rendkívüli szabadságot kell kivennie, ezért sok magyar munkavállaló akkor kerül szorult helyzetbe emiatt, amikor már aligha változtathat a dolgokon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a jó ötlet sokak életét megkönnyíthetné itthon is

Ehhez hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokban is sok az olyan eset, amikor egy anya nem tudja, mire számítson, amikor elkezd dolgozni valahol: vajon a karrierje végét jelenti-e majd, ha szülni megy. Erre válaszul született egy közösségi kezdeményezés, egy honlapon gyűjtik össze az anyasági szabadsággal kapcsolatos tapasztalataikat - melyik cég hogyan támogatja őket, vagy hogyan nem. Amerikában nincs a hazaihoz hasonló rendszerű fizetett eltáv, ott csak a munkáltatón múlik, mennyi időre fizet.

A Maternity Leave Resource Center egy civilek által létrehozott adatbázis, amelyben egyelőre 550 cégről lehet információt szerezni azzal kapcsolatban, hogy állnak hozzá a családalapítás, a szülési szabadság kérdéseihez. Például, hogy dolgozhat-e valaki otthonról részmukaidőben kisgyerek mellől, vagy mennyi fizetett szülési szabadság jár neki. Ez várhatóan egyrészt átláthatóbbá teszi majd a cégek gyermekvállalással kapcsolatos álláspontját, másrészt pedig ösztönzően hathat majd a munkaadókra, hogy ők is minél job színben tűnjenek fel a munkavállalók előtt.

A cégek összehasonlításából egyébként kiderül, hogy a Bill & Melinda Gates Alapítvány és a Netflix biztosítja adja a leghosszabb fizetett szülési szabadságot az amerikai nők számára: ennek hossza akár egy év is lehet. Az Adobe pedig például 26 hetes távollétet finanszíroz a szülőknek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm