8 °C Budapest

Gondoltad volna? Ennyit kereshetsz buszvezetőként a Volánnál

2016. július 19. 05:55

Munkaerőhiánnyal küzd a Volán is, de elmondásuk szerint csak alig száz üres állásra keresnek jelentkezőt. Ennek ellenére folyamatos a felvétel a céghez. Utánajártunk, mit kér és mit ad a Volán.

Korábban megnéztük, hogy mennyit lehet keresni a MÁV-nál és a BKV-nál, és azt is, milyen végzettséggel lehet bekerülni a két nagy céghez. A harmadik nagy közlekedési társaságot, a Volánt sem hagyjuk ki, jelen cikkünkben az ő zsebükben turkálunk. 

A társaság 1500 autóbusz-vezetőt és egyéb fizikai dolgozói területen 410 főt foglalkoztat;  ez előbbinél 96, utóbbinál 93 százalékos feltöltöttséget jelent a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint. Tehát ha utánaszámolunk ennek az igen tárgyilagos közlésnek, akkor azt látjuk, hogy körülbelül 63 sofőr, és 31 fizikai állás betöltetlen. A szellemi állományukban teljes a keret.

A munkaerőhiány - különös tekintettel az autóbusz-vezetők hiányára - nemcsak a Volánbusz Zrt.-nél tapasztalható, hanem országos szinten is létező jelenség. Társaságunk esetében tényező az is, hogy erős a munkáltatói konkurencia a központi régióban" 

- indokolta a munkaerőhiányt a cég kommunikációs osztálya.

Erre van szükséged, ha a Volánnál dolgoznál

A cég folyamatosan várja a jelentkezőket sofőr és járműfenntartás területére. Az autóbusz-vezetőknek D kategóriás jogosítvány, és GKI (Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány) igazolvány az elvárás, a fizikai munkakörök betöltéséhez pedig autószerelő, karosszéria lakatos, vagy autóvillamossági szerelő szakmunkás végzettség szükséges. Ezen felül orvosi alkalmasságit és erkölcsi bizonyítványt mindenkitől kérnek.

Ennyit fizet

Tavaly a teljes munkaidős sofőri átlagbér bruttó 249 100 forint volt, amely évi 210 túlóra mellett lehetett elérni. Az üzemanyag-megtakarításért járó össze (ez a javadalmazás része a Kollektív Szerződésnek) átlagosan havonta 38 938 forintot jelentett fejenként. A járműkarbantartók átlagosan bruttó 237 200 forintot kerestek átlagosan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

És amit még ad

A fizetések besorolásánál figyelembe veszik a sofőrök teljesítményét, és az üzemanyag-megtakarítás után is jár fizetség. Emellett évente bruttó 491 000 cafeteriát kapnak a teljes munkaidősök (ez 2016-ra vonatkozik), ami havonta bruttó 40 916 forintot jelent. Emellett utazási kedvezmények és szabadjegyek itt is vannak, valamint belföldi és külföldi kedvezményes üdülési lehetőség is. Szükség esetén van munkásszállás. A cég hozzájárul az önkéntes nyugdíjpénztárhoz, és biztosítást is köt az alkalmazottaira.

Van, ahol durvább a helyzet

Jelen cikkünkhöz kizárólag a Volán Zrt-t kérdeztük. Korábbi lapértesülések szerint viszont a Volán-társaságoknál már elérte a kritikus szintet a létszámhiány. Év elején sztrájkhelyzet is volt, a túlhajszolt és alulfizetett buszvezetőktől volt hangos a média. Becslések szerint alsó hangon is 500 sofőr hiányzik az országból, nem találnak elég szakképzett munkaerőt, és a bérek közötti nagy eltérések is tovább fokozták az amúgy is feszült hangulatot. Az sem sokat segít a helyzeten, hogy külföldön kevesebb munkával, az itthoni fizetés többszörösét is megkeresheti a sofőrök.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem