13 °C Budapest

Hogy tudtak átverni ilyen sok álláskeresőt? Már megint...

2014. szeptember 29. 14:32

Úgy tűnik, minden figyelmeztetés ellenére még mindig hagyják magukat átverni a külföldi munkára pályázó magyarok. Nemrég félszáz munkavállalót csaptak be.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást H. Erzsébet ellen.

A gádorosi nő egy webes felületen külföldi álláslehetőséget hirdetett. A jelentkezőknek csoportos utaztatással munkát és szállást ígért, amelyért cserébe előre kérte a regisztrációs díj befizetését. A munkára vágyók azonban hiába várták az e-mailben ígért munkaszerződést és a kiutazás napját, pénzükért semmilyen szolgáltatást nem kaptak.

Volt, akitől 130 ezret is kicsalt

Mint arról a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a Pénzcentrumot tájékoztatta, a gyanúsított 10 ezer és 130 ezer forint közötti összegeket kért. A munkakörök a takarítótól kezdve a csomagolón keresztül a kertészig mindenféle, jellemzően segéd-, vagy szakmunkák voltak. A csaló sok országba kínált munkát, például Ausztriába, Németországba, Hollandiába.

Az ügyben indult nyomozás során a dunaújvárosi rendőrök megállapították, hogy a csaló összesen 56 személyt károsított meg, ezért H. Erzsébetet gyanúsítottként hallgatták ki. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya befejezte a nyomozást és az illetékes ügyészségen vádemelést javasolt.

Hogyan kerüljük el a hasonló átveréseket?

A számok azt mutatják, hogy egyre több magyar próbál(na) szerencsét külföldön, ezt pedig sokan igyekeznek kihasználni: az elmúlt időkben rendkívüli módon megszaporodtak az átverések, lehúzások. Kellő körültekintéssel és alapos utánajárással ugyanakkor elkerülhetjük, hogy minket is becsapjanak, ha külföldi munkán törjünk a fejünket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy kormányrendelet rögzíti, hogy a munkaközvetítőnek kötelezően tájékoztatnia kell a munkavállalót a felajánlott munkakör főbb sajátosságairól, így különösen a foglalkoztatáshoz szükséges képzettségről, gyakorlati időről, a foglalkoztatás helyéről, idejéről, az irányadó munkarendről, munkaidő-beosztásról, illetve várható kereseti lehetőségről. Ugyanígy a fogadó ország jogszabályairól is kell, hogy tájékoztassák a munkát keresőt.

A magán-munkaközvetítők nem számolhatnak fel semmilyen díjat, költséget magáért a közvetítésért. Persze bizonyos extra szolgáltatásokért, például utaztatásért kérhető térítés, de mindig gyanakodjunk, ha magáért a közvetítő tevékenységért kérnének előre pénzt.

A külföldi munkavállalás leggyakoribb buktatói:

  • Váratlanul felmerülő költségek: főleg a szállásköltségek okozhatnak kellemetlen meglepetéseket, de számítsunk arra is, hogy ha biztosítanak is szállást, akkor onnan csak nagyon hosszú és költséges utazás után érhetünk be az új munkahelyünkre. Kérhetnek továbbá különböző hatósági igazolásokat, papírokat, melyeknek beszerzése szintén pénzbe kerül.
  • Bizonytalan munkahely: mindenképpen győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott munkahelyen valóban minket várnak. Egyértelmű információkat kell, hogy kapjunk a feladatkörről, bérezésről, juttatásokról is.
  • Nem megfelelő munkakörülmények: Különösen abban az esetben legyünk nagyon körültekintőek, ha a kiválasztott munkahely egészségre ártalmas technológiával dolgozik (zajos technológia, festékgyár, stb.) Ilyenkor ragaszkodni kell ahhoz, hogy előre garanciát kapjunk a megfelelő munkavédelmi körülményekre.
  • Nyelvtudás: amennyiben nem rendelkezünk a szükséges nyelvtudással, akkor előfordulhat, hogy a végzettségünkhöz vagy tapasztalatunkhoz képest csak alacsonyabb színvonalú munkát végezhetünk az első időkben. Ráadásul így sokkal nagyobb az esélye, hogy egyes munkáltatók kihasználnak, becsapnak minket. Fontos tudni, hogy a munkáltatót a saját országában semmi sem kötelezi arra, hogy magyar nyelven is rendelkezésünkre bocsássa a munkaszerződést, aminek óvatlan aláírásával akár számunkra igen kedvezőtlen feltételeket is elfogadtathatunk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm