11 °C Budapest

Jó hír az álláskeresőknek: sokan terveznek létszámbővítést

2015. december 9. 18:30

A munkaadók 14 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 5 százalékuk elbocsátással számol, míg 73 százalék nem tervez változást 2016 első három hónapjában.

Továbbra is a vendéglátóiparban keresik a legtöbb munkavállalót, és mind a nyolc magyarországi régióban pozitív a felvételi kedv. A felvételi szándék nem változott az előző negyedévhez képest, viszont 4 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki a ManpowerGroup Munkaerőpiaci felméréséből.

Egyre égetőbb problémát jelent Magyarországon a szakemberhiány. Bár világjelenségről van szó, Magyarországon a problémát súlyosbítja az is, hogy az alacsony bérek miatt egyre többen vállalnak külföldön munkát. A magyar munkabérek mostanra nem csak a nyugat-európai fizetésekhez képest számítanak alacsonynak, hanem régiós összehasonlításban is. Míg egy pontig az olcsó munkaerő vonzóvá tehet egy országot a befektetők számára, bizonyos szinten túl olyan munkaerőhiányt okoz, amely már a versenyképességet veszélyezteti

 - kommentálta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője.

A felmérésben vizsgált ágazatokban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet ismét a vendéglátóiparból jelentették, de jók a kilátások a gyártás, a szállítmányozás, raktározás, a kommunikáció, valamint a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén is. Szerényebb emelkedéssel számolnak a köz-és szociális szférában, valamint a kereskedelemben, a leggyengébb mutatót pedig a közüzemi szolgáltatások munkaadói jelentették.

A következő negyedévben mind a nyolc magyarországi régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak, a legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják, ahol a mutató 21 százalékon áll. Nyugat-Dunántúlon 18, míg Közép-Dunántúlon 12 százalékos a mutató értéke. A budapesti és a dél-dunántúli munkaadók 9 százalékos, míg a közép-magyarországi és dél-alföldi munkaadók 8 százalékos mutatót jelentettek. 2016 első negyedévében a cégeknél is bővülésre számítanak a munkaadók, legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm