8 °C Budapest

Hiába az egyetemi végzettség, nem találnak munkát a fiatalok

2016. október 27. 19:02

Hiába a diploma, világszerte több millió frissdiplomás készül belépni a munkaerőpiacra alapvető készségek és tapasztalatok nélkül. Az egyetemeken induló szakok egyszerűen nem fedik a munkaerőhiány igényeit, többek között ez az oka annak, hogy a pályakezdők nehezen találnak maguknak állást. 

Az éveken át tartó tanulás és annak költségei, egy értelmetlen pazarlása a tehetségeknek, pénznek és álmoknak, ha egy friss diplomás nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Mégis évek óta azt tapasztaljuk, hogy ez a tendencia félelmeink ellenére sem fog javulni, és sokaknak egyszerűen nem lesznek meg a szükséges készségei ahhoz, hogy kitűnjenek a modern munkapiacon, vagy egyáltalán be tudjanak lépni abba. Így ezek a frissen végzett fiatalok diploma nélkül is elvállalható munkába kényszerülnek, vagy rosszabb esetben a munkanélküliséggel kell szembenézniük - véli Alistair Cox, a Hays vezérigazgatója.

Míg a munkaadók elvárásai leginkább a gyakorlati- és szakmai tudás birtoklása, addig a valóságban rengeteg hallgató fejezi be tanulmányait releváns szakmai tapasztalat nélkül - a felsőoktatási rendszer felépítése pedig nem a gyakorlati tudásra helyezi a hangsúlyt. A frissen végzettek elhelyezkedési problémája globális szinten is jelen van.

Az egyetemeken induló szakok egyszerűen nem fedik a munkaerőhiány igényeit, emiatt nehezen találnak maguknak állást.

A megfelelő készségek hiánya már jelenleg is egy világszerte érzékelhető probléma, amire a Hays Global Skills Index-ben található elemzések is rámutatnak. A frissen végzettek releváns tudásának hiánya pedig csak súlyosbítja ezt a tendenciát. Alistair szerint

Ha nem történnek lépések a probléma kezelésére, akkor komoly gondok adódnak a friss diplomások, a munkaadók és a teljes világgazdaság helyzetére vonatkozóan. A probléma szélesedése új hiányszakmákhoz, vagy akár hiányágazatokhoz is vezethet.

A lehetséges megoldáshoz együtt kell működjenek a munkaadók, a felsőoktatási intézmények, a kormányok illetve a hallgatók. A karrier tanácsadás bevezetése segítené a tanulókat lehetőségeik felismerésében, és a karrierjüket érintő fontos döntések meghozatalában. Túlságosan nagy a fókusz a felsőoktatási rangsorokon, amely arra készteti az intézményeket, hogy minél jobb helyezést érjenek el a besorolásban, ahelyett, hogy minél több lehetőséget biztosítanának a fiatalok számára.

A kormányok részéről meggondolatlan lépés az intézményeket rangsorok alapján elbírálni, hiszen így aránytalan nyomást gyakorolnak az egyetemekre, és nem veszik figyelembe a hosszú távú gazdasági hatásokat. A politikusoknak ehelyett ösztönöznie kéne a felsőoktatási intézményeket arra, hogy azokra a készségekre fókuszáljanak, amik elengedhetetlenek lesznek a munkaerőpiacon.

- véli Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tammy szerint további lehetséges megoldás lehet a hiányszakmákra irányuló képzések ingyenessé vagy legalább olcsóbbá tétele, így ezeket a szakok még vonzóbbá válnának a fiatalok számára.

Azonban a vállalatoknak is lépéseket kell tenniük azért, hogy az egyetemek azt a tudást nyújtsák a tanulók számára, amire szükségük van. A cégek vezetőinek közelednie kell a top egyetemek, főiskolák felé, és értékes tanácsokkal, karrier tanácsadással és megfelelő információval ellátni a jövő munkavállalóit.

A fiataloknak a megfelelő tudás és készségek elsajátítására kell helyezniük a hangsúlyt. A tanulók saját érdeke és kötelessége, hogy ne vesztegessenek időt és pénzt olyan komolytalan képesítésekre, amik a munka világában haszontalanok. Segítenünk kell őket abban, hogy megismerjék és figyelembe vegyék a munkaerőhiány réseit, amikor a továbbtanulás mellett döntenek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem