21 °C Budapest

Így kereshetsz pénzt adózás nélkül, és még segélyt is kaphatsz

Pénzcentrum
2013. január 20. 08:02

Kevesebb, mint tízmillió forinttal gazdagodott tavaly a költségvetés a háztartási munkát végzők után befizetett regisztrációs díjból. Pedig az érintett magánszemélyek akár több millió forintot is kereshetnek legálisan, ha az őket foglalkoztató, szintén magánszemély adózók befizetnék utánuk a mindössze havi ezer forintos regisztrációs díjat. Akár egy hónapra bejelentett háztartási munkavégzés elegendő lehet ahhoz is, hogy valaki megkaphassa a tartósan munkanélkülieknek járó, foglalkoztatást helyettesítő támogatást.

A háztartási alkalmazottak adómentes foglalkoztatása volt az egyik pontja az Orbán-kormány megalakulása után kihirdetett első gazdasági akciótervnek. A csaknem két és fél évvel ezelőtt életbe lépett új törvény értelmében nem kell sem személyi jövedelemadót, sem járulékot fizetni annak a magánszemélynek juttatott kereset után, amelyet egy másik magánszemélynél végzett háztartási munka után fizetnek ki. A kormány szerint azért indokolt az adó- és járulékmentesség, mert a magánszemély foglalkoztató a már adózott jövedelméből ad munkát másnak.

Az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó törvény szerint azonban nem teljes az adómentesség, a háztartási alkalmazottak után ugyanis havonta 1 000 forint regisztrációs díjat kell befizetnie a foglalkoztatónak. A díj független attól, hogy hány alkalommal, hány órán keresztül segít valaki a ház körüli teendőkben. Ugyanannyit fizet tehát az, aki a háztartási alkalmazottat havonta csak egy napon foglalkoztatja, mint az, akihez minden nap megy a bejárónő.

A háztartási alkalmazottat a munkavégzés megkezdése előtt havonta vagy több hónapra előre be kell jelenteni a NAV-nak vagy elektronikus úton az ügyfélkapun, vagy a 185-ös központi telefonos ügyfélszolgálaton keresztül. Papíron, postai úton vagy személyesen nem lehet benyújtani az adatokat. A foglalkoztató magánszemélynek az alábbi adatokat kell bejelentenie:

a) a saját adóazonosító jele,

b) a háztartási alkalmazott adóazonosító jele és társadalombiztosítási azonosító jele,

c) a tényleges foglalkoztatás kezdő napja.

Érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bejelentést, mert azt csak 24 órán belül lehet visszavonni, ha a jelzett magánszemély mégsem végzi el a munkát. Elektronikus bejelentésnél a 13T1043H jelű bejelentő és változás-bejelentő lapot kell kitölteni és elküldeni.

Százezrek mehetnek törvényesen adó- és járulékmentesen a zsebekbe

A legalacsonyabb, 1000 forintos óradíjjal, 8 órás munkaidővel és 20 munkanappal számolva egy hónap alatt 160 ezer forint adómentes jövedelemre tehetnek szert a háztartási alkalmazottak. Ha munkaviszonyban foglalkoztatnák őket, akkor nagyjából bruttó 250 ezer forint fizetést kellene kapniuk, hogy ugyanennyi maradjon a zsebükben. A munkáltatónak pedig - még a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók esetében igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény mellett is - több mint 300 ezer forint bérköltséggel kellene számolniuk.

Az adómentesség nemcsak a takarításra, főzésre, mosásra, vasalásra, hanem a magasabb tarifájú gyermekfelügyeletre, a házi tanításra, az otthoni gondozásra és ápolásra, a házvezetésre, valamint a kertgondozásra is vonatkozik. A tanárok óránként 1500-3000 forintért vállalják a diákok korrepetálását, de a nyelvtanárok esetenként akár 5000 forintot is elkérnek. Ha naponta csak két órát oktatnak 3000 forintos óradíjjal, akkor 120 ezer forintot tehetnek zsebre adózás nélkül. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint  az oktatásban foglalkoztatott szellemi dolgozók tavaly átlagosan havi 138 681 forintot vihettek haza.

Nemzetközi egyezmény kiterjesztené
a háztartási alkalmazottak jogait
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2011 júniusában egyezményt fogadott el, amelyben rögzíti, hogy a háztartási munkát végzőket a többi munkavállalóval megegyező jogok illetik meg.

1.
A háztartási alkalmazottat tájékoztatni munkakörülményeiről és azokat egyértelműen írott szerződésbe foglalni
2. A szabályos munkaidő betartása, a túlórák kifizetése és a napi, heti pihenőidő valamint az éves szabadság biztosítása
3. A nemzeti törvény szerinti munkavállalási korhatár és a minimális munkabér betartása.
4. A munkabér készpénzben történő kifizetése, legfeljebb kis része természetben.

Magyarország nem iktatta törvénybe az egyezményben foglaltakat.

Drága lehet a be nem jelentett kisegítő

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A háztartási alkalmazottnak akkor sem kell személyi jövedelemadót, illetve járulékot fizetni, ha kiderül, hogy a foglalkoztató nem fizeti meg utána a regisztrációs díjat. Tehát a munkáltató mulasztása nem jelenti azt, hogy a fizetési kötelezettséget a háztartási alkalmazottnak kell teljesíteni - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Egyes vélemények szerint visszaélésre adhat alapot, hogy jövedelemkorlát nélkül adómentes lehet a háztartási munka. Az adóelkerülés egyik módja lehet, ha valaki egy vagyonosodási vizsgálat során arra hivatkozik, hogy takarításból szerezte a millióit, amelyekkel nem tud elszámolni.

A munkáltatónak viszont kemény szankciókkal kell szembenéznie, ha elmulasztja a regisztrációs díj befizetését. Ebben az esetben az alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes összege után le kell rónia a munkaviszonyra, megbízásra vonatkozó járulékokat, s emellett a háztartási alkalmazottat terhelő szja és járulékok is őt terhelik. Ráadásul 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat rá az adóhatóság.

Mindezek ellenére elenyésző összegben fizették meg a regisztrációs díjat a magánszemélyek. Az államháztartási mérleg szerint tavaly november végéig mindössze 8,8 millió forint folyt be a költségvetésbe ebből a közteherből. Ez azt jelenti, hogy havonta átlagosan 800 esetben fizettek díjat a munkáltatók. Ez nem jelenti azt, hogy ennyi embernek adtak munkát a magánszemélyek, hiszen ha például valaki több helyen takarít, vagy több család gyermekét korrepetálja, akkor mindegyik foglalkoztatónak le kell róni utána a havi ezer forintos regisztrációs díjat.

Fizetni kell az egészségügyi ellátásért

A regisztrációs díj megfizetése sem egészségügyi ellátásra, sem nyugdíjbiztosítási idő megszerzésére nem jogosít. Ha a háztartási alkalmazottak más jogviszonyukból - például munkaviszony, hallgatói jogviszony - adódóan sem biztosítottak, akkor kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük. Ez idén havonta 6 660 forint. Ezért cserébe jogosultak lesznek a természetbeni egészségügyi ellátásokra, táppénzt azonban nem kaphatnak.

Ezer forintért 22 800 forint segély?

A tartósan munkanélküliek úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülhetnek. Az ellátásra való jogosultságot minden évben felülvizsgálja a munkaügyi hivatal. (Az kaphat támogatást, akinek a jövedelme, vagy a családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 90 százalékát). A támogatás folyósításának feltétele, hogy az érintett magánszemélynek az ellátásra való jogosultság felülvizsgálatáig legalább 30 napig közmunkát kell végeznie, vagy részt kell vennie valamilyen munkaerő-piaci programban, illetve képzésben, vagy keresőtevékenységet kell folytatnia. Keresőtevékenységnek számít a háztartási munka is.

Vagyis úgy is jogosultságot lehet szerezni a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, ha valakit egy külön háztartásban élő rokona háztartási munkát végzőként egy hónapra bejelent az adóhatóságnál. Így ezer forint regisztrációs díjjal megváltható a havi 22 800 forintos segély.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm