6 °C Budapest

Így alakulhat át a felsőoktatási intézményrendszer

2015. szeptember 1. 18:31

Elkészült a javaslat az állami felsőoktatási intézmények átalakulásáról. A módosítások célja strukturáltabb, hatékonyabban működő intézményrendszer létrehozása - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EEMI) közleményében.

Az átalakítás 8 jelenlegi felsőoktatási intézményt érint és a módosítás eredményeként a jövőben 3 új intézmény létrehozására kerül sor. A jelenlegi állapothoz képest 9 képzési hely irányítása kerül más intézményhez.

A tervezett intézményátalakulások három lépcsőben, 2016 januárjában, 2016 júliusában, illetve a megfelelő feltételek esetén 2017 júliusában következnek be.

Az intézmény átalakulás az alábbiak szerint valósul meg:

  • 1. A soproni központtal működő Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári telephelyén működő Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, valamint a győri telephelyen működő Apáczai Csere János Kar 2016. január 1-jétől kiválik, és csatlakozik a győri székhelyű Széchenyi István Egyetemhez.
  • 2. A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye szintén 2016. január 1-jétől a Pannon Egyetem részeként működik tovább.
  • 3. A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi telephelyén működő karok kiválása jelenleg nem eredményezne stabil és gazdaságosan fenntartható önálló intézményt. A campus képzési és szervezeti struktúrájának és döntéshozatali mechanizmusainak átalakítására van szükség annak érdekében, hogy 2017. július 1-jétől önálló intézménnyé válhasson.
  • 4. A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén egy erős, faipari és erdőmérnöki képzési profilra építő ágazati egyetem jön létre 2017. július 1-jétől a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg.
  • 5. A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola egyesülésének eredményeként új intézmény, alkalmazott tudományok egyeteme jön létre 2016. július 1-jétől.
  • 6. A Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola 2016. július 1-jével egyesül, kiegészülve a Szent István Egyetem jászberényi képzési helyével. Az egyesülés szintén egy új intézmény létrehozását vetíti előre, amely megfelel az alkalmazott tudományok egyeteme kritériumainak.
  • 7. A Budapesti Corvinus Egyetem budai campusán működő három kar (Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Tájépítészeti és Településtervezési Kar) 2016. január 1-jétől kiválik és csatlakozik a Szent István Egyetemhez.
  • 8. A Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kara 2016. július 1-jével kiválik, és ennek eredményeként önálló felsőoktatási intézmény jön létre állatorvostudományi képzési profilra koncentráló ágazati egyetemként.

Minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti szakmai-tartalmi feltételekkel biztosított, ezért azok a hallgatók, akik az intézmény-átalakításokban érintettek - jelenlegi hallgatók, illetve a 2015/2016-os tanévben beiratkozó hallgatók - változatlan feltételek mellett, de egy másik intézményben fejezhetik be tanulmányaikat és szerezhetik meg diplomájukat, a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem